dimecres, 11 de març del 2020

TERCER DIUMENGE QUARESMA







3º diumenge de Quaresma (A)
EVANGELI
Una font brollarà sempre per donar la vida eterna.
+ Lectura del sant evangeli segons sant Joan 4, 5-42

4 Jesús havia de travessar Samaria. 5 Arribà, doncs, en una població samaritana que es deia Sicar, no gaire lluny de la propietat que Jacob havia donat al seu fill Josep; 6 allà hi havia el pou de Jacob. Jesús, cansat de caminar, s'assegué allí a la vora del pou. Era cap al migdia. 7 Una dona de Samaria es presentà a pouar aigua. Jesús li diu:
--Dóna'm aigua.
8 Els seus deixebles se n'havien anat al poble a comprar menjar.
9 Però la dona samaritana preguntà a Jesús:
--Com és que tu, que ets jueu, em demanes aigua a mi, que sóc samaritana?
Cal recordar que els jueus no es fan amb els samaritans.
10 Jesús li respongué:
--Si sabessis quin és el do de Déu i qui és el qui et diu: "Dóna'm aigua", ets tu qui li n'hauries demanada, i ell t'hauria donat aigua viva.
11 La dona li diu:
--Senyor, no tens res per a pouar i aquest pou és fondo. D'on la trauràs, l'aigua viva? 12 El nostre pare Jacob ens va donar aquest pou, i en bevia tant ell com els seus fills i el seu bestiar. ¿Que potser ets més gran que no pas ell?
13 Jesús li respongué:
--Tots els qui beuen aigua d'aquesta tornen a tenir set.14 Però el qui begui de l'aigua que jo li donaré, mai més no tindrà set: l'aigua que jo li donaré es convertirà dintre d'ell en una font d'on brollarà vida eterna.
15 Li diu la dona:
--Senyor, dóna'm aigua d'aquesta! Així no tindré més set ni hauré de venir aquí a pouar.
16 Ell li diu:
--Vés a cridar el teu marit i torna.
17 La dona li contesta:
--No en tinc, de marit.
Li diu Jesús:
--Fas bé de dir que no en tens. 18 N'has tingut cinc, i l'home que ara tens no és el teu marit. En això has dit la veritat.
19 La dona li respon:
--Senyor, veig que ets un profeta. 20 Els nostres pares van adorar Déu en aquesta muntanya, però vosaltres dieu que el lloc on cal adorar-lo és Jerusalem.
21 Jesús li diu:
--Creu-me, dona, arriba l'hora que el lloc on adorareu el Pare no serà ni aquesta muntanya ni Jerusalem. 22 Vosaltres adoreu allò que no coneixeu. Nosaltres sí que adorem allò que coneixem, perquè la salvació ve dels jueus. 23 Però arriba l'hora, més ben dit, és ara, que els autèntics adoradors adoraran el Pare en Esperit i en veritat. Aquests són els adoradors que vol el Pare. 24 Déu és esperit. Per això els qui l'adoren han de fer-ho en Esperit i en veritat.
25 Li diu la dona--Sé que ha de venir el Messies, és a dir, l'Ungit. Quan ell vingui, ens ho explicarà tot.
26 Jesús li respon:
--Sóc jo, el qui et parla.
27 En aquell moment arribaren els deixebles. S'estranyaren que parlés amb una dona, però cap d'ells no gosà preguntar-li què volia o per què parlava amb ella. 28 Llavors la dona deixà la gerra i se'n va anar al poble a dir a la gent:
29 --Veniu a veure un home que m'ha dit tot el que he fet. No deu ser el Messies?
30 La gent va sortir del poble i l'anà a trobar.
31 Mentrestant, els deixebles el pregaven:
--Rabí, menja.
32 Però ell els contestà:
--Jo, per menjar, tinc un aliment que vosaltres no coneixeu.
33 Els deixebles es preguntaven entre ells:
--És que algú li ha portat menjar?
34 Jesús els diu:
--El meu aliment és fer la voluntat del qui m'ha enviat i dur a terme la seva obra. 35 ¿No teniu costum de dir: "Quatre mesos més i ja serem a la sega"? Doncs bé, jo us dic: alceu els ulls i mireu els camps; ja són rossos, a punt de segar! 36 El segador ja cobra el jornal i recull el gra per a la vida eterna; així s'alegren plegats el sembrador i el segador. 37 En aquest cas té raó la dita: "Un és el qui sembra i un altre el qui sega." 38 Jo us he enviat a segar on vosaltres no havíeu treballat. Altres van treballar-hi, i vosaltres us heu beneficiat del seu treball.
39 Molts dels samaritans d'aquell poble van creure en ell per la paraula de la dona, que assegurava: «M'ha dit tot el que he fet.» 40 Per això, quan els samaritans anaren a trobar-lo, li pregaven que es quedés amb ells. I s'hi va quedar dos dies. 41 Per la paraula d'ell mateix encara molts més van creure, 42 i deien a la dona:
--Ara ja no creiem pel que tu dius. Nosaltres mateixos l'hem sentit i sabem que aquest és realment el salvado del món.
Paraula de Déu






A PLAER AMB DÉU
L'escena és captivadora. Cansat del camí, Jesús s'asseu a la vora del pou de Jacob. Arriba una dona samaritana que ve a treure aigua. Pertany a un poble semi-pagà, menyspreat pels jueus. De manera espontània, Jesús inicia el diàleg amb ella. No sap mirar a ningú amb menyspreu, sinó amb gran tendresa. «Dona, dona'm aigua».
La dona roman corpresa. ¿Com gosa entrar en contacte amb una samaritana? ¿Com se rebaixa a parlar amb una dona desconeguda? Les paraules de Jesús la sorprendran encara més: “Si sabessis quin és el do de Déu i qui és el qui et diu: "Dóna'm aigua", ets tu qui li n'hauries demanada, i ell t'hauria donat aigua viva».
Moltes persones, aquests anys, s'han allunyat de Déu sense adonar-se del que realment passava en son interior. Avui Déu els resulta un «ésser estrany». Tot el que està relacionat amb ell els sembla buit i sense sentit: un món infantil cada vegada més llunyà.
Senten el que poden sentir. També jo me he allunyat d'aquell «Déu de ma infància» que desvetllava, dintre meu, pors, neguit i malestar. Probablement, sense Jesús mai m'hagués trobat amb un Déu que avui és per a mi un Misteri de bondat: una presència amistosa i acollidora en qui puc confiar sempre.
Mai m'ha atret la tasca de verificar la meva fe amb proves científiques: crec que és un error tractar el misteri de Déu com si fos un objecte de laboratori. Tampoc els dogmes religiosos m'han ajudat a encontrar-me amb Déu. Senzillament m'he conduit per una confiança en Jesús que ha crescut amb els anys.
No sabria dir exactament com se sostén avui la meva fe enmig d'una crisi religiosa que me sacsa també a mi com a tots. Només diria que Jesús me ha duit a viure la fe en Déu de manera senzilla des del fons del meu ésser. Si jo escolto, Déu no se calla. Si jo m'obro, ell no se tanca. Si jo me confío, ell m'acull. Si jo m'entrego, ell me sosté. Si jo m'enfonso, ell m'aixeca.
Crec que la experiència primera i més important és encontrar-nos a gust amb Déu perquè ho percebem com una «presència salvadora». Quan una persona sap el que es viure a gust amb Déu perquè, malgrat nostra mediocritat, nostres errors i egoismes, ell ens acull tal com som, i ens impulsa a enfrontar-nos a la vida amb pau, difícilment abandonarà la fe. Moltes persones estan abandonant a Déu abans d'haver-lo conegut. Si coneguessin la experiència de Déu que Jesús contagia, el cercarien. Si, acollint en sa vida a Jesús, coneguessin el do de Déu, no l'abandonarien. Se sentirien a gust amb ell.




LA RELIGIÓ DE JESÚS
Cansat del camí, Jesús s'asseu vora el pou de Jacob, a prop del poblet de Sicar. Arriba una dona samaritana a cercar aigua. Espontàniament, Jesús comença a parlar amb ella del que porta en son cor.
En un moment de la conversa, la dona li planteja els conflictes que enfronten a jueus i samaritans. Els jueus peregrinen a Jerusalem per a adorar a Déu. Els samaritans pugen al mont Garizim a la cima del qual se divisa des del pou de Jacob. ¿On cal adorar a Déu? ¿Quina és la vertadera religió? ¿Què pensa el profeta de Galilea?
Jesús comença per aclarir que el vertader culte no depen d'un lloc determinat, per venerable que pugui ser. El Pare del cel no està fermat a cap lloc, no és propietat de cap religió. No pertany a cap poble concret.
No ho hem d'oblidar. Per a encontrar-nos amb Déu, no és necessari anar a Roma o peregrinar a Jerusalem. No fa falta entrar a una capella o visitar una catedral. Des de la presó més secreta, des de la sala de cuidats intensius d'un hospital, des de qualsevol cuina o lloc de feina podem elevar nostre cor vers Déu
Jesús no parla a la samaritana de «adorar a Déu». El seu llenguatge es nou. Fins per tres vegades li parla de «adorar al Pare». Per això, no és necessari pujar a una muntanya per a apropar-nos un poc a un Déu llunyà, desentès dels nostres problemes, indiferent a nostres sofriments. El vertader culte comença per reconèixer a Déu com a Pare estimat que ens acompanya de prop al llarg de nostra vida.
Jesús li diu quelcom més. El Pare cerca «vertaders adoradors». No espera dels seus fills grans cerimònies, celebracions solemnes, encens i processons. El que desitja és cors senzills que l'adorin «en esperit i en veritat».
«Adorar al Pare en esperit» és seguir les passes de Jesús i deixar-nos conduir com ell per l' Esperit del Pare que l'envia sempre cap els darrers. Aprendre a ser compassius com ho és el Pare. Ho diu Jesús de manera clara: «Déu és esperit, i els que l'adoren han fer-ho en esperit». Déu és amor, perdó tendresa, alè vivificador..., i els que l'adoren han de semblar-se a ell.
«Adorar al Pare en veritat» és viure en la veritat. Tornar un cop i un altre a la veritat de l' Evangeli. Ser fidels a la veritat de Jesús sense tancar-nos en nostres pròpies mentides. Després de vint segles de cristianisme, ¿hem après a donar culte vertader a Déu? ¿Som els vertaders adoradors que cerca el Pare?


DIÀLEG MÉS HUMÀ
Vora el pou de Jacob.
L'escena és captivadora. Arriba Jesús al petit poblet de Sicar. Està «cansat del camí». Sa vida és un continu caminar i recórrer els pobles anunciant aquest món millor que Déu vol per a tots. Necessita descansar i se queda «assegut vora el pou de Jacob».
Arriba una dona desconeguda i sense nom. És samaritana i ve a apagar la set en l'aigua del pou. Amb manera espontània Jesús comença el diàleg: «Dona'm aigua».
¿Com gosa entrar en contacte amb algú que pertany a un poble impur i menyspreable com el samarità? ¿Com gosa rebaixar-se a demanar aigua a una dona desconeguda? Allò va contra tot l'imaginable en Israel. Jesús se presenta com un ésser necessitat. Necessita beure i cerca ajuda i acollida en el cor d'aquella dona. Hi ha un llenguatge que entenem tots perquè tots sabem qualque cosa de cansament, soledat, set de felicitat, por, tristesa o malaltia greu.
Les necessitats bàsiques ens uneixen i ens conviden a ajudar-nos, i posar a banda nostres diferències. La dona se sorprèn perquè Jesús no parla amb la superioritat pròpia dels jueus front als samaritans, ni amb la arrogància dels barons cap a les dones.
Entre Jesús i la dona s'ha creat un clima nou, més humà i real. Jesús le expresa son desig íntim: «Si sabessis quin és el do de Déu....», si sabessis que Déu és un regal, que s'ofereix a tots com amor salvador... Però la dona no coneix res gratuït. L'aigua l'ha de treure-la del pou am esforç. L'amor dels seus marits s'ha apagat, un rera l'altre.
Quan sent parlar a Jesús d'una «aigua» que calma la set per a sempre, d'una “font” interior, que «salta» amb força i dóna fecunditat i vida eterna, en la dona se desvetlla l'anhel de vida plena que ens habita a tots: «Senyor dóna'm d'aquesta aigua».
De Déu se pot parlar amb qualsevol si ens mirem com a éssers necessitats, si compartim nostra set de felicitat i superem nostres diferències, si profetes i dirigents religiosos demanen de beure a les dones, si descobrim entre tots que Déu és Amor i sols Amor.



QUALQUE COSA NO VA BÉ
Si sabessis quin és el do de Déu.
L'escena ha estat recreada per l'evangelista Joan, però ens permet conèixer com era Jesús. Un profeta que sabia dialogar a soles i amistosament amb una dona samaritana, pertanyent a un poble impur, odiat pels jueus. Un home que sabia escoltar el sofriment i restaurar la vida de les persones.
Vora el pou de Sicar, ambdós parlen de la vida. La dona conviu amb un home que no és el seu marit. Jesús ho sap, però no s'indigna ni la recrimina. Li parla de Déu i li explica que és un «regal»: «Si sabessis el do de Déu, tot canviaria, inclús la teva set insaciable de vida». En el cor de la dona se desvetllarà aviat una pregunta: «Serà aquest el Messies?».
Qualque cosa no va bé en nostra Església si les persones més totes soles i maltractades no se senten escoltades i acollides pels qui ens diem seguir a Jesús. ¿Com introduirem en el món son evangeli sense «asseure'ns» a escoltar el sofriment, la desesperança i la soledat de tants i tantes?
Qualque cosa no va bé en nostra Església si la gent ens veu quasi sempre als eclesiàstics com a representants de la llei i la moral, i no com profetes de la misericòrdia de Déu. ¿Com «endevinaran» en nosaltres a aquell Jesús que atreia a les persones cap a la voluntat del Pare revelant son amor compassiu?
Qualque cosa no va bé en nostra Església quan la gent, perduda en fosca crisi de fe, pregunta per Déu, i nosaltres li parlem del control de natalitat, el divorci, els preservatius o les relacions prematrimonials. ¿De què parlaría avui aquell que dialogaba amb la samaritana i li mostrava el millor camí per a assaciar la set de felicitat?
Qualque cosa va malament en nostra Església si la gent no se sent estimada pels qui som els seus membres. Ho deia sant Agustí: «Si vols conèixer a una persona, no preguntis pel que pensa, pregunta pel que estima». Sentim parlar molt del que pensa la Església, però els que sofreixen se pregunten què estima la Església, a qui estima i com els estima. ¿Què els podem respondre des de les nostres comunitats cristianes?


EL DO DE DÉU
Si sabessis que vol donar-te Déu.
Tal volta, una desgràcia del cristianisme contemporani és la falta de «experiència religiosa». Molts se dien cristians i no saben el que és disfrutar de sa fe, sentir-se a gust amb Déu i viure i assaborir l' adhesió a Jesucrist. ¿Com se pot ser creient sense gaudir de l'amor acollidor de Déu?
El desenvolupament d'una teologia de caràcter racional i la importància que s'ha donat a occident a la formulació conceptual, ha portat sovint a entendre i viure la fe com una «adhesió doctrinal» a Jesucrist. Molts cristians «creuen coses» d'ell, però no saben comunicar-se gojosament amb sa persona viva.
Semblant passa en la celebració litúrgica. Observen correctament els ritus externs i se pronuncien paraules boniques, però tot sembla esdevenir «fora» de les persones. Se canta amb els llavis, però el cor està absent. Se rep el Cos del Senyor, però no se dóna una comunicació viva amb ell.
És significatiu també el que passa amb la lectura de la Bíblia. Els avanços de la exegesi moderna ens han permès conèixer més la composició dels llibres sagrats, els gèneres literaris o l'estructura dels evangelis. Tanmateix, no hem après a assaborir la Paraula de Déu i a «rumiar-la» en el cor.
Tot això produeix una sensació estranya. Ens movem en la «epidermis de la fe», segons l'expressió de Marcel Legaut. En la Església no falten paraules ni Sagraments. Se predica tots els diumenges. Se celebra la eucaristia. També bateigs, primeres comunions i confirmacions. Però falta «quelcom», i no és fàcil dir exactament què. Això no és lo que visqueren els primers creients.
Necessitem una experiència nova del Esperit, que ens faci viure per dintre i ens ensenyi a «sentir i gustar de les coses internament», com deia Ignasi de Loyola. Ens falta gustar el que diem creure; assaborir en nosaltres la presència callada però real de Déu. Ens falta ser espontanis amb ell, confiaça gojosa en son amor.
La presència del Esperit no se planifica ni s'organitza. No és fruit de nostres esforços i treballs. Al Esperit hi ha que «fer-li lloc» en la vida i en el cor, en nostres celebracions i en la comunitat cristiana. La Església de nostres dies ha d'escoltar també avui les paraules de Crist a la samaritana: «Si sabessis que vol donar-te Déu... » Solament quan s'obre a l'acció del Esperit, descobreix el creient aquesta aigua promesa per Crist que se converteix dintre d'ell en “font que brollarà sempre fins a la vida eterna»


VIURE SENSE DÉU
Si sabessis que et vol donar Déu.
Molts pensen que Déu és una espècie de fantasma en el qual gent poc moderna se empenya en seguir creient, però del qual la humanitat prescindirà cada cop més com una cosa superflua i inútil.
Som suficientment adults com per a prendre la existència en nostres mans sense necessitat d'anar a cap déu.
És captivador considerar l'home com a déu i creador d'ell mateix, però això no vol dir que el faci més humà.
En una Carta Pastoral dels Bisbes está latent l'interrogant tal volta més crucial que travessa la cultura moderna: ¿És Déu fre i obstacle per a el creixement de l'home o, per contra, el únic que pot orientar i impulsar s història de manera vertadera humana?
No tenim encara una experiència suficientment llarga i contrastada per a poder verificar què pot passar en una societat en la qual la fe en Déu hagi quedat totalment sufocada.
Tanmateix, molts se demanen si no estem ja comprovant de qualque manera que els homes no ens bastem a nosaltres mateixos. ¿No ha arribat el moment de ser realistes i acceptar els límits de nostra ciència, nostre poder i nostra tècnica?
Els homes podem, individual i col·lectiu, prescindir de Déu una i altra vegada, però no per això se fa més clara nostra existència.
Un cop expulsat Déu de nostra vida i tancats dins aquest món creat per nosaltres i que no reflexa sinó nostres pròpies contradiccions, ¿qui ens pot dir qui som i què cerquem ?
Los homes podem ignorar a Déu i seguir en cada moment les normes de comportament que ens semblin més oportú, però ¿on ens recolzarem per a saber què és bo, just i digne per a l'home?
Expulsat Déu de nostres vides, podem defensar encara per inèrcia un conjunt de valors, però ¿no queda ja tot reduït a opinions discutibles el conflicte de les quals sols podrà ser resolt per la força, la imposició de la majoria o el joc de los diversos interessos?
En realitat ¿qui podrà legitimar un marc de valors inviolable per a garantir la dignitat de cada home? Expulsat Déu, ¿no ens iremos quedarem tots i cada un de nosaltres cada cop més indefensos èticament?
Les paraules de Jesús contenen una estranya invitació per a l'home contemporani: “Si sabessis quin és el do de Déu...” L'home d' avui no encerta a descobrir a Déu com do i com amic. Tal volta, necessita experimentar encara amb més força els desenganys i frustracions que se generen en la història quan els homes esperem de nosaltres mateixos i de les coses el que solament podem esperar de Déu.



CONFLICTE CULTURAL
Els jueus no es fan amb els samaritans.
Els jueus menyspreaven la comunitat samaritana perquè la seva població, després de la invasió asiria, havia quedat mesclada amb sang de colons estrangers. A banda, els samaritans havien reaccionat construint son propi temple en el mont Garizín, com a rival del que s'aixecava en Jerusalem.
L'enfrontament assolí caràcters dramàtics. L'any 125 a.C., els jueus destruïren el temple samarità. Al seu torn, en temps del procurador Coponi, Jesús era encara un adolescent, els samaritans aconseguiren profanar el temple de Jerusalem i escamparen en ell ossos humans durant les festes de Pasqua.
Jesús sofrí en pròpia carn l'enfrontament, mutu menyspreu i odi existents entre les dues comunitats.
En certa ocasió, els habitants d'un llogaret samarità el rebutgen perquè veuen en ell un pelegrí jueu que va a l'odiat temple de Jerusalem. A banda, els mateixos compatriotes jueus l'insulten i li diuen «samarità» perquè gosa criticar als seus i vol crear un nou clima entre les dues comunitats.
Tanmateix, l'actitud de Jesús és sempre la mateixa: derribar les barreres d'enemistat que separa aquells dos pobles germans, apel·lant a la fe en un mateix Pare de tots.
Per això, Jesús en el diàleg amb la dona samaritana, no admet una litúrgia que separi els homes i els enfronti entre ells. Els que donen «culte vertader» han de fer-ho moguts per un esperit de fraternitat i de veritat.
Dues grans tradicions culturals conviuen des de fa segles en nostra terra. Dues cultures diferents que han configurat dos modes de ser i dues sensibilitats col·lectives diferents.
Sovint, el que podria ser mutu enriquiment i complementació se converteix en font de conflictes, motiu de mutu menyspreu i enfrontament perniciós per a tots.
Concepcions puristes de la pròpia cultura, actituds despectives devant la cultura aliena, opcions polítiques viscudes destripen la convivència....
¿Serem capaços de construir poble des de tradicions culturals diferents o caurem un cop més en l'enfrontament i la mutua agressió ?


DESENCANT ACTIU
Els qui beuen aigua d'aquesta, tornen a tenir set.
És difícil abocar-se a la vida de cada dia, i no percebre com creix entre nosaltres la sensació de desencant. Assagistes i observadors del moment ens descriuen amb tons cada vegada més negres una situació generalitzada de desencant que no és sinó «la transcripció psicològica i social d'esperances insatisfetes».
La població pren una consciència cada cop més realista d'una crisi econòmica de solució difícil d'entreveure. Creix la po social, la necessitat de defensar-se, la impotència. Hem viscut un ritme de producció i consum que comença a esquerdar-se.
El desencant és tanmateix més profund i abasta l'àmbit polític, social i eclesial. Creix la desconfiança i hi ha la sensació de «estar tocant fons». I creix també el nombre de gent desil·lusionada, irada, decepcionada, sense esperança de poder viure, no ja una vida millor, sinó senzillament, viure.
Davant aquesta situació, els «profetes de la mort» sols nos anuncien per al futur, el desastre, la destrucció, el túnel sense sortida. Els «profetes de la involució» ens urgeixen a tornar sobre nostres passes per a tancar-nos de nou en la «seguretat» del passat.
Però, hi ha una manera de llegir aquesta realitat amb uns altres ulls. ¿No era necessari arribar a aquest desencant per a desenganyar-nos de falsos salvadors i de falses promeses de salvació? ¿No era necessari viure aquesta experiència de profunda insatisfacció per a esperar i lluitar per una salvació més integral i més profunda?
Tal volta vivim un moment privilegiat, perquè hem perdut la confiança i seguretat que havíem posat en nostra societat de producció i consum. I experimentem que el tenir, disfrutar, consumir i acumular, no ens resol el problema últim de l'home.
Tal volt, el temps de desencant és un moment carregat de possibilitats i de futur, perquè pot ser un punt de parida per a una recerca més encertada de salvació. Un moment que ens permeti experimentar la veritat d'aquelles paraules de Jesús: «El que beu d'aquesta aigua torna a tenir set però el que begui de l'aigua que jo li donaré, mai més tindrà set».
Tal volta vivim un moment privilegiat per a que el projecte de vida de Jesús se'ns mostri en son vertader significat. El moment de passar a un desencant actiu i de lluitar per imposar en nostra societat un nou estil de solidaritat, preferència eficaç pels dèbils i atenció desinteressada als necessitats.


DÉU I MORAL
Hi ha una dita que se recorda entre els moralistes i amaga molta saviesa: «Digues-me quina imatge de Déu tens i te diré quin tipus de moral practiques», i viceversa: «digues quina moral vius i te diré quina idea de Déu tens». És així. Hi ha una relació estreta entre nostra imatge de Déu i nostra manera d'entendre i viure la dimensió moral de la vida.
Una imatge de Déu, no compromès en la història dels homes i interessat sols pel seu honor, sa glòria i els seus drets, porta a un divorci entre fe i compromís moral. Si a Déu no li importa nostra felicitat, ja tindrem cura nosaltres d'assolir-la. Quan a Déu se'l percep allunyat de nostra realitat, les persones se obliden de ell i s'organitzen la vida a la seva manera.
Quan a Déu se'l considera com el «legislador» universal que, al crear el món, ho ha ordenat segons unes lleis eternes que hem de complir per a no terminar condemnats, la moral se converteix en font d'una vida infantil i immatura, que no ajuda a desenvolupar la pròpia responsabilitat. És fàcil aleshores caure en por al càstig o en la cerca del premi, sense aprendre a estimar la vida, el món i les persones des del més pregon de nostre ésser.
Déu se pot convertir també en càrrega pesada per a la consciència moral. La imatge d'un Déu «justicier», atent sempre a nostres pecats, pot arruïnar la pau de las persones. Quants escrúpols, angoixes i falsos rigorismes han convertit la vida de molts en un turment.
Sols la fe en un Déu, Pare de misericòrdia, que mira amb amor nostra vida i cerca amb passió nostra felicitat, pot fer-nos viure una moral sana i responsable. Hi ha qui tem que un «Déu Amor» pugui conduir a una vida moral còmoda i irresponsable. No és així. Quan algú se sent estimat per Déu, s'esforça com ningú en respondre de manera fidel i exigent.
El primer no és l'esforç moral sinó la fe i la experiència de Déu. Cosa d' això li suggeria Jesús a la samaritana: «Si sabessis quin és el do de Déu i qui és el qui et diu: "Dóna'm aigua", ets tu qui li n'hauries demanada, i ell t'hauria donat aigua viva».






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada