dimecres, 29 de juliol del 2020

EL NOSTRE PA




«DONEU-LIS VOSALTRES DE MENJAR»
Doneu-lis vosaltres menjar.
Dos eren els problemes més angoixosos en els llogarets de Galilea: la fam i els deutes. Era el que més feia sofrir a Jesús. Quan els seus deixebles li demanaren que els ensenyés a pregar, a Jesús li sortiren des de molt endins les dues peticions:
«Pare, doneu-nos avui el pa necessari»; «Pare, perdoneu-nos nostres ofenses així com nosaltres perdonem els qui ens ofenen».
¿Què podien fer contra la fam que els destrossava i contra els deutes que els feien a perdre les seves terres? Jesús veia clar la voluntat de Déu: compartir el poc que tenien i perdonar-se els deutes. Així, un món nou.
Les fonts cristianes han conservat el record d'una menjada memorable amb Jesús. Fou en descampat i molta gent hi participà. És difícil reconstruir el que passà, però en el record romangué: entre la gent sols hi havia «cinc pans i dos peixos», però compartiren el poc que tenien i, amb la benedicció de Jesús, menjaren tots.
En començar el relat se dóna un diàleg molt aclaridor. En veure la gent que té fam, els deixebles proposen la solució més còmoda i menys compromesa; «que vagin als poblats i comprin qualque cosa per menjar»; que cada un resolgui els seus problemes com pugui. Jesús els replica apel·lant a la responsabilitat; «Doneu-lis vosaltres de menjar»; no deixeu els famolencs abandonats a sa sort.
No l'oblidem. Si vivim d'esquena als famolencs del món, perdem nostra identitat cristiana; no som fidels a Jesús; a nostres eucaristies les manca la sensibilitat i horitzó, les falta compassió. ¿Com se transforma una religió com la nostra en un moviment de seguidors més fidel a Jesús?
Tal volta, el primer és no perdre la perspectiva fonamental de Jesús: deixar-nos afectar més i més pel sofriment dels que no saben el que és viure amb pa i dignitat. Segon, comprometre'ns en petites iniciatives, concretes, locals, parcials, que ens ensenyen a compartir i ens identifiquen més amb l'estil de Jesús.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada