dijous, 20 de gener del 2022

EL PROGRAMA DE JESÚS

 







PROGRAMA

M'ha enviat a portar la bona nova als pobres...

Abans de començar el seu relat evangèlic, Lluc vol presentar de manera clara el programa de Jesús, que de seguida anirà exposant al seu escrit. Li interessa molt, doncs aquest és precisament el programa que han de tenir davant dels ulls dels que el segueixen.

Segons Lluc, és Jesús mateix qui selecciona un passatge del profeta Isaïes i el llegeix als veïns del seu poble, perquè puguin entendre millor El Esperit que l'anima, les preocupacions que porta dins del seu cor i la tasca a què es vol dedicar en cos i ànima.

L'Esperit del Senyor éstà sobre mi. Ell m'ha ungit.

Jesús se sent ungit per l'Esperit de Déu, impregnat per la força. Per això, els seus seguidors en diuen ara Crist, és a dir, Ungit, i, per això, es diuen ells mateixos cristians. Per a Lluc, és una contradicció anomenar-se «cristià» i viure sense aquest Esperit de Jesús.

M'ha enviat per donar la Bona Nova als pobres.

A Déu el preocupa el patiment de la gent. Per això, el seu Esperit empeny Jesús a deixar el seu poble per donar la Bona Notícia als pobres. Aquesta és la seva gran tasca: posar esperança en els qui pateixen. Si el que fem i diem els cristians no és captat com a «Bona Nova» pels qui pateixen, quin evangeli estem predicant?, a què ens estem dedicant?

Jesús se sent enviat a quatre grups de persones: els pobres, els captius, els cecs, i els oprimits. Són els que més a dins porta al seu cor, els que més el preocupen. Què ha estat de «la gran preocupació» de Jesús? Aquí no hi ha cap escapatòria possible. L'Església és dels qui pateixen o deixa de ser la Església de Jesús. Si no són ells els qui ens preocupen, de què ens estem preocupant?

Jesús té clar el programa:

sembrar llibertat, llum i gràcia.

Això és el que voleu introduir en aquells llogarets de Galilea i al món sencer. Nosaltres ens podem dedicar a jutjar i condemnar la societat actual; podem discutir de tot; podem lamentem de la indiferència religiosa. Si seguim el programa de Jesús, ens sentirem cridats a posar al món llibertat, llum i gràcia de Déu.

BONA NOVA PER ALS POBRES

M'ha enviat a portar la bona nova als pobres,

Potser un dels trets més escandalosos i insuportables de la conducta de Jesús sigui la seva defensa decidida dels pobres. Una vegada i una altra, els cristians intentem escamotejar i oblidar una cosa que és essencial en l'actuació de Jesús.

No ens enganyem. El missatge no és una bona nova per a tots els homes, de manera indiscriminada. Ell ha estat enviat per donar una bona notícia als pobres: el futur projectat i estimat per Déu els pertany a ells.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada