dimecres, 22 d’agost del 2018

DIUMENGE XXI DEL TEMPS ORDINARI

(POWER-POINT)

¿ A qui aniríem? Només vós teniu paraules de vida eterna
    Lectura del sant evangeli segons sant Joan 6,60-69
Reaccions dels deixebles
60 Llavors molts dels seus deixebles, després de sentir-lo, van dir:
--Aquest llenguatge és molt dur. ¿Qui és capaç d'acceptar-lo?
61 Jesús, sabent que els seus deixebles murmuraven de tot això, els digué:
--Això us escandalitza? 62 Doncs què direu quan veureu el Fill de l'home pujant on era abans? 63 És l'Esperit qui dóna vida; la carn no serveix de res. Les paraules que jo us he dit són Esperit i són vida. 64 Però entre vosaltres n'hi ha alguns que no creuen.
Des del principi, Jesús sabia qui eren els qui no creien i qui l'havia de trair. 65 I afegí:
--Per això us he dit que ningú no pot venir a mi si no li ho concedeix el Pare.
66 Des d'aquell moment, molts dels seus deixebles es van fer enrere i ja no anaven més amb ell. 67 Llavors Jesús digué als Dotze:
--¿També vosaltres em voleu deixar?
68 Simó Pere li respongué:
--Senyor, a qui aniríem? Tu tens paraules de vida eterna, 69 i nosaltres creiem i sabem que tu ets el Sant de Déu.

Paraula de Déu.



Homilia per al diumenge 26 de juliol de 2018
1- Tots nosaltres som creients, evidentment, altrament no seríem aquí. Però la nostra fe segueix un procés: ens ha calgut recórrer tot un camí per arribar a ser el que som.
Nosaltres, gairebé tots, vam rebre la fe a través els nostres pares. I, mentre so petits o molt joves, no sabem massa de què va la cosa.
Però, un cop ja més grans, arriba un moment en què comprenem millor que significa creure en Jesús. Ens adonem que seguir l’evangeli no és un joc de nens, sinó que és una formidable aventura que demana un compromís seriós. I, llavors, cal fer una opció: és l’hora de decidir-se.
És, sens dubte, un moment clau en la nostra vida de creients. És el moment de decidir de veritat, si accepto conscientment de seguir Jesús o si me n’aparto. Aquesta és la grandesa i la responsabilitat de ser lliures: jo puc refusar Jesús, puc dir no a Déu. I Ell no em forçarà mai. Perquè Ell no vol esclaus, sinó seguidors lliures.
2- L’evangeli d’avui ens presenta un d’aquests moments clau per a la vida de molts dels qui seguien Jesús. Ell els ha parlat amb molta claredat què significa ser deixeble seu. I la decisió de la majoria és abandonar-lo.
I fixem-nos que ara no es tracta dels fariseus o mestres de la Llei que ja eren contraris a Jesús, sinó de la gent que havia estat atreta per Ell: que l’admiraven i el seguien. Són aquests els qui ara entren en crisi i l’abandonen.
De vegades, pensem que l’abandó de les pràctiques religioses i, fins i tot de la mateixa fe, és un fenomen modern. Però l’evangeli d’avui ens fa veure que això s’ha donat des dels primers temps del cristianisme. Jesús és el primer que ja va fracassar.
És també el problema de molts pares creients d’avui dia. Han fet tot el possible per transmetre, de paraula i amb l’exemple, la fe als seus fills.
I resulta que quan aquests tenen edat per decidir-se, no volen seguir l’herència que els han deixat i abandonen la fe. Això, evidentment, és un motiu de tristesa i sofriment per a aquests pares.
3- També ho fou per a Jesús, tal com hem vist en el relat evangèlic. Però ens cal aprendre d’Ell. Jesús, malgrat tot, no va abandonar la partida sinó que va continuar essent fidel al Pare fins que va aconseguir el seu objectiu: la salvació de tots els homes i dones.
També els pares que es troben en aquesta situació, han de continuar essent fidels al Senyor: pregar i donar exemple als fills vivint amb coherència la seva fe.
La resta ja la farà el Senyor en el moment oportú. I poden estar ben segurs, aquests pares, que cap de les seves llàgrimes i pregàries es perdrà. Ni una.
4- L’evangeli també ens fa veure que no tots van abandonar Jesús. Ell fa una pregunta als seus deixebles i també me la fa a mi: “vosaltres també em voleu deixar?”
Preguntem-nos molt sincerament si podem donar la mateixa resposta que va donar Pere: “Senyor, a qui aniríem? Només vós teniu paraules de vida eterna i nosaltres hem cregut”.
És un acte de confiança en Jesús. És creure que allò que ha trobat en Jesús, no ho trobarà en ningú més. És creure que Ell no ens fallarà mai. Els homes sí que sovint fallen: però Jesús, no. Ell és aquell que no falla mai.
Preguntem-nos si creiem de veritat que només Jesús té paraules de vida eterna. Davant nostre se’ns ofereixen molts camins: alguns enganyosos, que no porten pas a la vida, sinó a la mort.
Jesús no força mai la nostra llibertat, però ens ofereix el seu camí. Un camí que ens impulsa a estimar, a sentir-nos tots germans, a treballar per millorar el nostre entorn.
Quina resposta li dono?
Jo haig de voler seguir Jesús, no pas perquè sempre ho he fet així o perquè és la tradició de la meva família. Jo vull seguir-lo per opció personal.
I, precisament per això, perquè és una opció lliure, donarà sentit a tota la meva vida i serà llavor de vida eterna. Per a mi i per a tots els qui m’envolten.




PREGUNTA DECISIVA
L'evangeli de Joan ha conservat el record d'una crisi forta entre els seguidors de Jesús. No tenim gaire dades: Solament s'ens diu que els deixebles sentien dura la seva manera de parlar. Probablement sentien excesiva l'adhesió que reclamava. A un cert moment “molts deixebles feren marxa enrera i ja no anaven amb ell”.
Per primer cop experimenta Jesús que les seves paraules no tenen la força desitjada. Tanmateix, no les retira sinó que les reafirma més: “Les paraules que us he dit són Esperit i són vida, però alguns de vosaltres no creuen”. Les seves paraules són dures, però transmete vida, fan viure, ja que contenen Esperit de Déu. Jesús no perd la pau. No l'importa el fracàs. Dirigint-se als Dotze els fa la pregunta decisiva: “¿ Vosaltres també em voleu deixar?”. No els vol retenir a la força. Els deixa la llibertat de decidir. Els seus deixebles no han de ser servents sinó amics. Si volen poden tornar a casa.
Una vegada més Pere respon en nom de tots: La seva resposta és exemplar. Sincera, humil, sensata, pròpia d'un deixeble que coneix suficientment Jesús per no deixar-lo. La seva actitud pot encara avui ajudar als que amb fe vacilant es plantegen prescindir de tota fe.
“Senyor, ¿ a qui aniríem ?” No té sentit deixar Jesús de qualsevol manera, sense haver trobat un mestre millor i més convincent: Si no segueixen Jesús es quedaran sense saber a qui seguir. No cal precipitar-se. No és bo quedar-se sense llum ni guia en la vida.
Pere és relista. ¿ És bo deixar Jesús sense haver trobat un esperança més convincent i atractiva? ¿Basta sustituir-lo per un estil de vida rebaixada, sense metes ni horitzons? ¿ Ës millor viure sense preguntes, plantajaments ni recerques de cap mena ?
Una cosa en Pere no oblida: “Les teves paraules donen vida eterna”. Les paraules de Jesús no són paraules buides ni enganyoses. A la seva vora ha descobert la vida d'una altra manera: El seu missatge els ha obert a la vida eterna. ¿ On podriem trobar una nova millor de Déu ?
Pere recorda l'experiència fonamental. Conviure amb Jesús han descobert que ve del misteri de Déu. D'enfora, des de la indiferència o el desinterés no es pot reconéixer el misteri que s'amaga en Jesús. Els dotze l'han conegut de prop. Per això poden dir: “Nosaltres creim i sabem que tu ets el Sant de Déu”. Seguiran amb Jesús.
José Antonio Pagola



¿PER QUÈ ENS QUEDEM ?
Senyor, ¿ a qui aniríem ?
Aquests anys s'han multiplicat els analisis i estudis sobre la crisi de les Esglésies cristianes dins la societat moderna. Aquesta lectura és necessària per a conéixer millor algunes dades, però resulta insuficient per a discernir quina ha de ser la nostra reacció. L'episodi narrat per Joan pot ajudar a interpretar i viure la crisi amb profunditat evangèlica.
Segons l'evangelista, Jesús resumeix així la crisi que s'ha creat dins el grup: “Les paraules que us he dit són Esperit i són vida. Però entre vosaltres n'hi ha alguns que no creuen”. Cert, Jesús dóna als que el segueixen un esperit nou; les seves paraules sempre és aqueixa: ¿ comuniquen vida; el programa que proposa pot generar un moviment capaç d'orientar el món cap a una vida més digna i plena.
Però, no pel fet d'estar dins el grup, està la fe garantida. N'hi ha que es resisteixen a acceptar son esperit i sa vida. La seva presència vora Jesús és fictícia; la seva fe en ell no és real. La vertader crisi dins l'interior és aqueixa: ¿ creure o no creure en Jesús ?
El narrador diu que “molts l'abandonaren i ja no anaven més amb ell. “ En la crisi es revela quins són els vertaders seguidors de Jesús. L'opció deciva és sempre aqueixa: ¿ els qui es fan enrera i els qui romanen amb ell, identificats amb son esperit i sa vida ? ¿ Qui està a favor i qui està en contra de son projecte ?
El grup comença a tornar petit. Jesús no s'irrita, no pronuncia cap judici contra ningú: Només fa una pregunta als que han quedat vora seu: “¿Vosaltres també em voleu deixar ?”. És la pregunta que s'ens fa avui als qui seguim en l'Església: ¿ Que volem nosaltres ? ¿Per què ens hem quedat ? ¿És per a seguir Jesús, acollint son esperit i vivint son estil ? ¿ És per a treballar en son projecte ?
La resposta de Pere és exemplar: “Senyor, ¿ a qui aniríem. Només vós teniu paraules de vida eterna”. Els que queden, ho han de fer per Jesús. Només per Jesús. Per res més. Es comprometre'ns amb ell. L'únic motiu per a quedar-se en el grup és ell. Ningú més. Pot ser dolorosa la crisi actual, però serà positiva si els que ens quedem dins l'Església, pocs o molts, ens convertim en deixebles de Jesús, en homes i dones que vivim de les seves paraules de vida.




PARAULES INCREÏBLES
Les paraules que jo us he dit són Esperit i són vida.
Dins la societat moderna vivim acossats per paraules, comunicats, imatges i notícies de tot tipus. Ja no és possible viure en silenci. Anuncis, publicitat, noticiaris, discursos i declaracions envaiexen nostre món interior i nostre àmbit domèstic.
Aqueixa “inflació de la paraula” també ha penetrat dins alguns sectors de l'Església. Avui els eclesiàstics i teòlegs parlen i escriuen molt. Tal volta més que mai. La pregunta que ens hem de fer és senzilla: ¿Que capta la gent en nosaltres ?, ¿paraules “plenes d'esperit i vida”, com eren les de Jesús, o paraules buides ?
Es senten moltes crítiques a la predicació de l'Església. S'ens acusa de poca fidelitat a l'evangeli o al magisteri del Papa, d'aliança amb ideologies polítiques d'un signe o d'un altre, de poca obertura a la modernitat.. Molts que s'allunyen avui de l'Església volen saber si, al manco per a nosaltres, les nostres paraules volen dir qualque cosa. La paraula de Jesús era diferent. Naixia del seu propi esser, brollava del seu amor apassionat al Pare i als homes. Era una paraula creïble, plena de vida i de veritat. S'entén la reacció espontània de Pere: “Senyor, ¿a qui aniríem? Només vós teniu paraules de vida eterna”.
Molts d'homes i dones d'avui no han tingut la sort d'escoltar amb senzillesa i de manera directa les seves paraules. El missatge els ha arribat, sovint desfigurat i distorsionat per doctrines, fórmules ideològiques i discursos poc evangèlics.
Posar la persona i el missatge de Jesús a l'abast dels homes i dones del nostre temps, posar-los en contacte amb sa persona és un servei a fer per l'Església. La gent no necessita escoltar les nostres paraules sinó les seves. Només les seves són “esperit i vida”.
És sorprenent veure que, quan ens esforcem per presentar Jesús de manera viva, directa i autèntica, el seu missatge resulta més actual que tots els nostres discursos.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada