dimecres, 12 de gener del 2022

EL DIUMENGE

 





DIUMENGE

Jesús va començar els seus signes...

Amb aquest diumenge comencen els cristians el Temps litúrgic Ordinari. Per això, pot ser una bona ocasió per recordar la importància i el sentit de diumenge. De la seva celebració en depèn, en bona part, viure de la comunitat cristiana i la vitalitat dels creients.

El diumenge és, abans que res, el dia de la resurrecció. Tot i que de vegades s'oblida, els cristians celebrem la Pasqua cada vuit dies. Aquesta Pasqua setmanal sosté i alimenta la nostra esperança. Enmig d'una societat de vegades tan desesperançada, els cristians es reuneixen per recordar i renovar la seva darrera esperança en aquest Déu que ha obert una sortida a la nostra vida en Crist ressuscitat. On no se celebra aquesta esperança, aviat no hi haurà esperança.

Diumenge és el dia de l'Església. Dia en què l'Església torna a les fonts per regenerar-se i cobrar nova vitalitat. Diumenge les comunitats cristianes recorden el seu origen, identitat, missió i destinació. Per això, els cristians es reuneixen cada vuit dies i, per sobre de diferències ideològiques i polítiques, confessen junts la mateixa fe, reciten el mateix Credo, invoquen el mateix Pare i s'alimenten del mateix Pa. Qui habitualment no es reuneix, va quedant despenjat de la comunitat de fe.

Diumenge és el dia de l'eucaristia, dia en què els creients eleven el seu cor a Déu per donar-li gràcies per la salvació que ens ha estat oferida en Crist. Aquesta eucaristia és font i cim de tota la vida cristiana. Per això, qui no en participa o només es preocupa de complir «el precepte d'anar a missa» en el moment més còmode del seu programa de cap de setmana, queda privat de l'experiència fonamental que podria revifar la fe.

El diumenge és el dia de la Paraula de Déu. Dia en què els cristians escolten junts la Paraula que il·lumina la seva existència. Al llarg de la setmana, sentim tota mena de veus i paraules, ens envaeixen informacions, notícies i imatges de tot gènere. Diumenge, per fi, escoltem una Paraula diferent. Qui mai no s'atura per obrir les orelles i el cor al Evangeli, es queda sense «la Paraula que dóna vida».

El diumenge és el dia de la caritat fraterna. Des del començament, els cristians van recordar el Ressuscitat celebrant l'eucaristia i repartint els seus béns als pobres. Diumenge no és només litúrgia; és també solidaritat. Per això, és el dia del perdó i de l'amistat, el dia de donem la pau, de recordar els necessitats i compartir amb ells els nostres béns. Aquest és el sentit de les col·lectes de Càritas i de les Jornades per les diverses necessitats. Qui segueix el seu camí sense recordar mai els necessitats no celebra diumenge.

Diumenge és també el dia del descans.

Festa que ens recorda que tot no es redueix a treballar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada