diumenge, 22 de desembre del 2019

A UNA MENJADORA





EN UN PESSEBRE
Segons el relat de Lluc, és el missatge de l' Àngel als pastors el que nos ofereix les claus per a llegir des de la fe el misteri que se troba en un nin nascut en estranyes circumstàncies a les afores de Betlem.
És de nit. Una claredat desconeguda il·lumina les tenebres que cobreixen Betlem. La llum no baixa sobre el lloc on se troba el nin, sinó que envolta als pastors que escolten el missatge. El nin queda ocult en la fosca, en lloc desconegut. És necessari fer un esforç per a descobrir-lo.
Aquestes s´´on las primeres paraules que hem d'escoltar: «No tingueu por. Us anuncio la Bona Nova: l'alegria gran per a tot el poble». És molt gran el que ha passat. Tots tenim motiu per a alegrar-nos. Aquest nin no és de Maria i Josep. Ens ha nascut a tots. No és sols d'uns privilegiats. És per a tota la gent.
Els cristians no hem d'acaparar aquestes festes. Jesús és dels que el segueixen amb fe i dels que l'han oblidat, dels que confien en Déu i dels que dubten de tot. Ningú està tot sol devant les seves pors. Ningú està tot sol en sa soledat. Hi ha Algú que pensa en nosaltres.
Així ho proclama el missatger: «Avui us ha nascut un Salvador: el Messies, el Senyor». No és el fill de l'emperador August, dominador del món, celebrat com a salvador i portador de la pau gràcies al poder de les seves legions. El naixement d'un poderós no és bona notícia en un món on els dèbils són víctima de toda classe d'abusos.
Aquest nin naix en un poble sotmès a l' Imperi. No té ciutadania romana. Ningú espera en Roma son naixement. Però és el Salvador que necessitem. No estarà al servici de cap Cèsar. No treballarà per a cap imperi. Sols buscarà el regne de Déu i sa justícia. Viurà per a fer la vida més humana. En ell trobarà aquest món injust la salvació de Déu.
¿On està aquest nin? ¿Com ho podem reconèixer? Així diu el missatger: «Aquí teniu la senyal: trobareu un nin en bolquers posat a una menjadora». El nin ha nascut com un exclòs. Els seus pares no li han pogut trobar un lloc acollidor. Sa mare l'ha donat a llum sense ajuda de ningú. Ella mateixa s'ha valgut, com ha pogut, per a embolcar-lo en bolquers i posar-lo a la menjadora.
En aquest pessebre comença Déu la seva aventura entre els homes. No el trobarem en els poderosos sinó en els dèbils. No està en allò gran i espectacular sinó en allò pobre i petit. Hem d'escoltar el missatge: anem a Betlem; tornem a les arrels de nostra fe. Cerquem a Déu on s'ha encarnat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada