dimecres, 23 de desembre del 2020

PAU - SHALOM

 


SHALOM שָׁלוֹם

Llum que es reveli a les nacions. .

L'evangelista que narra el naixement de Jesús no sabia com transmetre la seva emoció davant el que havia passat en aquella nit santa. Només va poder dir el que ell «escoltava» en l'íntim del seu cor. Un cant entonat per àngels, que deia així: «Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que ell estima. A Déu glòria, lloança i agraïment sens fi. Als homes pau i sols pau».

És correcte traduir el terme hebreu « שָׁלוֹם shalom» per pau, com fan totes les bíblies, però és massa poc. «Shalom» és l'experiència joiosa de la vida, el plaer de viure, el goig total que Déu vol per a cada criatura, per a cada arbre i cada animal, per a cada nen i per a cada home i dona.

«Shalom» és el que Déu vol que experimentem en cada cosa i en cada situació. «Shalom» és salut i benestar, és casa segura i terra fèrtil. És gaudir amb la parella, tenir fills, dormir segurs. «Shalom» és alegria, goig i harmonia interior. «Shalom» és la benedicció de Déu: el que Déu vol des de sempre per a la humanitat sencera. L'únic que explica el naixement d'aquest nin.

Les societats modernes no desperten necessitat de «shalom» ni anhel de plenitud. Sols produeixen necessitats artificials que se satisfan adquirint coses. Fins en aquests dies entranyables pretenen convèncer-nos de que la falta de tendresa i de calor se pot omplir comprant articles de regal.

Me diuen que visc en una societat del benestar, però conec molta gent que se defensa com pot entre la depressió i la resignació. M'asseguren que pertanyo a una religió que és portadora d'una alegria universal i sento entre nosaltres tristesa, ressentiment i crispació. Pel que sembla, ni els creients tenim confiança en Déu.

I, llavors, ¿què he de fer jo per a viure amb cor net aquests dies de Nadal ? Tal volt, molt poc. No fugir d'aquest món ni d'esta Església. No viure d'esquena als que pateixen. Participar en la vida de les persones. No ofegar el plaer de viure. No cansar-me de fer la vida més amable. Viure donant glòria a Déu i cercar «shalom » per a tots. Feliços vosaltres i jo si despertem en nosaltres el desig de viure així.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada