dimecres, 3 d’abril del 2019

DIUMENGE QUINT DE QUARESMA




DIUMENGE QUINT




.. però Jesús es va ajupir i començà a escriure a terra amb el dit. Ells continuaven insistint en la pregunta. Llavors Jesús es va posar dret i els digué: "Aquell de vosaltres que no tingui pecat, que tiri la primera pedra". Després es tornà a ajupir i continuà escrivint a terra. Ells, en sentir això, s'anaren retirant l'un darrere l'altre, començant pels més vells. Jesús es va quedar sol, i la dona encara era allà al mig.







5º diumenge de Quaresma (C)
EVANGELI
Aquell de vosaltres que no tingui cap pecat, que comenci a tirar pedres.
+ Lectura del sant evangeli segons sant Joan 8,1-11

En aquell temps, Jesús se n'anà a la muntanya de les Oliveres. 2 Però de bon matí es va presentar de nou al temple. Tot el poble acudia cap a ell. S'assegué i començà a instruir-los. 3 Llavors els mestres de la Llei i els fariseus li van portar una dona que havia estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. La posaren allà al mig, 4 i li digueren:
--Mestre, aquesta dona ha estat sorpresa en el moment de cometre adulteri. 5 Moisès en la Llei ens ordenà d'apedregar aquestes dones. I tu, què hi dius?
6 Li feien aquesta pregunta amb malícia per tenir de què acusar-lo. Però Jesús es va ajupir i començà a escriure a terra amb el dit. 7 Ells continuaven insistint en la pregunta. Llavors Jesús es va posar dret i els digué:
--Aquell de vosaltres que no tingui pecat, que tiri la primera pedra.
8 Després es tornà a ajupir i continuà escrivint a terra. 9 Ells, en sentir això, s'anaren retirant l'un darrere l'altre, començant pels més vells. Jesús es va quedar sol, i la dona encara era allà al mig. 10 Jesús es posà dret i li digué:
--Dona, on són? ¿Ningú no t'ha condemnat?
11 Ella va respondre:
--Ningú, Senyor.
Jesús digué:
--Jo tampoc no et condemno. Vés-te'n, i d'ara endavant no pequis més.
Paraula de Déu.



REVOLUCIÓ IGNORADA
Jo tampoc et condemno.
Presenten a Jesús una dona agafada en adulteri. Tots saben son destí: apedregada fins a mort com estableix la llei. Ningú parla de l'adúlter. Així ha passat sempre en una societat masclista, condemna la dona i disculpa el baró. Desafiament a Jesús frontal: “La llei de Moisès mana apedregar les adúlteres. Tu ¿ què hi dius ?”
Jesús no aguanta aqueixa hipocresia social nodrida per la prepotència dels barons. Aquella sentència a mort no ve de Déu. Amb senzillesa i gosadia adnirables, fa entrar a l'hora veritat, justícia i compassió en el judici a l'adúltera: “el que no tingui cap pecat, que comenci a tirar pedres”.
Els acusadors se'n van avergonyits. Saben que són els més reponsables dels adulteris que es comenten dins aquella societat. Aleshores, Jesús mira la dona alliberada de l'execució i, amb tendresa i respecte, li diu: “Jo tampoc et condemno”. Llavors, l'anima perquè el perdó sigui punt de partida d'una vida nova: “Au, en endavant no pequis més”
Així és Jesús. No es deixa condicionar per cap llei ni poder opressiu. Lliure i magnànim que no condemna ni odia, no torna mal per mal. En la defensa i perdó de l'adúltera hi ha més veritat i justícia que en totes les nostres reivindicacions i condemnes ressentides.
Els cristians hem de saber extreure totes les conseqüències que amaga l'actuació alliberadora de Jesús davant l'opressió de la dona. Des d'una Església dirigida i inspirada per barons, no encertem a ser conscients de totes les injustícies que pateix la dona en tots els àmbits de la vida. Qualque teòleg parlava de la “revolució ignorada” pel cristianisme.
Cert és que, vint segles després, en el països d'arrels cristianes, vivim dins una societat en la qual sovint la dona no es pot moure lliurement sense tèmer al baró. La violació, els maltractes i les humiliacions no són coses imaginàries, ans el contrari, són de les violències més arraigades i que més sofriment generen.
El sofriment de la dona hauria de tenir eco més viu i concret en les nostres celebracions, tenir-se més en compte en la nostra conscientització social. Sobre tot, hauriem d'estar més a prop de la dona oprimida i denunciar abusos, proporcionar defensa intel·ligent i protecció eficaç.

José Antonio Pagola


El text es prestaria a una colla de consideracions de tipus moral: la pena de mort, la màniga ampla de la llei amb el còmplice, el rigor masclista. Potser aquest vessant moralista va  considerar excessivament laxa o perillosa la postura de Jesús, cosa que explicaria que aquest text falti en alguns còdexs, tot i que alguns deixen en blanc l'espai que ocuparia (!).
Però en el context evangèlic, el fragment aporta una llum nítida sobre qui és Jesús i quina és la seva forma de dur endavant el Regne del seu Pare. Segons pròpia confessió, no ha vingut a condemnar el món, sinó a salvar-lo. (Jn 12,47b. És el pastor que cerca l'ovella perduda fins donar-hi la vida, és el crucificat company del bon lladre per dur-lo al Paradís.
La setmana passada, a la paràbola del fill pròdig, se'ns descobria la manera de ser del Pare. El fill gran retratava els fariseus. Certament no retratava Jesús que, en realitat, és el vertader germà gran que porta el petit al Pare, donant-hi la vida.
Cal veure l'escena, Jesús ajupit entre aquells prohoms escrivint amb el dit a terra. Què escrivia? Per la reacció sabem que els acusadors s'anaven sentint al·ludits des dels més grans en avall. L'evangelista ja ho ha fet constar: Jesús no necessitava que ningú li digues què són els homes: ell sabia prou bé què hi ha en el cor de cadascú (Jn 2,25).
Emociona el breu diàleg de dignitat i tendresa amb què acaba el relat. Jesús es posà dret i li digué: -Dona, on són? Ningú no t'ha condemnat? Respon ella: -Ningú, Senyor. Ell li diu: Jo tampoc no et condemno. Vés-te'n, i d'ara endavant no pequis més.
A la carta als filipencs el mateix Pau és com una glossa o final feliç de la narració. Ell, el perseguidor i potser l'apedregador de cristians, és atrapat per Jesús; Saule, Saule, per què em persegueixes? Aquella trobada desencadenà un apassionament descrit amb vigoria en la lectura segona.
En efecte, Pau perdonat ho dona tot per tal d'adquirir el valor fonamental, el coneixement de Jesús, el seu Senyor (recordem el reconeixement de la dona). I afegeix: El meu desig és conèixer Crist i experimentar el poder de la seva resurrecció, compartir la seva passió i configurar-me a la seva mort, per poder arribar finalment a ressuscitar d'entre els morts
Aquesta és l'experiència pasqual que desgranem dia a dia en el camí de la quaresma, especialment durant la quinzena de passió. No penséssim que és impossible. Només cal unir-se a l'expectativa de Pau: corro amb l'esperança d'apoderar-me de Crist; puc fer-ho, ja que Jesucrist s'apoderà de mi (Fl 3,12b). Ja no sóc jo qui visc; és Crist que viu en mi... em va estimar i es va entregar ell mateix per mi (Ga, 2,20)                                                     
Santiago Thió, sj.






TOTS NECESSITEM PERDÓ
Com acostuma, Jesús ha passat la nit tot sol amb son Pare a la Muntanya de les Oliveres. Comença el nou dia, ple de l'Esperit de Déu que l'envia a “proclamar l'alliberament dels captius... i donar llibertat als oprimits”. Aviat es troba envoltat de la gent que va a l'esplanada del Temple per a escoltar-lo.
De cop, un grup d'escribes i fariseus irrom portant “una dona agafada en adulteri”. No els importa el destí terrible de la dona. Ningú li demana de noves. Ja està condemnada. Els acusadors ho tenen clar: “La Llei de Moisès mana apedregar a les adúlteres. Tu, ¿ què hi dius?”.
La situació és dramàtica: els fariseus estan tensos, la dona angoixada, la gent expectant. Davant ell aquella dona humiliada, condemnada per tots. Aviat serà executada. ¿ És aquesta la darrera paraula de Déu sobre aquesta filla seva ?
Jesús, està assegut, mira cap a terra i comença a dibuixar damunt l'arena. Hi ha poca claror. Els acusadors demanen una resposta en nom de la Llei. Ells respondrà des de l'experiència de la misericòrdia de Déu: aquella dona i els seus acusadors, tots ells, necessiten els perdó de Déu.
Els acusadors només pensen en el pecat de la dona i en la condemna de la Llei. Jesús canviarà la perspectiva. Posarà els acusadors front al seu pecat. Davant Déu, tots necessiten el seu perdó.
Insisteixen i no paren, Jesús s'aixeca i els diu: “Aquell que no tingui cap pecat, que comenci a tirar pedres” ¿ Qui sou vosaltres per a condemnar a mort a aquesta pobre dona, oblidant vostres propis pecats i vostra necessitat de perdó i de misericòrdia de Déu ?
Els acusadors es “retiren un rera l'altre, començant pels més vells”. Jesús apunta cap a una convivència on la pena de mort no pugui ser la darrera paraula sobre l'esser humà. Més endavant dirà solemnement: “Jo no he vingut per a condemnar el món sinó per a salvar-lo”.
El diàleg de Jesús amb la dona dóna una nova llum sobre la seva actuació. Els acusadors s'han retirat, però la dona no s'ha mogut. Sembla que necessita escoltar una darrera paraula de Jesús. No se sent alliberada encara. Jesús li diu: “Jo tampoc et condemno. Au, veste'n , i d'ara endavant no pequis més”.
Li ofereix el seu perdó, i, al mateix temps, la convida a no pecar més. El perdó de Déu no anul·la la responsabilitat, sinó que exigeix conversió. Jesús sap que “Déu no vol la mort del pecador sinó que es converteixi i visqui”.



AMIC DE LA DONA
Jo tampoc et condemno.
Sorpren veure Jesús envoltat de tantes dones: amigues entranyables com Maria Magdalena o les germanes Marta i Maria de Betània. Seguidores fidels com Salomé, mare d'una família de pescadors. Dones malaltes, prostitutes de llogaret... De cap profeta es diu res semblant.
¿ Què trobaven en ell les dones ? ¿ perquè les atraia tant..? La resposta que ofereixen els relats evangèlics és clara. Jesús les mirava amb ulls diferents. Les tracta amb tendresa poc coneguda, defensa llur dignitat, les acull com a deixebles. Ningú les havia tractat així.
La gent les veia com a font d'impuresa ritual. Jesús romp tabús i prejudicis, s'apropa a elles sense cap temor, les accepta a taula i es deixa acaronar per una prostituta agraïda.
Els homes les consideraven com a ocasió i font de pecat. Des de petits eren advertits per a no caure en les arts de seducció. Tanmateix, Jesús apunta a la responsabilitat dels barons: “Qui mira a una dona desitjant-la, ja ha comès adulteri dins son cor”.
Entenem com reacciona quan li presenten una dona agafada en adulteri, amb l'intenció d'apedregar-la. Ningú parla del baró. Així passava en aquella societat masclista. Condemnen la dona perquè ha deshonrat la família i es disculpa fàcilment el baró.
Jesús no pot amb la hipocresia social feta damunt el domini dels barons. Amb senzillesa i coratge, posa veritat, justícia i compassió: “Aquell que no tingui cap pecat, que comenci a tirar pedres”. Els acusadors es retiren avergonyits, començant pels més vells. Saben que ells són els responsables dels adulteris que es cometen dins aquella societat.
Jesús es mira aquella dona humiliada amb tendresa i respecte: Jo tampoc et condemno. Apa, veste'n i no pequis més. Jesús confia en ella, li desitja el millor i l'encoratja a no pecar. Cap condemna surt de la seva boca.
¿ Qui introduirà dins l'Església i dins la societat la veritat, la justícia i la defensa de la dona a l'estil de Jesús ?



CANVIAR
Jo tampoc et condemno.
Tots esperen que s'ajunti al rebuig general cap a aquella dona agafada en adulteri, humiliada públicament, condemnada per escribes respectables i sense defensa possible davant la societat i la religió. Tanmateix Jesús desemmascara la hipocresia d'aquella societat, defensa la dona de l'acossament injust dels barons i li ajuda a començar una vida més digna.
L'actitud de Jesús davant la dona fou tant “revolucionària” que, després de vint segles, seguim en bona part sense voler-la entendre ni assumir-la.
¿Què podem fer dins les nostres comunitats cristianes ?
- Primer, actuar amb voluntat de transformar l'Església. Canviar és possible. Cal somniar una Església diferent, compromesa a promoure una vida més digna, justa i igualatària entre barons i mullers.
    - Podem ajudar-nos a prendre consciència de que la nostra manera d'entendre, viure i imaginar les relacions entre home i dona no sempre prové de l'evangeli.
    - Costums, esquemes, tradicions... que menen al domini del baró i la subordinació de la muller no tenen l'origen en Jesús.

Cal eliminar ja de l'Església visions negatives de la dona com a “ocasió de pecat”, “origen del mal” o “temptadora de l'home”. Desemmascarar teologies, predicacions i actituds que fomenten la discriminació i desqualificació de la dona. Simplement, no son “evangeli”.
Trencar el silenci que hi ha en comunitats cristianes davant la violència domèstica que damna els cossos i la dignitat de tantes dones. Els cristians no podem viure d'esquena davant una realitat tan dolorosa i tan a prop. ¿ Què cridaria Jesús ?
Cal reaccionar contra la “ceguesa” generalitzada dels homes, incapaços de captar el sofriment injust al qual està sotmesa la dona sols per ser dona. A l'evangeli de Jesús hi ha un missatge particular, dirigit als barons, que encara no hem escoltat ni anunciat amb fidelitat.





L'ÚNIC QUE NO CONDEMNA
Jo tampoc et condemno.
L'actuació de Jesús sorprén: radicalment exigent quan anuncia son missatge, però increïblement comprensiu quan jutja l'actuació concreta de les persones. Tal volta, el cas més expressiu és el seu comportament devant l'adulteri. Jesús parla de manera radical quan exposa les exigències del matrimoni indissoluble, que els deixebles opinen que, en tal cas, “val més no casar-se”. I, tanmateix, quan tots volen apedregar una dona agafada en adulteri, és Jesús l'únic que no la condemna.
Així és Jesús. Si ha existit algú damunt la terra, que no el condiciona cap llei ni poder, és ell. Algú gran i magnànim que mai condemna , ni odia ni torna mal per mal. Algú que mataren perquè els homes no poden suportar l'escàndol de tanta bondat.
Tanmateix, qui coneix la fosca que hi ha dins l'esser humà i que és tan bo de fer condemnar els altres per a assegurar-se la pròpia tranquil·litat, sap bé que en aqueixa actitud de comprensió i perdó que Jesús adopta, inclús contra el que la llei prescriu, hi ha més veritat que en totes les nostres condemnes estretes i ressentides.
El creient descobreix, endemés, en aqueixa actitud de Jesús el vertader rostre de Déu i escolta un missatge de salvació que es pot resumir així: “Quan ningú et comprengui, qual els homes et condemnin, quan es trobis perdut i no sàpigues a qui anar, has de saber que Déu és el teu amic. Ell està de part teva. Déu comprén la teva debilitat i fins i tot el teu pecat”.
Aquesta és la millor nova que podíem escoltar els homes. Davant incomprensions, enjudiciaments i condemnes fàcils de la gent, l'esser humà sempre podrà esperar en la misericòrdia i l'amor insondable de Déu. Allà on s'acaba la comprensió dels homes, roman ferma la comprensió infinita de Déu.
Això vol dir que, dins totes les situacions de la vida, dins tota confusió, dins tota angoixa, sempre hi ha sortida. Tot pot convertir-se en gràcia. Ningú pot impedir-nos viure recolzats en l'amor i la fidelitat de Déu.
A fora, les coses no canvien. Els problemes i conflictes estàn aquí amb tota cruesa. Les amenaces no desapareixen. Cal seguir portant les càrregues de la vida. Però hi ha quelcom que ho canvia tot: la convicció de que res ni ningú ens podrà separar de l'amor de Déu.




UNA PORTA SEMPRE OBERTA...
No et condemno. Apa, veste'n i no pequis més.
L'home occidental se n'adona de que ha estat excesivament sotmès, els darrers segles, a una cultura de signe racionalista. Sense menysprear l'aportació decisiva de la raó, comença a sentir fam d'altres aliments necessaris per l'esperit. Així passa que “símbols” rebutjats com ingenus perquè no responen als postulats del racionalisme estricte, tornen ser valorats amb interés.
El símbol no és una manera més poètica de dir les coses ja sabudes per la raó. És molt més. El símbol ens permet anar més enllà de nosaltres mateixos per a apropar-nos a la veritat de l'esser i obrir nostre esperit a l'inefable i trascendent. Per això, la pèrdua del “simbòlic” ha damnat l'experiència religiosa i cristiana.
L'evangeli de Joan ens recorda un símbol usat pels les primers cristians per a designar a Crist i que, en bona part, ha perdut avui força dins la consciència cristiana: “Jo som la porta, qui entri per mi se salvarà”. Tanmateix, el Crist gloriós, representat en el timpà dels pòrtics de les catedrals, acollia a fidels i pelegrins quan entraven en el temple. A tots se'ls advertia que no reparassin en la matèria amb que estés feta la porta, sinó que elevàssin els seus ulls a Crist, “porta vertadera” que obre l'accés al Pare.
La porta és el lloc de pas entre dos àmbits, entre el conegut i el desconegut, entre el món que habitem i la vida que anhelem. La porta pot ser travessada o simplement mirada. Pot estar oberta o tancada. Pot prohibir el pas o convidar a entrar. Pot tancar el camí o obrir l'accés a la llum i la llibertat.
El llibre de l'Apocalipsi recull aquestes paraules de Crist: “Jo he obert davant tu una porta que ningú podrà tancar”. Ho sap molt bé el creient que es veu envoltat de tenebres, el que es sent esclavitzat pel pecat, el que es troba enfonsat en el túnel de la depressió o el que espera amb incertesa i pena la mort ja pròxima.... quan no troba altra sortida a les angoixes i anhels acudeix a ell cercant salvació.
Crist és la “porta vertadera” de l'existència. La porta sempre oberta que dóna accés a la gràcia, al perdó, a la llum, a l'amor del Pare. Benaurats els que la troben. Més encara els que entren per ella. El relat de la dona adúltera commou. Aquesta dona humiliada, condemnada per tots, avergonyida d'ella mateixa, sense horitzó de futur, es troba amb Crist. Les seves paraules la fan passar de la condemna al perdó, del pecat a la innocència, de la desesperació a l'esperança. “Jo no et condemno. Apa, veste'n i en endavant no pequis més”.



DISCRIMINACIÓ DE LA DONA
Jo tampoc et condemno.
Els feministes més radicals plantegen el problema de la dona en termes de lluita i combat. Se comprèn que despertin en moltes dones el ressentiment, la ira o l'agressivitat.
El problema està a veure si el camí violent i la mutua agressió entre sexes porta al canvi desitjat o provoca un enverinament més gros i una reacció defensiva de part del baró. Abans d'enfrontar els sexes en una batalla en la qual perdran els més dèbils, és necessari promoure junts una “revolució de les consciències”.
En el fons del problema rau el que la feminista R. Ruether anomena “distorsió fonamental” de les relacions entre els dos sexes, i que es deu primordialment a la conducta injusta i discriminaròria del baró. Una distorsió que ens deshumanitza a tots.
El baró també s'empobreix quan està privat de la deguda aportació de la dona. La revalorització del femení i la igual dignitat de la dona és tasca de tots, dones i homes, ja que és enriquidora per a tota la humanitat.
En aquesta tasca comuna, cal eliminar de la consciència social aqueixa doble moral per la qual els mateixos comportamens són jutjats amb divers criteri, segons siguin dones o barons. No és suficient la millora de l'ordenament jurídic i la legislació penal. És necessària una re-educació social.
¿ Per què l'infidelitat de l'espòs ha de ser “una aventura” i la de l'esposa adulteri de dona indigna ? ¿ Per què la conversació entre veïnades és un “xafardeig” de xerradores i la dels barons dins el “cafè” una divertida conversa ? ¿ Per què és provocativa la dona que mostra els seus “encants” i no el baró que té cura de l'aspecte físic ?

A banda, cal reaccionar amb força contra la manipulació vergonyosa de la dona com element decoratiu i reclam publicitari. És indigna aqueixa imatge de dona buida, entretinguda en cosmètics, son “gel” o els perfums, acaronant cotxes o electro-domèstics, bona de seduir amb regals, joies o pedres precioses, “idiotitzada” per qualsevol venedor de detergents que netegen més blanc.
L'actitud de Jesús defensant la dona adúltera del setge dels barons, disposats a apedregar-la, ens interpel·la a tots els que, tal volta, ens sentim sense pecat, però no fem res per canviar una situació injusta i discriminatòria.


   





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada