dijous, 31 de març del 2022

TOTS NECESSITEM PERDÓ

 





TOTS NECESSITEM PERDÓ

Segons el seu costum, Jesús ha passat la nit tot sol amb el seu Pare estimat a la Muntanya de les Oliveres. Comença el nou dia, ple del 'Esperit de Déu que l'envia a

"proclamar l'alliberament dels captius...

i donar llibertat als oprimits”.

Aviat es veurà envoltat per una gentada que acudeix a l'esplanada del temple per escoltar-lo .De sobte, un grup d'escribes i fariseus porta “una dona sorpresa en adulteri”. No els preocupa el destí terrible de la dona. Ningú no l'interroga de res. Està ja condemnada. Els acusadors ho deixen molt clar: "A la Llei de Moisès es mana apedregar les adúlteres.

Tu, ¿què dius?"

La situació és dramàtica: els fariseus tensos, la dona, angoixada; la gent, expectant. Jesús guarda un silenci. Té davant seu aquella dona humiliada, condemnada per tots. Aviat serà executada. ¿És aquesta la darrera paraula de Déu sobre aquesta filla seva?

Jesús, assegut, s'inclina cap a terra i escriu alguns traços. Els acusadors demanen resposta en nom de la Llei. Ell respondrà des de l'experiència de la misericòrdia de Déu: aquella dona i els seus acusadors, tots ells, estan necessitats del perdó de Déu.

Els acusadors només estan pensant en el pecat de la dona i en la condemna de la Llei. Jesús canviarà la perspectiva. Posarà els acusadors davant del seu propi pecat. Davant Déu, tothom ha de reconèixer-se pecadors. Tots necessitem el perdó.

Com el segueixen insistint cada vegada més, Jesús s'hi incorpora i els diu:

"Aquell de vosaltres que no tingui pecat pot llençar-li la primera pedra". 

¿Qui sou vosaltres per condemnar a mort aquesta dona, oblidant els vostres propis pecats i la vostra necessitat del perdó i de la misericòrdia de Déu?

Els acusadors es van retirant l'un darrere l'altre. Jesús apunta cap a una convivència on la pena de mort no pot ser la darrera paraula sobre un ésser humà. Més endavant, Jesús dirà solemnement:

"Jo no he vingut per jutjar el món, sinó per salvar-lo".

El diàleg de Jesús amb la dona dóna nova llum sobre la seva actuació. Els acusadors s'han retirat, però la dona no s'ha mogut. Sembla que necessita escoltar una darrera paraula de Jesús. Encara no se sent alliberada. Jesús li diu

"Tampoc jo et condemno. Vés-te'n i, d'ara endavant no pequis més".

Li ofereix el perdó, i, alhora, la convida a no pecar més. El perdó de Déu no anul·la la responsabilitat, sinó que exigeix conversió. Jesús sap que

"Déu no vol la mort del pecador, sinó que es converteixi i visqui".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada