dimecres, 21 de març del 2018

SETMANA SANTA









IDENTIFICAT AMB LES VÍCTIMES
Ni el poder de Roma ni les autoritats del Temple podien tolerar la novetat de Jesús. La seva manera d'entendre i viure Déu era perillosa. No defensava l'imperi de Tiberi, cridava tots a cercar el regne de Déu i sa justícia. No l'importava rompre la llei del dissabte ni les tradicions religioses, només ocupat en aliviar el sofriment dels malalts i desnodrits de Galilea.
No li perdonen. S'identificava massa amb les víctimes innocents de l'Imperi i amb els oblidats per la religió del Temple. Executat sense pietat a una creu, revela ara en ell Déu, identificat per a sempre amb tots els innocents desheretats de la història. Llur crit s'uneix al crit de dolor del mateix Déu. En aquesta cara desfigurada del Crucificat s'ens revela un Déu sorprenent, que trenca les nostres imatges convencionals de Déu i posa en qüestió tota pràctica religiosa que vulgui donar culte oblidant el drama d'un món on segueixen crucificant els dèbils i indefensos.
Si Déu mor identificat amb les víctimes, la seva crucifixió es converteix en desafiament inquietant pels seguidors de Jesús. No podem separar Déu dels sofriment dels innocents. No podem adorar el Crucificat i viure d'esquena al sofriment de tants sers humans destroçats per la fam, guerres o misèria. Déu ens interpel·la des dels crucificats dels nostres dies. No està permès viure com a espectadors d'aquest sofriment immens, alimentant una ingènua il·lusió d'innocència. Ens hem de rebelar contra aqueixa cultura de l'oblid, que permet aïllar-nos dels crucificats desplaçant el sofriment injust que hi ha en el món cap allà, en “llunyania”, on tot clam, plor o gemec desapareix.
No podem tancar-nos en la nostra “societat del benestar”, i ignorar l'altra “societat del malestar”, en la qual milions de sers humans neixen només per a extingir-se als pocs anys de vida sofrent. No és humà ni cristià instal·lar-nos en la seguretat i oblidar els qui només coneixen una vida insegura i amenaçada.
Quan els cristians alcem els ulls cap al rostre del Crucificat, contemplam l'amor insondable de Déu, entregat fins a la mort per la nostra salvació. Si mirem detingudament, descobrirem en aquest rostre el de tants altres crucificats que, de lluny o de prop, reclamen nostre amor solidari i compassiu.
José Antonio Pagola






EL GEST SUPREM
Jesús comptava amb la possibilitat d'un final violent. No era ingenu. Sabia a què s'exposava si continuava en el projecte del regne de Déu. Era impossible cercar amb radicalitat una vida digna per a “els pobres” i els “pecadors”, i no provocar la reacció d'aquells als quals no interessa cap canvi. Jesús no és un suïcida. No cerca la crucifixió. Mai volgué el sofriment ni pels altres ni per ell. Sempre l'havia combatut allà on es trobés: malaltia, injustícia, pecat, desesperança. Per això no va cap a la mort, però tampoc es fa marxa enrera.
Acollirà pecadors i exclosos encara que la seva actuació irrita als del Temple. Si el condemnen, morirà ell també com delinqüent i exclòs, però la seva mort confirmarà el que ha estat la seva vida: confiança total en Déu que no exclou ningú del perdó.
Anunciarà l'amor de Déu als darrers, s'identificarà amb els més pobres i menyspreats de l'imperi, malgrat això molesti dins els ambients pròxims del governador romà. Si l'executen a la creu, destinada als esclaus, morirà ell també com esclau miserable, però la seva mort segellarà per a sempre la fidelitat a Déu defensor de les víctimes.
Ple de l'amor de Déu, oferirà “salvació” als qui sofreixen el mal i la malaltia: donarà “acollida” als qui sós exclosos per la societat i la religió; donarà el “perdó” gratuit de Déu a pecadors i gent perduda, incapaces de retornar amistat. Aquesta actitud salvadora que inspira tota la seva vida, inspirarà també la seva mort.
Per això als cristians ens atreu la creu. Besem el rostre del Crucificat, aixequem els ulls cap a ell, escoltem ses darreres paraules... perquè en la crucifixió veiem el servei últim de Jesús al projecte del Pare, i el gest suprem de Déu donant el seu Fill per amor a tots els homes.
És indigne convertir la Setmana Santa en folklore o reclam turístic. Pels seguidors de Jesús celebrar la passió i mort del Senyor és agraïment emotiu, adoració gojosa a l'amor “increïble” de Déu i cridada a viure com Jesús, i solidaritat amb els crucificats.
José Antonio Pagola



CARREGAR-SE LA CREU
L'entregà perquè el crucificàssin.
El que ens fa cristians és seguir Jesús. Cap altra cosa. Aquest seguiment de Jesús no és una cosa teòria o abstracta. Vol dir seguir les seves petjades, comprometre'ns com ell a “humanitzar la vida”; viure així i contribuir, poc a poc, a fer realitat el seu projecte d'un món o regna Déu i sa justícia. Els seguidors de Jesús estem cridats a posar veritat on hi ha mentida, introduir justícia on hi ha abusos i crueltat amb els dèbils, reclamar compassió on hi ha indiferència i passivitat davant els que sofreixen. Això exigeix construir comunitats on es viu amb el projecte de Jesús, amb el seu esperit i les seves actituds.
Seguir a Jesús suposa, prest o terd, conflictes, problemes i sofriment. Cal estar disposats a carregar amb les reaccions i resistències dels qui, per un motiu o un altre, no cerquen un món més humà, així com el vol aquest Déu revelat en Jesús. Cerquen una altra cosa.
Els evangelis han conservat una cridada realista de Jesús als seus seguidors. Una imatge tan xocant només pot provenir d'ell: “Si qualcú vol venir darrera mi... es carregui la creu damunt les espatlles i em segueixi”. Jesús no engana. Per seguir-lo de veres, cal compartir el seu destí. Acabar com ell. Aqueixa serà la prova de seguiment fidel.
Seguir Jesús és tasca apassionant: difícil és imaginar una vida més digna i noble. Però té un preu. Per a seguir Jesús és important “fer”: fer un món més just i més humà; fer una Església més fidel a Jesús i més coherent amb l'evangeli. Tanmateix, és important “patir”: patir per un món més digne; patir per una Església més evangèlica.
Al final de sa vida, el teòleg K. Rahner escriví així: «Crec que ser cristià és la tasca més senzilla, la més simple i, a la vegada, aquella pesada “càrrega lleugera” de la qual parla l'evangeli. Quan un carrega amb ella, ella carrega amb un, i quan més temps viu un, més pesada i més lleugera arriba a ser. Al final sols roman el misteri. Però és el misteri de Jesús”.
José Antonio Pagola





AMB ELS CRUCIFICATS
El món està ple d'esglésies cristianes presidides per la imatge del Crucificat i està ple també de persones que sofreixen, crucificades per la desgràcia, les injustícies, l'oblid: malalts mancats de cura, dones maltractades, vells ignorats, nins i nines violats, emigrants sense papers i sense esdevenidor. I gent, molta gent, enfonsada en la fam i la misèria.
Símbol carregat d'esperança és aquesta creu plantada arreu pels cristians: “memòria” punyent d'un Déu crucificat i record constant de la seva identificació amb tots els innocents que sofreixen de manera injusta dins el nostre món.
Aquesta creu, aixecada entre les nostres creus, ens recorda que Déu sofreix amb nosaltres. A Déu li fan mal la fam dels nens de Calcuta, sofreix amb els assassinats i torturats a Irak, plora amb les dones maltractades dia rera dia a ca seva. No sabem explicar l'arrel última de tant de mal. I, encara que ho sabéssim, no valdria gaire. Només sabem que Déu sofreix amb nosaltres i això ho canvia tot.
Però els símbols més sublims poden quedar pervertits si no sabem descobrir, un pic i un altre, llur vertader contingut. ¿ Què significa la imatge del Crucificat, tan present entre nosaltres, si no sabem veure marcats en el seu rostre el sofriment, la soledat, el dolor, la tortura, desolació, de tants fills i filles de Déu ?
¿ Quin sentit portar una creu damunt el nostre pit, si no sabem carregar amb la creu més petita de les persones que sofreixen al costat nostre ? ¿ Què signifiquen les besades al Crucificat, si no desvetllen en nosaltres afecte, acollida, apropament als qui viuen crucificats ?
El Crucificat desemmascara com mingú les nostres mentides i covardies. Des del silenci de la creu, ell és el jutge més ferm i mans de l'aburgesament de la nostra fe, de la nostra acomodació al benestar i la nostra indiferència davant els crucificats. Per a adorar el misteri d'un “Déu crucificat”, no basta celebrar la setmana santa; és necessari endemés apropar-nos un poc més als crucificats, setmana rera setmana.








MALLORCA SETMANA SANTA





DIJOUS SANT
PALMA 16:45 h Parròquia dels Hostalets 17 h Santuari de la Sang Parròquia de Sant Miquel Parròquia de Sant Agustí Parròquia de l’Assumpció Parròquia de sa Vileta Parròquia Sant Joan d’Àvila Església de Sant Joan de Malta Església de Monti-sion Residència Germanetes dels Pobres 17:30 h Basílica de Sant Francesc Parròquia del Beat Ramon Llull Parròquia Immaculat Cor de Maria Parròquia Mare de Déu de Montserrat Església de la Porciúncula 18 h Catedral de Mallorca Parròquia de l’Encarnació Parròquia de Santa Eulàlia Parròquia de Sant Ferran Parròquia de Sant Jaume Parròquia de Sant Josep Obrer Parròquia Santa Catalina Thomàs Parròquia de Sant Magí Parròquia de la Soledat Parròquia de Sant Sebastià Parròquia Santíssima Trinitat Parròquia Sant Alonso Rodríguez Parròquia Castrense Parròquia de Santa Tereseta Parròquia del Terreno Parròquia de Santa Creu Església dels Caputxins Església del Socors Església Carmelites Descalces 18:30 h Parròquia de Son Roca Parròquia de Sant Nicolau Santuari de la Bonanova 19 h Parròquia de s’Aranjassa Parròquia de Gènova Monestir de Saleses Monestir Franciscanes TOR 19:30 h Parròquia de Sant Pau 20 h Parròquia de la Real Parròquia des Pil·larí 20:30 h Parròquia de Sant Jordi 21 h Parròquia de sa Indioteria
ALARÓ 18:30 h Parròquia d’Alaró ALCÚDIA 18 h Parròquia d’Alcúdia 19 h Parròquia del Port d’Alcúdia ALGAIDA 19:30 h Ermita de Sant Honorat ANDRATX 20 h Parròquia d’Andratx ARIANY 20 h Parròquia d’Ariany ARTÀ 18 h Convent dels Franciscans 20 h Parròquia de la Colònia de Sant Pere BANYALBUFAR 18:30 h Parròquia de Banyalbufar
BÚGER 21 h Parròquia de Búger BUNYOLA 17:30 h Parròquia de Palmanyola 19 h Parròquia de Bunyola
CALVIÀ 18 h Parròquia d’es Capdellà Parròquia de Santa Ponça 19 h Parròquia de Paguera 20 h Parròquia de Calvià CAMPANET 20 h Parròquia de Campanet CAMPOS 18:30 h Parròquia de Campos CAPDEPERA 19:30 h Parròquia de Cala Rajada 20:30 h Parròquia de Capdepera ESCORCA 19 h Santuari de Lluc ESPORLES 19 h Parròquia d’Esporles ESTELLENCS 20 h Parròquia d’Estellencs
FELANITX 18 h Parròquia de Felanitx 19 h Convent de Sant Alfons Parròquia de Cas Concos 19:30 h Parròquia de Portocolom 20 h Parròquia de s’Horta FORNALUTX 20 h Parròquia de Fornalutx
INCA 17:30 h Parròquia de Crist Rei LLOSETA 19 h Parròquia de Lloseta
LLUBÍ 19 h Parròquia de Llubí LLUCMAJOR 18:30 h Convent de Sant Bonaventura 19 h Parròquia de Badies
MANACOR 17 h Parròquia de s’Illot-Cala Morlanda 18 h Monestir de Benedictines 19 h Parròquia dels Dolors 19:30 h Parròquia de Son Macià
MANCOR DE LA VALL 18:30 h Parròquia de Mancor de la Vall MURO 18 h Parròquia Platja de Muro 19 h Parròquia de Muro
PORRERES 19 h Parròquia de Porreres Oratori de Sant Felip Neri PUIGPUNYENT 18 h Parròquia de Galilea 19 h Parròquia de Puigpunyent
SANTA EUGÈNIA 20:30 h Parròquia de Santa Eugènia SANTA MARGALIDA 18:30 h Parròquia de Son Serra de Marina 19 h Parròquia de Can Picafort 20 h Parròquia de Santa Margalida SANTA MARIA DEL CAMÍ 20 h Parròquia de Santa Maria del Camí SANTANYÍ 17 h Parròquia de Santanyí 18 h Parròquia de Cala d’Or 19 h Parròquia de Calonge Parròquia des Llombards 20 h Parròquia de s’Alqueria Blanca SANT LLORENÇ DES CARDASSAR 18:30 h Parròquia de Sant Llorenç Parròquia de Cala Millor
SA POBLA 18:30 h Parròquia de sa Pobla SELVA 17:30 h Parròquia de Biniamar 18:30 h Parròquia de Selva 19 h Parròquia de Moscari 20 h Parròquia de Caimari SENCELLES 19 h Parròquia de Biniali SES SALINES 18 h Parròquia de la Colònia de Sant Jordi 20 h Parròquia de ses Salines SINEU 18 h Parròquia de Sineu SÓLLER 17:30 h Parròquia de l’Horta 18 h Parròquia del Port de Sóller 19 h Parròquia de Sóller SON SERVERA 19:30 h Parròquia de Son Carrió 20:30 h Parròquia de Son Servera
VILAFRANCA 20:30 h Parròquia de Vilafranca

DIVENDRES SANT
PALMA 13 h Parròquia de Santa Creu 15 h Cripta de Santa Creu (alemany) 16 h Parròquia de sa Indioteria Monestir de Saleses Residència Germanetes dels Pobres 16:45 h Parròquia dels Hostalets 17 h Basílica de Sant Francesc Parròquia Santa Catalina Thomàs Parròquia de Sant Miquel Parròquia de l’Assumpció Parròquia de sa Vileta Parròquia Sant Joan d’Àvila Parròquia de Sant Nicolau Església del Socors Església dels Caputxins Església de Monti-sion Església de Sant Joan de Malta 17:30 h Parròquia del Beat Ramon Llull Parròquia Immaculat Cor de Maria Parròquia Mare de Déu de Montserrat Església de la Porciúncula Monestir Franciscanes TOR 18 h Catedral de Mallorca Parròquia de l’Encarnació Parròquia de Sant Ferran Parròquia de Santa Eulàlia Parròquia de Sant Jaume Parròquia de la Soledat Parròquia de Sant Josep Obrer Parròquia de Sant Magí Parròquia de Sant Sebastià Parròquia de Sant Agustí Parròquia Santíssima Trinitat Parròquia Sant Alonso Rodríguez Parròquia Castrense Parròquia de Sant Pau Parròquia de Santa Tereseta Parròquia del Terreno Església Carmelites Descalces 18:30 h Santuari de la Sang Parròquia de Son Roca Santuari de la Bonanova 19 h Parròquia de s’Aranjassa Parròquia de Gènova 20 h Parròquia de la Real Parròquia des Pil·larí 20:30 h Parròquia de Sant Jordi
ALARÓ 18 h Parròquia d’Alaró ALCÚDIA 18 h Parròquia d’Alcúdia 19 h Parròquia del Port d’Alcúdia ALGAIDA 20 h Parròquia de Randa ANDRATX 20 h Parròquia d’Andratx ARIANY 20 h Parròquia d’Ariany ARTÀ 18 h Parròquia d’Artà 20 h Parròquia de la Colònia de Sant Pere BANYALBUFAR 18:30 h Parròquia de Banyalbufar
BÚGER 21 h Parròquia de Búger BUNYOLA 17:30 h Parròquia de Palmanyola 19 h Parròquia de Bunyola
CALVIÀ 18 h Parròquia d’es Capdellà Parròquia de Santa Ponça 19:30 h Parròquia de Paguera 20 h Parròquia de Calvià CAMPANET 20 h Parròquia de Campanet CAMPOS 18:30 h Parròquia de Campos CAPDEPERA 19:30 h Parròquia de Cala Rajada 20:30 h Parròquia de Capdepera ESPORLES 19:30 h Parròquia d’Esporles ESTELLENCS 20 h Parròquia d’Estellencs
FELANITX 17 h Convent de Sant Alfons 17:30 h Parròquia de Portocolom 18 h Parròquia de Felanitx 19 h Parròquia de Cas Concos 20 h Parròquia de s’Horta FORNALUTX 20 h Parròquia de Fornalutx
INCA 17:30 h Parròquia de Crist Rei LLOSETA 19 h Parròquia de Lloseta
LLUBÍ 19 h Parròquia de Llubí LLUCMAJOR 18:30 h Convent de Sant Bonaventura 19 h Parròquia de Badies
MANACOR 17 h Parròquia de s’Illot-Cala Morlanda 18 h Monestir de Benedictines 19 h Parròquia dels Dolors 19:30 h Parròquia de Son Macià
MANCOR DE LA VALL 18:30 h Parròquia de Mancor de la Vall MURO 18 h Parròquia Platja de Muro 19 h Parròquia de Muro PORRERES 18 h Parròquia de Porreres Oratori de Sant Felip Neri PUIGPUNYENT 19 h Parròquia de Puigpunyent 21 h Parròquia de Galilea SANTA EUGÈNIA 19 h Parròquia de Santa Eugènia
SANTA MARGALIDA 19 h Parròquia de Can Picafort 20 h Parròquia de Santa Margalida SANTA MARIA DEL CAMÍ 20 h Parròquia de Santa Maria del Camí
SANTANYÍ 17 h Parròquia de Santanyí 18 h Parròquia de Cala d’Or 19 h Parròquia de Calonge Parròquia des Llombards 20 h Parròquia de s’Alqueria Blanca SANT LLORENÇ DES CARDASSAR 17:30 h Parròquia de Sant Llorenç 19:30 h Parròquia de Cala Millor
SA POBLA 18:30 h Parròquia de sa Pobla SELVA 18:30 h Parròquia de Caimari 19 h Parròquia de Moscari Parròquia de Biniamar 20 h Parròquia de Selva SENCELLES 20:30 h Parròquia de Biniali SES SALINES 18 h Parròquia de la Colònia de Sant Jordi 20 h Parròquia de ses Salines SINEU 18 h Parròquia de Sineu SÓLLER 17:30 h Parròquia de l’Horta 18 h Parròquia del Port de Sóller 19 h Parròquia de Sóller SON SERVERA 17:30 h Parròquia de Son Carrió 19:30 h Parròquia de Son Servera
VILAFRANCA 20:30 h Parròquia de Vilafranca


VETLLA PASQUAL
PALMA 18 h Parròquia Castrense 18:30 h Església de la Porciúncula 19 h Parròquia de la Soledat Parròquia de Sant Magí Parròquia de s’Aranjassa Parròquia de Son Roca Parròquia Sant Joan d’Àvila Parròquia de Gènova Església de Monti-sion Monestir Franciscanes TOR 19:30 h Santuari de la Sang Parròquia Immaculat Cor de Maria Parròquia Mare de Déu de Montserrat Parròquia de Sant Pau Església de Sant Joan de Malta 20 h Parròquia de Sant Ferran Parròquia de Santa Eulàlia Parròquia de Sant Jaume Parròquia dels Hostalets Parròquia de Sant Sebastià Parròquia de Sant Agustí Parròquia de l’Assumpció Parròquia des Pil·larí Parròquia Santíssima Trinitat Parròquia de Sant Nicolau Parròquia de Santa Tereseta Parròquia del Terreno Parròquia de Santa Creu Església dels Caputxins 20:30 h Parròquia de Sant Josep Obrer Església del Socors Parròquia de Sant Jordi Residència Germanetes dels Pobres 21 h Parròquia de l’Encarnació Parròquia de la Real Parròquia de Sant Miquel Parròquia del Beat Ramon Llull Parròquia Sant Alonso Rodríguez Parròquia de sa Vileta Parròquia de sa Indioteria Monestir de Saleses Santuari de la Bonanova 21:30 h Parròquia de Sant Ferran (alemany) Església Carmelites Descalces 22 h Catedral de Mallorca Basílica de Sant Francesc Parròquia Santa Catalina Thomàs ALARÓ 22 h Parròquia d’Alaró
ALCÚDIA 18 h Parròquia d’Alcúdia 19:30 h Parròquia del Port d’Alcúdia ALGAIDA 22 h Ermita de Sant Honorat ANDRATX 22 h Parròquia d’Andratx ARIANY 20 h Parròquia d’Ariany ARTÀ 18 h Parròquia de la Colònia de Sant Pere 20 h Convent dels Franciscans
BANYALBUFAR 18:30 h Parròquia de Banyalbufar BÚGER 19 h Parròquia de Búger BUNYOLA 19 h Parròquia de Palmanyola 21:30 h Parròquia de Bunyola
CALVIÀ 20 h Parròquia de Calvià 20:30 h Parròquia de Paguera 22 h Parròquia de Santa Ponça CAMPANET 20 h Parròquia de Campanet CAMPOS 21 h Parròquia de Campos
CAPDEPERA 19:30 h Parròquia de Cala Rajada Parròquia de Capdepera
ESCORCA 21:30 h Santuari de Lluc ESPORLES 20:30 h Parròquia d’Esporles ESTELLENCS 20 h Parròquia d’Estellencs
FELANITX 20 h Parròquia de Felanitx Parròquia de Portocolom Parròquia de s’Horta 21 h Convent de Sant Alfons 21:30 h Parròquia de Cas Concos
INCA 21:30 h Parròquia de Santa Maria la Major
LLUBÍ 20 h Parròquia de Llubí LLUCMAJOR 19 h Parròquia de Badies 21 h Parròquia de Llucmajor
MANACOR 17 h Parròquia de s’Illot-Cala Morlanda 19 h Monestir de Benedictines 19:30 h Parròquia de Son Macià 21 h Convent Sant Vicenç Ferrer 21 h
MURO 18 h Parròquia Platja de Muro 20 h Parròquia de Muro
PORRERES 19 h Oratori de Sant Felip Neri 21 h Parròquia de Porreres PUIGPUNYENT 19 h Parròquia de Puigpunyent 22 h Parròquia de Galilea
SANTA EUGÈNIA 21 h Parròquia de Santa Eugènia SANTA MARGALIDA 20 h Parròquia de Can Picafort 21 h Parròquia de Santa Margalida SANTA MARIA DEL CAMÍ 20 h Parròquia de Santa Maria del Camí
SANTANYÍ 18 h Parròquia de Cala d’Or 19 h Parròquia de Calonge Parròquia des Llombards 21 h Parròquia de Santanyí Parròquia de s’Alqueria Blanca SANT LLORENÇ DES CARDASSAR 19 h Parròquia de Sant Llorenç 19:30 h Parròquia de Cala Millor
SA POBLA 21 h Parròquia de sa Pobla SELVA 19 h Parròquia de Moscari SENCELLES 19 h Parròquia de Biniali SES SALINES 19 h Parròquia de la Colònia de Sant Jordi 21 h Parròquia de ses Salines SINEU 18 h Parròquia de Sineu SON SERVERA 19 h Parròquia de Son Carrió 21 h Parròquia de Son Servera
SÓLLER 19 h Parròquia de l’Horta 20 h Parròquia del Port de Sóller 22 h Parròquia de Sóller VILAFRANCA 20:30 h Parròquia de Vilafranc
























   





                                     

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada