divendres, 10 de desembre del 2021

ADVENT TERCER DIUMENGE

 



3º diumenge de Advent (C)

EVANGELI

¿Què fem nosaltres?

+ Lectura del sant evangeli segons sant Lluc 3,10-18

A Joan la gent li preguntava:

--Així, doncs, què hem de fer?

11 Ell els responia:

--Qui tingui dos vestits, que en doni un al qui no en té, i qui tingui menjar, que també el comparteixi.

12 Entre els qui anaven a fer-se batejar hi havia fins i tot uns publicans, que li deien:

--Mestre, què hem de fer?

13 Ell els respongué:

--No exigiu més del que està establert.

14 Igualment uns soldats li preguntaven:

--I nosaltres, què hem de fer?

Els va respondre:

--No feu servir la violència ni presenteu falses denúncies per treure diners de ningú, i acontenteu-vos amb la vostra soldada.

15 El poble vivia en l'expectació, i tots pensaven si Joan no fóra potser el Messies. 16 Joan respongué dient a tothom:

--Jo us batejo amb aigua, però ve el qui es més fort que jo, i jo no sóc digne ni de deslligar-li les corretges de les sandàlies: ell us batejarà amb l'Esperit Sant i amb foc. 17 Ja té la pala a les mans per ventar el gra de l'era i per entrar el blat al graner; però cremarà la palla en un foc que no s'apaga.

18 Amb aquestes i moltes altres exhortacions, Joan anunciava al poble la bona nova.

Paraula de Déu.

¿ QUÈ PODEM FER ?

La predicació del Baptista va sacsejar la consciència de molts. Aquell profeta del desert els estava dient en veu alta allò que ells sentien al seu cor: calia canviar, tornar a Déu, preparar-se per acollir el Messies. Alguns s'hi van acostar amb aquesta pregunta:

¿Què podem fer?

El Baptista té les idees molt clares. No els proposa afegir a la vida noves pràctiques religioses. No els demana que es quedin al desert fent penitència. No parla de nous preceptes. Al Messies cal acollir-lo mirant atentament els necessitats.

No es perd en teories sublims ni en motivacions profundes. De manera directa, en el més pur estil profètic, ho resumeix tot en una fórmula genial: "Qui tingui dues túniques, que les reparteixi amb qui no té; i qui tingui menjar, que faci el mateix". I nosaltres què podem fer per acollir Crist enmig d'aquesta societat en crisi?

Primer de tot, esforçar-nos molt més a conèixer el que està passant: la manca d'informació és la primera causa de la nostra passivitat. D'altra banda, no tolerar la mentida o l'encobriment de la veritat. Hem de conèixer, en tota la cruesa, el patiment que s'està generant de manera injusta entre nosaltres.

No n'hi ha prou de viure a cops de generositat. Podem fer passos cap a una vida més sòbria. Gosar “empobrir-nos” a poc a poc, retallant el nostre nivell de benestar actual per compartir amb els més necessitats tantes coses que tenim i no necessitem per viure.

Podem estar especialment atents als que han caigut en situacions greus d'exclusió social: desnonats, privats de la deguda atenció sanitària, sense cap ingressos ni cap recurs social... Hem de sortir instintivament en defensa dels que s'estan enfonsant en la impotència i la manca de motivació per enfrontar-se al seu futur.

Des de les comunitats cristianes podem desenvolupar iniciatives diverses per estar a prop dels casos més sagnants de desemparament social: coneixement concret de situacions, mobilització de persones per no deixar només ningú, aportació de recursos materials, gestió de possibles ajuts...

Per a molts són temps difícils. A tots se'ns oferirà l'oportunitat d'humanitzar el nostre consumisme esbojarrat, fer-nos més sensibles al patiment de les víctimes, créixer en solidaritat pràctica, contribuir a denunciar la manca de compassió en la gestió de la crisi... Serà la nostra manera d'acollir amb més veritat Crist a les nostres.




REPARTIR AMB QUI NO TÉ

¿Què fem ?

La Paraula del Baptista des del desert va tocar el cor de la gent. La seva crida a la conversió ia l'inici d'una vida més fidel a Déu va despertar en molts una pregunta concreta: Què hem de fer? És la pregunta que brolla sempre en nosaltres quan escoltem una trucada radical i no sabem com concretar la nostra resposta.

El Baptista no els proposa ritus religiosos ni preceptes. No es tracta pròpiament de fer coses ni d'assumir deures, sinó d'una altra manera, viure de manera més humana, desplegar una cosa que ja és al nostre cor: el desig d'una vida més justa, digna i fraterna.

El més decisiu i realista és obrir el nostre cor a Déu mirant atentament les necessitats dels qui pateixen. El Baptista sap resumir-los la seva resposta amb una fórmula genial per la seva simplicitat i veritat: «Qui tingui dues túniques, que les reparteixi amb qui no té; i qui tingui menjar, faci el mateix». Així de simple i clar.

Què podem dir davant d'aquestes paraules els qui vivim en un món on més d'un terç de la humanitat viu a la misèria lluitant cada dia per sobreviure, mentre nosaltres seguim omplint els nostres armaris amb tota mena de túniques i tenim els nostres frigorífics plens de menjar?

Mentre nosaltres seguim preocupats de molts aspectes del moment actual del cristianisme, no ens adonem que vivim “captius d'una religió burgesa”. El cristianisme, tal com ho vivim, no sembla que tingui força per transformar la societat del benestar. Al contrari, és aquesta la que està desvirtuant el millor de la religió de Jesús, buidant el nostre seguiment a Crist de valors tan  genuins com la solidaritat, la defensa dels pobres, la compassió i la justícia.

Per això, hem de valorar i agrair molt més l'esforç de tantes persones que es rebel·len contra aquest “captiveri”, comprometent-se en gestos concrets de solidaritat i cultivant un estil de vida més senzill, auster i humà.


¿QUÈ PODEM FER?

¿ Aleshores què fem ?

Joan Baptista proclamava en veu alta allò que sentien molts en aquell moment: cal canviar; no es pot continuar així; hem de tornar a Déu. Entenien la seva crida a la conversió. Segons l'evangelista Lluc, alguns es van sentir qüestionats i es van acostar al Baptista amb una pregunta decisiva: ¿què hi podem fer?

Per moltes protestes, crides i discursos de caràcter polític o religiós que s'escoltin en una societat, les coses només comencen a canviar, quan hi ha persones que gosen enfrontar-se a la pròpia veritat, disposades a transformar la seva vida: què podem fer?

El baptista té les idees molt clares. No convida a venir al desert a viure una vida ascètica de penitència, com ell. Tampoc els anima a peregrinar Jerusalem per rebre el Messies al temple. La millor manera de preparar el camí a Déu és, senzillament, fer una societat més solidària i fraterna. i menys injusta i violenta.

Joan no parla a les víctimes sinó als responsables d'aquell estat de coses. S'adreça als que tenen dues túniques i poden menjar; els qui s'enriqueixen de manera injusta a costa dels altres; els qui abusen del seu poder i de la seva força.

El seu missatge és clar: No us aprofiteu de ningú, no abuseu dels febles, no visqueu a costa d'altres, no penseu només en el vostre benestar: El que tingui dues túniques, que doni una a qui no té, i el que tingui menjar , feu el mateix. Així de simple. Així de clar.

Aquí s'acaba la nostra xerrameca. Aquí es desvetlla la veritat de la nostra vida. Aquí queda al descobert la mentida de no poques maneres de viure la religió. Per on podem començar a canviar la societat? Què podem fer per obrir camins a Déu al món? Moltes coses, però res tan eficaç i realista com compartir allò que tenim amb els necessitats.

Algú es pot imaginar una manera més absurda de celebrar la «vinguda de Déu al món» que unes festes en què alguns dels seus fills es dediquen a menjar, beure i gaudir frívolament del seu benestar, mentre la majoria està buscant alguna cosa per menjar ?


¿ QUÈ PODEM FER ?

¿Què fem nosaltres?

Els mitjans de comunicació social ens informen cada cop amb més rapidesa i precisió de tota la realitat que esdevé entre nosaltres. Coneixem cada vegada millor les injustícies, misèries i abusos que es cometen diàriament a la nostra societat.

Aquesta informació crea fàcilment un cert sentiment de solidaritat amb tants homes i dones, víctimes d'una societat egoista i injusta. Fins i tot pot provocar un sentiment de vaga culpabilitat. Però, alhora, augmenta la nostra sensació d'impotència.

Les possibilitats d'actuació són molt exigües. Tots coneixem més misèria i injustícia de la que podem posar remei amb les nostres forces. Per això és difícil evitar una pregunta al fons del nostre cor davant la visió d'una societat deshumanitzada: «Què podem fer?».

Joan Baptista ens ofereix una resposta terrible enmig de la seva simplicitat. Una resposta decisiva, que ens posa a cadascú davant de la nostra pròpia veritat. «Qui tingui dues túniques, que se les reparteixi amb qui no en té; i qui tingui menjar, faci el mateix».

No és fàcil escoltar aquestes paraules sense sentir un cert malestar. Cal valor per acollir-les. Es necessita temps per deixar-hi penetrar. Són paraules que fan patir.

Aquí s'acaba la nostra falsa “bona voluntat”. Aquí es revela el fons del nostre cor. Aquí es dilueix el nostre sentimentalisme religiós. Què podem fer? Senzillament, compartir allò que tenim amb els qui ho necessiten. Així de simple. Així de clar.

Moltes de les nostres discussions i controvèrsies socials i polítiques, moltes de les nostres protestes i crits, que sovint ens dispensen de la nostra actuació personal, queden reduïdes, de sobte, a una pregunta senzilla. Gosem compartir el nostre amb els necessitats?

Gairebé inconscientment tots creiem que la nostra societat serà més justa i humana quan canviïn els altres i es transformin les estructures socials i polítiques que ens impedeixen ser més humans.

I, tanmateix, les senzilles paraules del Baptista ens obliguen a pensar que l'arrel de les injustícies també està al nostre cor. Les estructures reflecteixen massa bé l'esperit que ens anima cadascú. Reprodueixen amb molta fidelitat l'ambició, l'egoisme i la set de posseir que hi ha a cadascun de nosaltres.



AIXÍ DE CLAR

El que tingui dues túniques que les reparteixi...

L'amor no és una ideologia lligada a alguns moviments religiosos. L'amor és l'energia que dóna una vida veritable a una societat. En tota civilització hi ha forces que generen vida, veritat i justícia, i forces que desencadenen mort, mentida i indignitat. No és sempre fàcil detectar-ho, però a l'arrel de tot impuls de vida sempre hi ha l'amor.

Per això, quan en una societat s'ofega l'amor, S'ofega alhora la dinàmica que porta al creixement humà ia l'expansió de la vida. De aquí la importància de cuidar socialment l'amor i de lluitar contra tot allò que el pot destruir.

Una manera de matar l'amor és la manipulació de les persones. A la societat actual es proclamen en veu alta els drets de la persona, però després els individus són sacrificats al rendiment, la utilitat o el desenvolupament del benestar. Es produeix llavors allò que Marcuse anomenava «l'eutanàsia de la llibertat». Cada cop hi ha més persones que viuen una no-llibertat «confortable, còmoda, raonable, democràtica». Es viu bé, però sense conèixer la llibertat veritable ni l'amor.

Un altre risc per a l'amor és el funcionalisme. A la societat de l'eficàcia l'important no són les persones, sinó la funció. L'individu queda fàcilment reduït a una peça de l'engranatge: a la feina és un empleat, al consum un client, a la política un vot, a l'hospital un número de llit... En una societat així les coses funcionen, però les relacions entre les persones moren.

Una altra manera d'ofegar l'amor és la indiferència. El funcionament actual de la societat concentra els individus en els seus propis interessos. Els altres són una abstracció impersonal. Es publiquen estudis i estadístiques rera els quals s'oculta el patiment de persones concretes. Tot just ningú se sent responsable. Se n'ha d'ocupar el Estat, la Administració, la Societat.

¿ Què podem fer cadascun? Davant de tantes formes de desamor, el Baptista suggereix una postura clara: «Qui tingui dues túniques, que se les reparteixi amb qui no té; i qui tingui menjar, faci el mateix». Què podem fer? Senzillament compartir més allò que tenim amb aquells que viuen en necessitat. Així de simple. Així de clar.



¿ QUÈ HEM DE FER ?

El que tingui dues túniques que les reparteixi...

Tot i tota la informació que ofereixen els mitjans de comunicació, se'ns fa molt difícil adonar-nos que vivim en una mena d'illa de l'abundància, enmig d'un món on viu més d'un terç de la Humanitat. a la misèria. No obstant, només cal volar unes hores en qualsevol direcció per trobar-nos amb la gana i la destrucció.

Aquesta situació només té un nom: injustícia. I només admet una explicació: inconsciència. Com ens podem sentir humans quan, a pocs quilòmetres de nosaltres, hi ha éssers humans que no tenen cap casa ni cap terreny per viure; homes i dones que passen el dia buscant alguna cosa per menjar; nens que ja no podran superar la desnutrició?

La nostra primera reacció sol ser gairebé sempre la mateixa: «Però nosaltres, què podem fer davant de tanta misèria?» Mentre ens fem preguntes sobre aquest gènere, ens sentim més o menys tranquils. I vénen les justificacions de sempre: no és fàcil instaurar un ordre internacional més just; cal respectar l'autonomia de cada país; és difícil assegurar vies eficaces per distribuir aliments; més encara, mobilitzar un país perquè surti de la misèria.

Però tot això s'en va per avall quan escoltem una resposta directa, clara i pràctica, com la que reben del Baptista els qui li pregunten què han de fer per «preparar el camí al Senyor». El profeta del desert els respon amb genial simplicitat: «Qui tingui dues túniques, que en doni una a qui no en tingui cap; i el que té per menjar que faci el mateix.»

Aquí s'acaben totes les nostres teories i justificacions. Què podem fer? Senzillament, no acaparar més del que ens cal mentre hi hagi pobles que ho necessiten per viure. No continuar desenvolupant sense límits el nostre benestar oblidant els que moren de gana. El veritable progrés no consisteix que una minoria assoleixi un benestar material cada vegada més gran, sinó que la humanitat sencera viva amb més dignitat i menys patiment.

Fa tres anys, jo estava per aquestes dates a Butare (Rwanda) fent un curs de cristologia a missioneres espanyoles. Un matí va arribar una religiosa navarresa dient que, en sortir de casa seva, havien trobat un nen morint de gana. Van poder comprovar que no tenia cap malaltia greu, només desnutrició. Era un més de tants orfes rwandesos que lluitava cada dia per sobreviure.

Recordo que només vaig pensar una cosa, el que segueixo pensant avui: Podem els cristians de Occident acollir cantant el Nen de Betlem mentre tanquem el nostre cor a aquests nens del Tercer Món.





UN MINUT DE SILENCI

El que tingui dues túniques que les reparteixi...

«Un minut de silenci per a les cent mil persones que avui han mort de gana», així començaven les seves assemblees els promotors del 0,7%, acampats al mig de les nostres ciutats per arrencar a la societat una cosa molt petita per a una crueltat tan gran .

La seva reivindicació és vella. Prové de la mateixa ONU i consisteix a reservar el 0,7% del Producte Interior Brut per al desenvolupament dels pobles més necessitats de la Terra.

Els acampats van aconseguir pràcticament el suport unànime de la població. Els partits, per part seva, han donat suport a la reivindicació introduint diferents terminis a l'hora d'assumir el compromís.

¿Quan es farà realitat?

Els polítics s'afanyen a advertir-nos que aquesta mesura pot repercutir negativament al nostre nivell de vida. És així. Si seguim desenvolupant un consumisme esbojarrat i no ens aturem en la creació constant de «noves necessitats» és impensable una política solidària eficaç amb els desheretats de la Terra.

Però la reivindicació del 0,7% transcendeix la pura discussió sobre les partides del Pressupost General del Estat i de les autonomies. Perquè no es tracta només de «donar diners», sinó de començar a redistribuir de manera més justa els beneficis que els països rics obtenim de les desiguals relacions econòmiques i comercials amb els països pobres.

D'altra banda, per crear entre nosaltres aquesta «nova consciència», no n'hi ha prou amb exigir de la Administració el 0,7% per al Tercer Món. Per què no estendre aquesta mateixa mesura a altres àmbits de la vida familiar i social? És una ingenuïtat reserves el 0,7% del nostre salari, de les nostres despeses de cap de setmana o de les nostres vacances? És una extravagància dedicar el 0,7% del nostre temps al servei gratuït d'algun necessitat?

Ha començat la «bogeria nadalenca». Ja s'ha donat la sortida. Cal córrer als grans magatzems, comprar regals, carregar-se de paquets. No ha de faltes tampoc el besuc o les angules, ni el xampany per brindar l'entrada al nou any.

Qui recorda el 0,7%?

Més d'una vegada, aclaparats per les notícies de fam i misèria que ens arriben del Tercer Món, ens haurem fet una pregunta gairebé inevitable: «Què podem fer cadascun de nosaltres?» La resposta de Joan Baptista és rotunda: «Qui tingui dues túniques, que les reparteixi amb qui no té; el que tingui menjar, que faci el mateix».

Aquí acaben tots els bells discursos. Cadascú ha d'enfrontar-se a la seva pròpia veritat. Què podem fer? Senzillament, compartir allò que tenim amb aquells que ho necessiten. Així de simple. Així de clar. Necessitarem probablement més d'un minut de silenci per entendre'l.



SOLIDARITAT

Qui tingui dos vestits, que en doni un al qui no en té

Els grans mitjans de comunicació, que tant airegen i ridiculitzen alguns discursos del Papa, han silenciat de manera injusta i interessada l'encíclica Sollicitudo Rei Socialis, sens dubte, el seu millor i més modern document social.

El Papa proposa la solidaritat com el camí necessari cap a la pau i el desenvolupament dels pobles. Una solidaritat que exigeix "la superació de la política de blocs", "la renúncia a tota forma d'imperialisme econòmic, militar o polític", "la reforma del sistema internacional de comerç", "la reforma del sistema monetari i financer mundial".

La pregunta sorgeix en nosaltres de manera espontània: ¿ Què puc fer jo davant problemes mundials que desborden totalment les meves possibilitats? ¿ Com puc col·laborar jo a que també entre els pobles de la terra es compleixi la invitació del Baptista: «Qui tingui dues túniques que se les reparteixi amb qui no té; i el que tingui menjar, faci el mateix»?

Primer de tot, hem de prendre consciència que, darrere d'aquesta política insolidària i competitiva que regeix avui el món, hi ha una manera de viure, de satisfer les necessitats i de desenvolupar egoistament els nostres propis interessos, que estem alimentant entre tots. No hem d'oblidar que l'actuació dels dirigents polítics sol reflectir gairebé sempre els pobles a què serveixen, i respon, d'alguna manera, als desitjos i les aspiracions dels seus ciutadans. Per això, són moltes les preguntes que podem fer-nos tots i cadascun de nosaltres.

Volem seguir satisfent les nostres necessitats i desenvolupant el nostre benestar en un procés que no té fi, sense preguntar-nos mai a costa de qui ho estem fent?

Estem disposats a comprar més cars els articles importats dels països més pobres per remunerar de manera més justa els que els produeixen?

Estem disposats a pagar impostos més elevats perquè els poders públics puguin desenvolupar una política més eficaç al servei dels més necessitats?

Estem disposats a viure de manera més austera, no per tenir-ne més i estalviar en previsió que puguin arribar temps pitjors, sinó perquè pugui avançar-se cap a un nou ordre internacional més solidari?

¿Estem disposats a sostenir amb els nostres diners i la nostra participació activa aquelles institucions i iniciatives que cooperen avui de diverses maneres a favor dels pobles més oprimits de la terra?




DAVANT UNA VIOLÈNCIA ESTANCADA

Aleshores, ¿ què fem ?

En referir-se a la violència al País Basc, són força els que segueixen parlant de “l'espiral de la violència” utilitzant la coneguda expressió que Helder Cámara emprés per primera vegada en el seu famós llibre.

Tot i això, entre nosaltres ja no es pot parlar pròpiament d'una “espiral de la violència”. La del País Basc avui és una violència immòbil, que no canvia ni fa canviar res. Una violència embussada tal com es reflecteix en la monotonia dels comunicats que intenten justificar-la i en les condemnes dels que la rebutgen.

Vivim estancats en una sèrie d'accions i de reaccions que mantenen un tràgic equilibri de sang i destrucció.

No serà fàcil sortir d'una violència que es pot continuar podrint encara entre nosaltres durant molts anys. Les posicions semblen irreconciliables. Els dogmatismes polítics inflexibles. La violència ha obert durant aquests anys ferides que no serà fàcil guarir.

Sens dubte, són els polítics els que han de cercar els camins concrets que ens puguin anar apropant a una pacificació i les solucions tècniques per normalitzar la convivència sociopolítica. Però no hi ha a la societat basca una excessiva inhibició? no estem deixant el problema massa exclusivament a les mans dels polítics?

Aleshores, la pregunta que sorgeix en els que no tenim una responsabilitat política és semblant a la que feia a Joan Baptista aquell poble anomenat pel profeta a la conversió profunda i al canvi social: “Nosaltres què podem fer?”.

Potser la primera tasca de tots és urgir al diàleg. Exigir als nostres partits polítics que entrin per les vies del diàleg sense cap tardança. Crear entre tots –individus, grups, organismes, institucions– un clima social del qual pugui sorgir un diàleg eficaç i operatiu.

Com deia recentment el nostre bisbe, el senyor José María Setién a la seva Carta Pastoral de Advent: quan es renuncia al diàleg, “es deixen les qüestions i els problemes sense resoldre o s'indueix a buscar solucions de violència o de poder”.

Si no es cerca una sortida no violenta a aquesta situació, el problema seguirà enquistat al nostre poble i la violència i la repressió seguiran segant vides, mentre tots seguim lamentant-nos inútilment.



INTENTAR EL CANVI

Aleshores ¿què fem ?

És alliçonadora l'actitud de les multituds que escolten el Baptista. Són homes i dones que s'atreveixen a enfrontar-se a la pròpia veritat i estan disposats a transformar les seves vides. Així responen al profeta: «Aleshores, què hem de fer?».

Assistim avui a un fenomen força generalitzat. S'escolten crides al canvi ia la conversió, però ningú no es dóna per al·ludit. Tots seguim tranquils, sense qüestionar la nostra conducta.
Naturalment, la conversió és impossible quan ja se la dóna per suposada. Es diria que el catolicisme ha estat, sovint, una teoria buida d'exigència pràctica. Una religió cultural, incapaç de provocar una nova transformació i re-orientació de la nostra existència.

Bastants es preocupen de les «fórmules de fe» del catecisme, però no es plantegen mai la necessitat d'una ruptura i una nova direcció de la seva vida concreta.
Sempre és més fàcil «creure» les veritats recollides al Astete que esforçar-nos per escoltar les exigències de conversió que se'ns criden des de l'evangeli.

Per això és bo també avui escoltar la veu lúcida dels qui qüestionen certs fenòmens de fervor religiós que semblen commoure avui les multituds, sense aconseguir una conversió real a la solidaritat i la fraternitat.

Un home tan equilibrat com K. Rahner, parlant de les masses que aclamen el Papa, pensa que convé preguntar a totes aquestes persones: «Reseu quan esteu sols?, porteu la vostra creu a la vida real?, penseu en els pobres del nostre entorn i al Tercer Món?»
Sens dubte, són preguntes que ens hem de fer tots els que hem aclamat el Sant Pare. Quin sentit podria tenir aclamar Joan Baptista i no escoltar les seves paraules:
«Qui tingui dues túniques, que se les reparteixi amb qui no té; i el que tingui menjar, faci el mateix»?

I quin sentit pot tenir aplaudir Joan Pau II i no sentir els seus crits repetits: «Penseu en els més pobres. Penseu en els que no en tenen prou... Distribuïu els vostres béns amb ells... Doneu-los part de forma programada i sistemàtica... Mireu una mica al voltant... No sentiu remordiment de consciència a causa de la vostra riquesa i abundància? »



¿ QUÈ PODEM FER ?

¿Què fem nosaltres?

Els mitjans de comunicació social ens informen cada cop amb més rapidesa i precisió de tota la realitat que esdevé entre nosaltres. Coneixem cada vegada millor les injustícies, les misèries i els abusos que es cometen diàriament a la nostra societat.

Aquesta informació crea fàcilment un cert sentiment de solidaritat amb tants homes i dones, víctimes d'una societat egoista i injusta. Fins i tot ens pot provocar un sentiment de vaga culpabilitat. Però, alhora, augmenta la nostra sensació d'impotència.

Les nostres possibilitats són molt exigües. Tots coneixem més misèria i injustícia de la que podem remeiar amb les nostres forces. Per això és difícil evitar una pregunta al fons del nostre cor davant la visió d'una societat deshumanitzada: «Què podem fer?».

Joan Baptista ens ofereix una resposta terrible enmig de la seva simplicitat. Una resposta decisiva, que ens posa a cadascú davant de la nostra pròpia veritat. «Qui tingui dues túniques, que se les reparteixi amb qui no en té; i qui tingui menjar, faci el mateix».
No és fàcil escoltar aquestes paraules sense sentir un cert malestar. Cal valor per acollir-les. Cal temps per deixar-nos penetrar per elles. Són paraules que fan patir.
Aquí s'acaba la nostra falsa “bona voluntat”. Aquí es revela el fons del nostre cor. Aquí es dilueix el nostre sentimentalisme religiós. Què podem fer? Senzillament, compartir allò que tenim amb els qui ho necessiten. Així de simple. Així de clar.

Moltes de les nostres discussions i controvèrsies socials i polítiques, moltes de les nostres protestes i crits, que sovint ens dispensen de la nostra actuació personal, queden reduïdes, de sobte, a una pregunta molt senzilla: Ens atrevirem a compartir allò nostre amb els necessitats?
Gairebé inconscientment tots creiem que la nostra societat serà més justa i humana quan canviïn els altres i quan es transformin les estructures socials i polítiques que ens impedeixen ser més humans.

I, tanmateix, les senzilles paraules del Baptista ens obliguen a pensar que l'arrel de les injustícies també està al nostre cor. Les estructures reflecteixen massa bé l'esperit que ens anima cadascú. I reprodueixen amb molta fidelitat l'ambició, l'egoisme i la set de posseir que hi ha a cadascun de nosaltres.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada