dijous, 24 de febrer del 2022

LES PERSONES ....PRIMER






 IMPORTÀNCIA DE LES PERSONES

«No hi ha arbre sa que doni fruit danyat, ni arbre danyat que doni fruit sa. »

En una societat malmesa per una violència ja vella, necessitem homes i dones de consciència lúcida i sana, que ens ajudin a avançar amb realisme cap a la pau. No són suficients les estratègies. És important el tarannà i l'actitud de les persones.

Qui té el cor ple de fanatisme i ressentiment, no pot sembrar pau al seu voltant; la persona que alimenta en el seu interior odi i ànim de venjança, pot aportar poc per construir una societat més reconciliada. Només qui viu en pau amb ell mateix i amb els altres, pot obrir camins de pacificació; només qui alimenta una actitud interior de respecte i tolerància, pot afavorir un clima de diàleg i cerca de mutu enteniment.

El mateix passa amb la veritat. Qui cerca cegament els seus interessos, sense escoltar la veritat de la seva consciència, no aportarà llum ni objectivitat als conflictes; el qui no cerca la veritat en el seu propi cor, fàcilment cau en visions apassionades. Per contra, l'home de cor sincer aporta i exigeix veritat als enfrontaments; demana que la veritat sigui cercada i respectada per tothom com a camí ineludible cap a la pau.

D'altra banda, només els homes lliures podran alliberar la nostra societat de la violència. Persones amb llibertat per autocriticar-se i per criticar el propi grup. Són elles les que poden obrir camins nous, sense tancar-se en posicions inexorables, defensades de manera cega i apassionada, que fan impossible qualsevol pas cap a la pau.

Necessitem homes i dones amb llibertat i coratge per treure aquest poble d'una violència estancada i absurda. Persones que, per sobre d'enganyosos maximalismes, busquin el bé real i possible d'aquest poble, i siguin capaços de trobar camins de diàleg honest, intentant ara mateix nivells mínims d'acord i entesa.

Amb el cor ple d'odi, mútues condemnes, intolerància i dogmatisme, es poden fer moltes coses. Tot menys aportar veritable pau a la nostra convivència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada