divendres, 20 de març del 2020

ATEISME NO SINCERITAT








ATEISME DE LA INSINCERITAT
perquè els que no veien, vegin.
Qualcú ha dit que el ateisme que ens amenaça en aquests temps és «el ateisme de la in-sinceritat». No gosem ja a plantejar-nos seriosament les preguntes fonamentals en les quals Déu ens pot sortir a ca.
L'home actual no gosa preguntar-se d'on ve i a on va, qui és i què ha de fer en el breu temps que va entre el naixement i la morte.
Aquestes preguntes no troben ja cap resposta. Més encara. La immensa majoria ni se les planteja.
Són molts els que diuen no trobar un sentit a la vida. ¿No seria més exacte dir que han perdut la capacitat de buscar sentit a la vida?
Davall moltes actituds d'autosuficiència, superficialitat o “passotisme”, s'amaga, molt sovint, un home que no te valor per a baixar amb sinceritat al més pregon del seu ser.
És més fàcil buscar satisfaccions immediates que enfrontar-se responsable a la vida. Més fàcil instal·lar-se còmode en la seguretat que aspirar a viure sincers com home fins a les últimes conseqüències.
¿No està aquí una de les arrels més profundes del ateisme de molts de nostres contemporanis? P. Tillích ha dit que «ser religiós significa preguntar amb passió pel sentit de la vida i estar obert a una resposta, encara quan ens faci vacil·lar profundament». Quan falta aquesta recerca honesta, un comença a relliscar cap al ateisme.
Segons V. Frankl, fundador de la "logoterapia", «un home que ha perdut el sentit de la vida, la raó d'existir, encara que estigui sa psíquicament, està espiritualment malalt». Tal volta, una tasca primera siga reconèixer que moltes incoherències, contradiccions i conflictes interns tenen origen en nostra incapacitat de buscar sincerament la llum.
Podríem dir més. Hi ha cegueses profundes en nosaltres que només poden ser curades si sabem obrir-nos amb humil sinceritat a aquest Jesús que és llum vinguda al món «perquè els que no veien, vegin, i els que veien, tornin cecs».
Jesucrist sempre será per als homes una cridada al deure i al coratge de ser veraços i sincers en la existència. Hi ha una llum capaç d'il·luminar-nos. L'home pot defugirl-a, però en fer-ho, redueix el món a sa pròpia obscuritat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada