dimecres, 11 de març del 2020

DIÀLEG HUMÀ





DIÀLEG MÉS HUMÀ
Vora el pou de Jacob.
L'escena és captivadora. Arriba Jesús al petit poblet de Sicar. Està «cansat del camí». Sa vida és un continu caminar i recórrer els pobles anunciant aquest món millor que Déu vol per a tots. Necessita descansar i se queda «assegut vora el pou de Jacob».
Arriba una dona desconeguda i sense nom. És samaritana i ve a apagar la set en l'aigua del pou. De manera espontània Jesús comença el diàleg: «Dona'm aigua».
¿Com gosa entrar en contacte amb algú que pertany a un poble impur i menyspreable com el samarità? ¿Com gosa rebaixar-se a demanar aigua a una dona desconeguda? Allò va contra tot l'imaginable en Israel. Jesús se presenta com un ésser necessitat. Necessita beure i cerca ajuda i acollida en el cor d'aquella dona. Hi ha un llenguatge que entenem tots perquè tots sabem qualque cosa de cansament, soledat, set de felicitat, por, tristesa o malaltia greu.
Les necessitats bàsiques ens uneixen i ens conviden a ajudar-nos, i posar a banda nostres diferències. La dona se sorprèn perquè Jesús no parla amb la superioritat pròpia dels jueus front als samaritans, ni amb la arrogància dels barons cap a les dones.
Entre Jesús i la dona s'ha creat un clima nou, més humà i real. Jesús li expresa son desig íntim: «Si sabessis quin és el do de Déu....», si sabessis que Déu és un regal, que s'ofereix a tots com amor salvador... Però la dona no coneix res gratuït. L'aigua l'ha de treure-la del pou am esforç. L'amor dels seus marits s'ha apagat, un rera l'altre.
Quan sent parlar a Jesús d'una «aigua» que calma la set per a sempre, d'una “font” interior, que «salta» amb força i dóna fecunditat i vida eterna, en la dona se desvetlla l'anhel de vida plena que ens habita a tots: «Senyor dóna'm d'aquesta aigua».
De Déu se pot parlar amb qualsevol si ens mirem com a éssers necessitats, si compartim nostra set de felicitat i superem nostres diferències, si profetes i dirigents religiosos demanen de beure a les dones, si descobrim entre tots que Déu és Amor i sols Amor.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada