dijous, 18 d’abril del 2019

LA VIDA

SI A LA VIDA
Ho veié i cregué.
La resurrecció de Crist desvetlla en el creient l'esperança d'una vida eterna més enllà de la mort, però és, al mateix temps, un estímul decisiu per a impulsar la vida ara ja en aquesta terra. Els teòlegs assenyalen amb raó que la llum amb la qual Crist ressuscitat s'apareix als deixebles no fou considerada com a “resplendor del matí de l'eternitat”, sinó com a “llum del primer dia de la nova creació” (Moltman). La Pasqua no és sols l'anunci de vida eterna. És també “vivificació” de la nostra condició actual.
Creure en la resurrecció de Crist és més que adherir-se a un dogma. De la fe pasqual neix en el creient autèntic un amor nou a la vida. Una afirmació de la vida malgrat els mals, les injustícies, els sofriments i la mateixa mort. Una lluita apassionada contra tot el que pot ofegar-la, espatllar-la o destruir-la.
Aquest amor a la vida guareix records dolorosos i allibera de pors i humiliacions que bloquegen l'expansió sana de la persona. Déu ens vol plens de vida. Aquesta convicció pasqual mena a lluitar contra la resignació i la passivitat. Orienta la nostra llibertat cap a tot el que és vida i ajuda a desplegar les possibilitats que Déu ha sembrat en cada esser humà.
Aquest si total a la vida és una de les primeres experiència de l'Esperit del Ressuscitat al qual amb raó es diu “fons vitae”, font de vida. Qui viu d'ell no s'avesa a la mort, no es fa insensible a les víctimes, no s'adorm davant els que sofreixen. Dir si a la vida és dir no a la violència i la destrucció, no a la misèria i la fam, no al que mata i envileix.
Aquest amor a la vida genera una “vitalitat”, res a veure amb les filosofies arrelades en la “voluntat de poder” (E Nietzsche) o amb el “culte a la salut” ( P Tillich), propi de qui té l'esperança en que Déu estima la vida, vol per a l'home la vida i té poder per a ressuscitar-la quan la mort la destrueixi.
Al discurs que recorden els deixebles, Pere anomena al Ressuscitat“l'autor de la vida”. És una expressió de contingut profund, ja que realment Crist ressuscitat és qui engendra dins nosaltres vertadera vida. És bo recordar-ho i celebrar-ho el matí de Pasqua.
José Antonio Pagola


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada