dimecres, 19 de febrer del 2020

ESTIMAR ELS ENEMICS - ESCANDALITZA...???






UNA CRIDA ESCANDALOSA
La crida a l'amor és sempre seductora. Segurament, molts acollien amb plaer la cridada de Jesús a estimar a Déu i al proïsme. Era la millor síntesi de la Llei. Però el que no podien imaginar és que un día els parlé d'estimar als enemics.
Tanmateix, Jesús ho féu. Cap recolzament de la tradició bíblica, fent-se lluny dels salms de venjança que alimentaven l'oració del seu poble, enfrontant-se al clima general d'odi que se respirava en son entorn, proclamà amb claredat absoluta la seva crida: »Doncs jo us dic: Estimeu els vostres enemics, pregueu pels qui us persegueixen.
El seu llenguatge és escandalós i sorprenent, però totalment coherent amb la seva experiència de Déu. El Pare no és violent: estima inclús als seus enemics, no cerca la destrucció de ningú. Sa grandesa no consisteix en venjar-se sinó en estimar incondicionalment a tots. Qui se sent fill d'aquest Déu, no introduirà en el món odi ni destrucció de ningú.
L'amor a l'enemic no és una ensenyança secundària de Jesús, dirigida a persones cridades a una perfecció heroica. La seva crida vol introduir en la història una actitud nova davant l'enemic perquè vol eliminar en el món l'odi i la violència destructora. Qui se sembli a Déu no alimentarà l'odi contra ningú, cercará el bé de tots inclús dels enemics.
Quan Jesús parla de l'amor a l'enemic, no demana que alimentem en nosaltres sentiments d'afecte, simpatia o estima vers qui ens fa mal. L'enemic segueix essent algú del qual podem esperar danys, i difícilment poden canviar els sentiments del nostre cor.
Estimar a l'enemic significa no fer-li mal, no cercar ni desitjar fer-li dany. No cal sentir amor cap a ell. És natural que ens sentim ferits o humiliats. Preocupar-nos quan seguim alimentant odi i ganes de venjança.
Però no és només no fer-li mal. Podem donar més passes fins estar inclús disposts a fer el bé que pensem necessita. No oblidar que som més humans quan perdonem que quan ens vengem i alegrem de sa desgràcia.
El perdó sincer a l'enemic no és fàcil. A voltes, a la persona se li pot fer impossible alliberar-se del rebuig, l'odi o la set de venjança. No hem de jutjar a ningú des de fora. Solament Déu ens compren i perdona de manera incondicional, inclús quan no som capaços de perdonar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada