dimecres, 9 d’octubre del 2019

CREURE I AGRAIR






CREURE SENSE AGRAIR
El relat comença contant la curació d'un grup de deu leprosos pels voltants de Samaria. Però, aquesta vegada, Lluc no esmenta els detalls de la curació, sinó la reacció d'un dels deu leprosos quan es veu curat. L'evangelista descriu totes les seves passes, ja que vol sacsar la fe rutinària de molts cristians.
Jesús ha demanat als leprosos que es presentin als sacerdots per a assolir l'autorització d'integrar-se en societat. Un d'ells, però, samarità, quan es veu curat, no va cap als sacerdots, torna enrere a cercar Jesús. Comença per ell una vida nova. En endavant, tot serà diferent: podrà viure de manera digna i feliç. Sap a qui ho deu. Necessita trobar-se amb Jesús.
Torna enrere “alabant Déu amb grans crits”. Sap que la força salvadora de Jesús només pot tenir origen en Déu. Sent ara quelcom nou per aquest Pare Bo del qual Jesús parla. No l'oblidarà. Viurà per endavant donant gràcies a Déu. El lloarà cridant amb força. Tothom ha de saber que se sent estimat.
Quan troba a Jesús “es prosterna als peus donant gràcies” Els seus companys han seguit camí per a trobar-se amb els sacerdots, però ell sap que Jesús és l'únic Salvador. Per això és aquí devora ell per donar gràcies. En Jesús ha trobat el millor regal de Déu.
En acabar el relat, Jesús agafa la paraula i fa tres preguntes mostrant sorpresa i tristesa davant els fets. No van dirigides al samarità que té baix dels peus. Recullen el missatge que Lluc vol que s'escolti en les comunitats cristianes.
“¿ No eren deu els curats?”. ¿ No s'han curat tots? ¿Per què no reconeixen el que han rebut de Jesús? “Els altres nou, ¿on són? ¿Per què no són aquí? ¿Per què tants cristians viuen sense mai donar gràcies a Déu ? ¿ Per què no senten agraïment cap a Jesús ? ¿No el coneixen ? ¿ No significa res nou per a ells?
“¿Només ha vingut a donar glòria a Déu aquest estranger ?”. ¿Per què hi ha persones allunyades de la pràctica religiosa que senten admiració i agraïment cap a Jesús, mentre molts cristians no ho senten ? Fa uns anys, el Papa advertia que un agnòstic en recerca pot estar més a prop de Déu que un cristià rutinari que ho és per tradició o herència. Una fe que no genera en els creients alegria i gratitud és una fe malalta.
José Antonio Pagola

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada