dimecres, 5 de febrer del 2020

SA I LLUM






SAL I LLUM
Si els deixebles viuen les benaurances, llur vida tindrà una projecció social. És Jesús mateix qui ho diu usant dues metàfores inoblidables. Encara que semblin un grup insignificant enmig del poderós imperi controlat per Roma, seran «sal de la terra» i «llum del món».
¿No és una pretensió ridícula? Jesús els explica cóm serà possible. La sal no sembla gran cosa, però comença a produir efectes quan se mescla amb els aliments i sembla haver desaparegut. Igual passa quan s'encén una llum: només pot il·luminar quan la posem enmig de les tenebres.
Jesús no pensa en una Església separada del món, amagada darrera ritus i doctrines, tancada en ella mateixa i els seus problemes. Jesús vol introduir en la història humana un grup de seguidors, capaços de transformar la vida vivint les benaurances.
Tots sabem per a qué serveix la sal. A banda, no deixa que els aliments se corrompin. A banda, dóna sabor i permet que els podem assaborir millor. Els aliments són bons, però se poden corrompre, tenen sabor, però ens poden resultar insípids. Necessitem la sal.
El món no és dolent, però el podem fer malbé. La vida te sabor, però ens pot resultar insulsa i fada. Una Església que viu les benaurances contribueix a que la societat no se corrompi i deshumanitzi més. Uns deixebles de Jesús que viuen son evangeli ajuden a descobrir el vertader sentit de la vida.
Hi ha un problema i Jesús ho adverteix als seus seguidors. Si la sal se torna sosa, ja no serveix per res. Si els deixebles perden sa identitat evangèlica, ja no donen els efectes volguts per Jesús. El cristianisme se fa malbé. La Església queda anul·lada. Els cristians estan de sobra en la societat.
El mateix passa amb la llum. Tots sabem que serveix per a donar claror. Els deixebles il·luminen el sentit més pregon de la vida, si la gent pot veure en ells «les obres» de las benaurances. Per això, no s'han d'amagar. Tampoc han d'actuar per a ser vists. Amb sa vida han d'aportar claredat perquè que en la societat se pugui descobrir el vertader rostre del Pare del cel.
No ens està permès servir-nos de la Església per a satisfer nostres gusts i preferències. Jesús la volguda per a ser sal i llum. Evangelitzar no és combatre la secularització moderna amb estratègies mundanes. Menys encara fer de la Església una "contra-societat". Sols una Església que viu l' Evangeli pot respondre al desig original de Jesús.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada