divendres, 20 d’agost del 2021

LA PREGUNTA DECISIVA

 



PREGUNTA DECISIVA

L'evangeli de Joan ha conservat el record d'una forta crisi entre els seguidors de Jesús. No tenim dades. Sols se'ns diu que als deixebles els resulta dur el seu mode de parlar. Probablement els sembla excessiva l'adhesió que reclama. En un moment, "molts deixebles es retiraren i ja no eren amb ell”.

Per primer cop experimenta Jesús que les seves paraules no tenen la força desitjada. Tanmateix, no les retira sinó que se reafirma més: "Les paraules que jo us he dit són Esperit i són vida. Però entre vosaltres n'hi ha alguns que no creuen". Les seves paraules semblen dures, però transmeten vida, fan viure, ja que contenen el Esperit de Déu.

Jesús no perd la pau. No l'inquieta el fracàs. Dirigint-se als Dotze els fa la pregunta decisiva: "¿També vosaltres em voleu deixar ?". No els vol retenir a la força. Els deixa la llibertat de decidir. Els seus deixebles no han de ser servents sinó amics. Si volen poden tornar a casa.

Una vegada més Pere respon en nom de tots. La seva resposta és exemplar. Sincera, humil, sensata, pròpia d'un deixeble que coneix a Jesús suficient com pera no abandonar-lo. La seva actitud pot encara avui ajudar a qui amb fe vacil·lant es planteja prescindir de tota fe.

“Senyor, ¿a qui aniríem ?". No té sentit abandonar a Jesús de qualsevol manera, sense haver trobat un mestre millor i més convincent: Si no segueixen a Jesús se quedaran sense saber a qui seguir. No s'han de precipitar. No és bo quedar-se sense llum ni guia en la vida.

Pere és realista. ¿És bo abandonar a Jesús sense haver trobat una esperança més convincent i atractiva? ¿Basta substituir-lo per un estil de vida rebaixada, gairebé sense metes ni horitzó ? ¿És millor viure sense preguntes, plantejaments ni recerca de cap classe?

Hi ha una cosa que Pere no oblida: "Tu tens paraules de vida etern ". Sente que les paraules de Jesús no són paraules buides ni enganyoses. Al seu costat han descobert la vida d'una altra manera. El seu missatge els ha obert a la vida eterna. ¿On podrien trobar una nova millor de Déu ?

Pere recorda, per últim, l'experiència fonamental. En conviure amb Jesús han descobert que ve del misteri de Déu. Des de lluny, a distància, des de la indiferència o el desinterès no se pot reconèixer el misteri que s'amaga en Jesús. Els Dotze l'han tractat de prop. Per això poden dir: "Nosaltres creiem i sabem que tu ets el Sant de Déu. ". Seguiran al costat de Jesús.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada