dijous, 31 de març del 2022

AMIC DE LA DONA

 



AMIC DE LA DONA

Tampoc jo et condemno.

Sorprèn veure Jesús envoltat de tantes dones: amigues entranyables com Maria Magdalena o les germanes Marta i Maria de Betània. Seguidores fidels com Salomé, mare d´una família de pescadors. Dones malaltes, prostitutes de llogaret... De cap profeta es diu una cosa semblant.

¿Què hi trobaven les dones? Per què les atreia tant? La resposta que ofereixen els relats evangèlics és clara. Jesús les mira amb ulls diferents. Les tracta amb una tendresa desconeguda, defensa la seva dignitat, les acull com a deixebles. Ningú no les havia tractat així.
La gent les veia com a font d'impuresa ritual. Trencant tabús i prejudicis, Jesús s'hi acosta sense cap temor, les accepta a la seva taula i fins i tot es deixa acariciar per una prostituta agraïda.

Els homes les consideraven com a ocasió i font de pecat. Des de nens se'ls advertia per no caure a les seves arts de seducció. Jesús, però, posa l'accent en la responsabilitat dels homes: Tothom que mira una dona desitjant-la, ja ha comès adulteri al seu cor.

S'entén la reacció de Jesús quan presenten una dona sorpresa en adulteri, amb intenció de lapidar-la. Ningú parla de l'home. És el que passava sempre en aquella societat masclista. Es condemna la dona perquè ha deshonrat la família i es disculpa amb facilitat l'home.
Jesús no suporta la hipocresia social construïda pel domini dels homes. Amb senzillesa i valentia admirables, posa veritat, justícia i compassió: el que estigui sense pecat que llenci la primera pedra. Els acusadors es retiren avergonyits. Saben que ells són els més responsables dels adulteris que es cometen en aquella societat.

Jesús es dirigeix a aquella dona humiliada amb tendresa i respecte: Tampoc jo et condemno. Vés-te'n, segueix caminant a la teva vida i, en endavant, no pequis més. Jesús hi confia, li desitja el millor i l'anima a no pecar. Però dels seus llavis no sortirà cap condemna.

¿Qui ens ensenyarà a mirar avui la dona amb els ulls de Jesús? ¿Qui introduirà a la Església ia la societat la veritat, la justícia i la defensa de la dona a l'estil de Jesús?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada