dimarts, 16 d’abril del 2019

PASQUA DE RESURRECCIÓ











Diumenge de Pasqua de la Resurrecció del Senyor (C)
EVANGELI
Ell havia de ressuscitar d'entre els morts.
+ Lectura del sant evangeli segons sant Joan 20, 1-9

El sepulcre buit
1 El diumenge, Maria Magdalena se'n va anar al sepulcre de bon matí, quan encara era fosc, i veié que la pedra havia estat treta de l'entrada del sepulcre. 2 Llavors se'n va corrents a trobar Simó Pere i l'altre deixeble, aquell que Jesús estimava, i els diu:
--S'han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l'han posat.
3 Pere i l'altre deixeble van sortir cap al sepulcre. 4 Corrien tots dos junts, però l'altre deixeble s'avançà a Pere i va arribar primer al sepulcre, 5 s'ajupí i veié aplanat el llençol d'amortallar, però no hi va entrar. 6 Després arribà també Simó Pere, que el seguia, i va entrar al sepulcre; veié aplanat el llençol d'amortallar, 7 però el mocador que li havien posat al cap no estava aplanat com el llençol, sinó que continuava lligat a part. 8 Llavors va entrar també l'altre deixeble, que havia arribat primer al sepulcre, ho veié i cregué. 9 De fet, encara no havien entès que, segons l'Escriptura, Jesús havia de ressuscitar d'entre els morts.
Paraula de Déu.



TROBAR-NOS AMB EL RESSUSCITAT
Segons el relat de Joan, Maria de Magdala és la primera que va al sepulcre, quan encara era fosc, i descobreix desconsolada que està buit. Li manca Jesús. El Mestre que l'havia comprès i curada. El Profeta a qui havia seguit fidelment fins al final. ¿ A qui seguirà ara ? Així es lamenta davant els deixebles: “S'han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l'han posat”.
Aquestes paraules de Maria expressen l'experiència que viuen avui molts cristians: ¿Que n'hem fet de Jesús ressuscitat ? ¿ Qui ens l'ha pres ? ¿On l'hem posat ? El Senyor en qui creiem, ¿ és un Crist ple de vida o un Crist el record del qual s'apaga a poc a poc dins nostres cors ?
És un error cercar “proves” per a creure amb més fermesa. No basta anar al magisteri de l'Església. És inútil indagar per les exposicions dels teòlegs. Per a trobar-nos amb el Ressuscitat és necessari fer un recorregut interior. Si no el trobem dins nosaltres, no el trobarem enlloc.
Joan descriu, més endavant, a Maria corrensos d'un cap a l'altre per cercar informació. I, quan veu a Jesús, cega pel dolor i les llàgrimes, no el reconeix. Pensa si serà l'hortolà. Jesús sols li fa una pregunta: “Dona, ¿per què plores? ¿qui cerques?”
Tal volta, cal que ens demanem quelcom parescut. ¿ Per què la nostra fe és sovint tan triste ? ¿ Quina és la causa última d'aqueixa manca d'alegria entre nosaltres ? ¿ Què cerquem els cristians d'avui ? ¿ Què enyorem ? ¿Cerquem a un Jesús que necessitem sentir ple de vida dins nostres comunitats ?
Segons el relat, Jesús parla amb Maria però ella no sap que és Jesús. Aleshores, Jesús la crida pel seu nom, amb la mateixa tendresa de veu que tenia per Galilea: “¡Maria!. Ella, ràpida, es gira: “Rabbuni, Mestre”.
Maria es troba amb el Ressuscitat quan se sent cridada personalment per ell. És així. Jesús s'ens mostra ple de vida, quan ens sentim cridats pel nostre propi nom, i escoltem la invitació que ens fa a cadascú. Aleshores és quan creix la nostra fe.
No revifarem la nostra fe en Crist ressuscitat nodrint-la només des de fora. No ens trobarem amb ell, si no cerquem el contacte viu amb sa persona. Probablement, és l'amor a Jesús conegut pels evangelis i cercat personalment en el pregon del nostre cor, el que millor pot conduir-nos a l'encontre amb el Ressuscitat.
José Antonio Pagola

1. Una dona que corre , que busca, que plora; que demana: “on l´ heu posat”? És la imatge de Maria de Magdala, un matí de diumenge.
 Per què corre, per qué busca i demana al primer que troba?. Perquè estima, estima molt aquell Jesús que fa dos dies  van matar, van penjar sobre una creu. La seva fe no és suficient encara, pensa que el seu Senyor no pot tornar a la vida; perquè la seva mort  ha estat terrible, i creu que ella no el tornarà a veure viu com abans. “Al menys que jo pugui fer-li un gest de gran amistat, amb el meu perfum que porto en les meves mans.”
I, com diu un altre evangeli, “el que busca, troba”, encara que per això calgui que passi per les persones que tenen l’autoritat de una comunitat, com Ell va desitjar; calia que en Pere i en Joan siguin els primers en constatar que el sepulcre está  buit, el cos del Senyor no s’hi troba…
2.  Buscar és una paraula que té gran importancia a la vida cristiana. Sovint no tenim cap desig en el nostre cor, quan la llum no ha sortit al matí, encara és fosc. Creients desanimats, perquè les coses han canviat, no veiem el Senyor, no tenim amics a prop per demanar: “On és aquell que el meu cor estima”?  I si la comunitat está com tancada, i les portes també, ens agafa un gran desànim…La nostra fe no arriba massa lluny, pensem que ens hem enganyat: Ell  no hi és.. no el trobem..ni a l’Església…
3.   Pere i el seu company Joan, més jove, també ens interessen avui, ells, que surten en aquest text amb una actitud activa, de recerca. Preocupats pel fet que no han trobat el cos del Senyor, mort feia poc, i enterrat  divendres a la tarde. Ells dos són els representants més importants de la primera Església, que anava a formar-se aquells dies, entre la mort i la resurrecció del Mestre, i sobretot amb la vinguda de l’ Esperit, el dia de la Pentecosta. Busquen en la nit, perquè la fe está com  la primera llum del matí, però encara és fosc…Busquen perquè estimen el Senyor. Però, amb el sepulcre buit no saben què fer, i s’en tornan a casa, a la comunitat tancada en aquella gran habitació del barri de Jerusalem.
4.   L’ important: no han perdut l’esperança. Amb una fe reduïda a la mínima expressió, com una petita llum encesa en els seus cors,  pensant que potser no tot està perdut, la llum vindrà un matí molt aviat. I mentre, cal superar el desànim , i recordar de les paraules de Jesús, l’estimat, que havia fet una promesa, que no havien comprès aleshores. En Joan sí que comença a creure, a gaudir d’una certesa: María diu que l’ ha vist,…El dia es fa clar i lluminós.
5.   Una llum per l’Església d’avui, que està envoltada de boira, de dificultats de tota mena que no ajuden a la fe de molts creients. Una Església que està patint com el Senyor el divendres sant, abandonada per aquells que no tenen una fe suficient per suportat l’escàndol del pecat de la feblesa humana. Tots busquem, cerquem la llum del matí de la resurrecció, d’un Crist que ha superat el pecat i la mort, i que viu entre els creients, perquè no ens abandona.
Que Ell, amb l’ajuda de Maria, ens porti a la llum del Pare i de l’Esperit, ens doni fortalesa i esperança. Vint segles no han estat suficients per enfonsar l’Església del Ressuscitat, malgrat les seves febleses. “Jo seré amb vosaltres fins a la fi del món”.(Mt.28,28)
Agustín Goytisolo, sj
     


LA NOVA CARA DE DÉU
Havia de ressuscitar d'entre els morts.
Ja no foren els mateixos. L'encontre amb Jesús, ple de vida després de la seva execució, tansformà totalment els seus deixebles. Començaren a veure-ho tot de manera nova. Déu havia ressuscitat Jesús. Aviat en tregueren les conseqüències.
Déu és amic de la vida. No hi cap dubte. El que havia dit Jesús era veritat.: “Déu no és un Déu de morts, sinó de vius”. Els homes podran destruir la vida de mil maneres, però si Déu ha ressuscitat a Jesús, això vol dir que sols vol la vida per als seus fills. No estem sols ni perduts davant la mort. Podem comptar amb un Pare que, part damunt de tot, inclús par damunt de la mort, ens vol veure plens de vida. D'ara endavant, només hi ha una manera cristiana de viure. Així es resumeix: posar vida allà on els altres posen mort.
Déu és dels pobres. Jesús ho havia dit de moltes maneres, però era difícil creure'l. Ara és distint. Si Déu ha ressuscitat Jesús, vol dir que és vere: “benaurats els pobres perquè tenen a Déu”. La darrera paraula no la té ni Tiberi ni Pilat, la última decisió no és de Caifàs ni d'Annàs. Déu és l'últim defensor dels que no interessen a ningú. Només hi ha una manera de semblar-se a ell: defensar els petits i indefensos.
Déu ressuscita els crucificats. Déu ha reaccionat en front de la injustícia criminal dels qui han crucificat Jesús. Si l'ha ressuscitat, és perquè vol introduir justícia part damunt de tants abusos i crueltats que es donen dins el món. Déu no està de banda dels que crucifiquen sinó dels crucificats. Només hi ha una manera d'imitar-lo: estar sempre al costat dels que sofreixen, lluitar sempre contra els que fan sofrir.
Déu eixugarà les nostres llàgimes. Déu ha ressuscitat Jesús. El que era rebutjat per tots ha estat acollit per Déu. El menyspreat ha estat glorificat. El mort està més viu que mai. Ara sabem com és Déu. Un dia ell “eixugarà totes les llàgrimes dels nostres ulls, i no existirà més la mort, ni dol, ni crits, ni sofriment. Perquè les coses d'abans han passat”.
José Antonio Pagola


NO A QUALSEVOL ALEGRIA
Ell havia de ressuscitar d'entre els morts.
¿Es pot celebrar la Pasqua quan en moltes parts del món és Divendres Sant? ¿És possible l'alegria quan molta gent segueix crucificada ? ¿ No hi ha falsetat i cinisme en nostres cants de goig pasqual ? No són preguntes retòriques, sinó interrogants que dins el creient brollen des del pregon de son cor cristià.
Sembla que només podriem viure alegres en un món sens plors ni dolor, aplaçant els nostres cants i festes fins que arribi el món feliç per a tots, i reprimir el nostre goig per a no ofendre el dolor de les víctimes. La pregunta és inevitable: si no hi ha alegria per a tots, ¿ quina alegria podem encobeir dins nosaltres ?
Cert, no es pot celebrar la Pasqua de qualsevol manera. L'alegria pasqual res a veure amb la satisfacció d'uns homes i dones complaguts en propi benestar i aliens al dolor dels altres. No és una alegria que es viu i manten oblidant els que només coneixen una vida dissortada.
L'alegria pasqual és tota una altra cosa. Estem alegres, no porquè hagin desaparegut la fam i les guerres, ni perquè s'hagin acabat les llàgrimes, sinó perquè sabem que Déu estima la vida, la justícia i la felicitat dels desvalguts. I ho assolirà. Un dia, “eixugarà totes les llàgrimes dels seus ulls, i no existirà més la mort, ni dol, ni crits, ni sofriment. Perquè les coses d'abans han passat”.(Ap.21,4) Un dia, tot això haurà passat.
La nostra alegria pasqual es nodreix d'aquesta esperança. Per això, no oblidem als que sofreixen. Per contra, ens deixem commoure i afectar pel seu dolor, deixem que ens incommodi i molesti. Saber que Déu farà justícia als crucificats no ens fa insensibles. Ens anima a lluitar contra la insensatesa i la maldat fins al final. No hem d'oblidar mai: quan fugim del sofriment dels crucificats no celebrem la Pasqua del Senyor, sinó el nostre egoisme.





SI A LA VIDA
Ho veié i cregué.
La resurrecció de Crist desvetlla en el creient l'esperança d'una vida eterna més enllà de la mort, però és, al mateix temps, un estímul decisiu per a impulsar la vida ara ja en aquesta terra. Els teòlegs assenyalen amb raó que la llum amb la qual Crist ressuscitat s'apareix als deixebles no fou considerada com a “resplendor del matí de l'eternitat”, sinó com a “llum del primer dia de la nova creació” (Moltman). La Pasqua no és sols l'anunci de vida eterna. És també “vivificació” de la nostra condició actual.
Creure en la resurrecció de Crist és més que adherir-se a un dogma. De la fe pasqual neix en el creient autèntic un amor nou a la vida. Una afirmació de la vida malgrat els mals, les injustícies, els sofriments i la mateixa mort. Una lluita apassionada contra tot el que pot ofegar-la, espatllar-la o destruir-la.
Aquest amor a la vida guareix records dolorosos i allibera de pors i humiliacions que bloquegen l'expansió sana de la persona. Déu ens vol plens de vida. Aquesta convicció pasqual mena a lluitar contra la resignació i la passivitat. Orienta la nostra llibertat cap a tot el que és vida i ajuda a desplegar les possibilitats que Déu ha sembrat en cada esser humà.
Aquest si total a la vida és una de les primeres experiència de l'Esperit del Ressuscitat al qual amb raó es diu “fons vitae”, font de vida. Qui viu d'ell no s'avesa a la mort, no es fa insensible a les víctimes, no s'adorm davant els que sofreixen. Dir si a la vida és dir no a la violència i la destrucció, no a la misèria i la fam, no al que mata i envileix.
Aquest amor a la vida genera una “vitalitat”, res a veure amb les filosofies arrelades en la “voluntat de poder” (E Nietzsche) o amb el “culte a la salut” ( P Tillich), propi de qui té l'esperança en que Déu estima la vida, vol per a l'home la vida i té poder per a ressuscitar-la quan la mort la destrueixi.
Al discurs que recorden els deixebles, Pere anomena al Ressuscitat “l'autor de la vida”. És una expressió de contingut profund, ja que realment Crist ressuscitat és qui engendra dins nosaltres vertadera vida. És bo recordar-ho i celebrar-ho el matí de Pasqua.
José Antonio Pagola





LA PRÒPIA EXPERIÈNCIA
Veié i cregué.
No és suficient el testimoni dels primers deixebles perquè es desvetlli dins nosaltres la fe en Crist ressuscitat. Tampoc basten les explicacions dels exégetes o els arguments dels teòlegs. La resurrecció de Crist és un esdeveniment que supera el que un esser humà pot testificar als altres.
És legítim i necessari analitzar “seriosament” el que ha passat després de l'execució de Jesús i tractar de comprovar a què es deu aqueixa transformació radical d'uns homes que es resistien a creure en Jesús i després arrisquen la vida pel ressuscitat. Aquest testimoni apostòlic constitueix el punt de partida de la fe cristiana, però no basta per a “fonamentar” l'acte de fe de cada creient. Perquè es desvetlli la “fe pasqual” es necessària també la pròpia experiencia de cadascú.
El plantejament encertat es pot formular així: Aquests primers deixebles han viscut unes experiències que els han fet creure en Crist ressuscitat. ¿ Amb quines experiències podem comptar avui nosaltres per unir-nos a la seva fe ? Recolzats en el seu testimoni, ¿què ens pot portar a nosaltres a creure en Crist viu?
Dues experiències bàsiques:
  • Moltes persones no saben llegir personalment l'Evangeli i no tenen una experiència d'escolta directa de les paraules de Jesús. Llegir l'Evangeli més prest o més tard porta a aquesta pregunta: ¿Amb qui em trobo aquí?
  • L'Eucaristia cristiana viscuda amb el cor obert al misteri: ¿ què és aquesta litúrgia? ¿ un entreteniment religiós de cap de setmana o encontre amb qui està viu ?


Davant el misteri últim de la vida on es posa la fe en Crist ressuscitat, no valen discursos teòrics ni explicacions. Cadascú ha de fer son recorregut i viure la seva experiència. Per contra arrisca de parlar “de nom”. La festa de Pasqua és una invitació a obrir el cor.
José Antonio Pagola





VIURE RESSUSCITANT
Veié i cregué.
Els cristians parlem quasi sempre de la resurrecció de Crist com d'un esdeveniment que constitueix el fonament de la nostra pròpia resurrecció i promesa de vida eterna, més enllà de la mort. Oblidem però que aquesta resurrecció de Crist és, al mateix temps, punt de partida per a viure ara ja de manera renovada i amb nou dinamisme.
Qui entén que vol dir la resurrecció del Senyor, se sent urgit a viure ja aquesta vida com “un procés de resurrecció”, morir al pecat i a allò que ens deshumanitza, i ressuscitar a una vida nova, més humana i més plena.
No oblidem que el pecat no és sols ofensa a Déu. Al mateix temps, és qualque cosa que paga amb la mort, ja que mata dins nosaltres l'amor, enfosqueix la veritat en nostra consciència, apaga l'alegria interior, fa malbé nostra dignitat humana
Per això, viure “ressuscitant” és fer créixer en nosaltres la vida, alliberar-nos de l'egoisme estéril i parasitari, il·luminar nostra existència amb llum nova, revifar en nosaltres la capacitat d'estimar i crear vida.
Tal volta, el primer signe d'aquesta vida renovada és l'alegria dels deixebles “en veure el Senyor”. Una alegria que no prové de la satisfacció dels nostres desitjos ni del plaer que donen les coses posseïdes ni de l'èxit que assolim en la vida. Una alegria diferent que ens inunda des de dintre i que té l'origen en la confiança total en aquest Déu que ens estima part damunt de tot, inclús, part damunt de la mort.
D'aquesta alegria, Macari el Gran diu que, a voltes, als creients “s'omple l'esperit d'una alegria i un amor que, si fos possible, acollirien a tots els homes dins el cor, sense distingir entre bons i dolents”. Aquesta alegria pasqual impulsa al creient a perdonar i acollir a tots els homes, inclús els més enemics, perquè nosaltres mateixos hem estat acollits i perdonats per Déu.
A banda, d'aquesta experiència pasqual neix una actitud nova d'esperança davant les adversitats i sofriments de la vida, una serenitat diferent davant conflictes i problemes diaris, una paciència gran amb qualsevol persona.
Aquesta experiència pasqual és central per la vida cristiana i es pot dir que ser cristià és fer aquesta experiència i desgranar-la en vivències, actituds i comportaments durant la vida.
José Antonio Pagola








ESDEVENIMENT DECISIU
Veié i cregué...
No és bo de fer evocar avui l' “explosió de vida” que significà la resurrecció de Jesús que posà en marxa el cristianisme.
No ens adonem fins quin punt estem configurats per una cultura obsessionada per l'anàlisis i la valoració dels “fenómens observables”, però miop per a sintonitzar amb tot allò que no pot ser reduit a dades controlables.
Ens creiem superiors a generacions passades perquè hem assolit tècniques més sofisticades per a verificar la realitat del nostre petit món i no ens adonem que hem perdut capacitat per a obrir-nos a les realitats més importants de l'existència.
La resurrecció no és un esdeveniment més, aïllat i analitzat des de fora. No és un fenomen que s'hagi d'il·luminar des de l'exterior, donar-li sentit des d'altres verificacions més sòlides i fiables.
La resurrecció és l'esdeveniment decisiu des d'on se'ns revela el misteri últim de tot, que ho il·lumina tot des de l'interior, que dóna sentit a tota la nostra existència.
La resurrecció de Jesucrist o atreu al misteri de Déu i fa entrar en relació amb la Vida que ens espera o queda reduïda a un fenomen inaccesible que impacta a persones “ingènues” que no saben adaptar-se a la societat del progrés.
Tanmateix, la salvació de Jesucrist ressuscitat està oferta a totes les generacions i a totes les èpoques.
I l'home modern, miop per a tot el que no pot tocar amb les mans o domina amb la tècnica, malalt de nostalgia per una salvació que permeti caminar sens desesper, necessita un missatge d'esperança.
Els cristians hem de ser una “reserva inagotable d'esperança” enmig d'un món amenaçat pel “sense sentit” i l'absurd.






EL REPTE DE LA RESURRECCIÓ
Ha ressuscitat.
En una cultura orientada al domini de la natura, el progrés tècnic i el benestar, la mort és “la petita fallida del sistema”. Una cosa desagradable i molesta que val més ignorar.
Tot s'esdevé com si la mort se convertís per l'home contemporani en un “tabú” que supleix els que tomben.
És significatiu observar com la nostra societat te cura d'iniciar el nin en referència al sexe i l'origen de la vida, i se li amaga la realitat última de la mort. Tal volta, aquesta vida que neix de manera meravellosa, ¿ no acabaà tràgicament en la mort ?
Cert és que la mort romp tots els projectes individuals i qüestiona el sentit últim de tots els nostres esforços col·lectius. L'home d'avui ho sap, malgrat cerqui ignorar-lo.
Sabem tots que, inclús en el més pregon de qualsevol felicitat, podem tastar sempre l'amargor de limitació, ja que no assolim allunyar l'amenaça de fugacitat, ruptura i destrucció que crea en nosaltres la mort.
El problema de la mort no es resol escamotejant a la lleugera. La mort és l'esdeveniment cert, inevitable i irreversible que ens espera a tots. Per això, solament en la mort es pot descobrir la vertadera esperança definitiva per aquest desig de felicitat, de vida i alliberament gojós que duim dedins.
És aquí on rau el missatge pasqual de la resurrecció de Jesús i esdevé un repte per a tot home que es planteja en profunditat el sentit últim de l'existència.
Sentim que quelcom radical, total i incondicional s'ens demana i s'ens promet. La vida és més que aquesta vida. La darrera paraula no és la brutalitat dels fets que reprimeixen i ens oprimeixen.
La realitat és més complexa, rica i pregona del que ens diu el “realisme”. Les fronteres del possible no estan determinades pels límits del present. Ara es gesta la vida definitiva que ens espera. Enmig d'aquesta història dolorosa i apassionant dels homes s'obri un camí cap a l'alliberació i la resurrecció.
Ens espera un Pare capaç de ressuscitar el que és mort. Nostre futur és una fraternitat feliç i alliberada. ¿ Perquè no aturar-nos avui davant les paraules del Ressuscitat a l'Apocalipsi: “He obert devant tu una porta que ningú podrà tancar”.?










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada