dijous, 17 de febrer del 2022

PERDONAR...

 




¿QUÈ ÉS PERDONAR ?

Estimeu els vostres enemics.

El missatge de Jesús és clar i rotund: «Estimeu els vostres enemics, feu el bé als qui us odien». ¿ Què podem fer amb aquestes paraules?, ¿ suprimir-les del Evangeli?, titllar-les com una cosa absurda i impossible?, ¿donar curs a la nostra irritació? Potser hem de començar per conèixer millor el procés del perdó.

És important, en primer lloc, entendre i acceptar els sentiments de còlera, rebel·lió o agressivitat que neixen en nosaltres. És normal. Estem ferits. Per no fer-nos encara més mal, necessitem recuperar tant com sigui possible la pau i la força interior que ens ajudin a reaccionar de manera sana.

La primera decisió del que perdona és no venjar-se'n. No és gens fàcil. La venjança és la resposta gairebé instintiva que ens neix de dins quan ens han ferit o humiliat. Busquem compensar el nostre patiment fent patir el que ens ha fet mal. Per perdonar és important no gastar energies a imaginar la nostra revenja.

És decisiu, sobretot, no alimentar el nostre ressentiment. No permeteu que l'hostilitat i l'odi s'instal·lin per sempre al nostre cor. Tenim dret que se'ns faci justícia: qui perdona no renuncia als seus drets. El més important és anar curant-nos del mal que ens han fet.
Perdonar pot exigir temps. El perdó no consisteix en un acte de la voluntat que ho arregla tot. En general, el perdó és el final d'un procés en què intervenen també la sensibilitat, la comprensió, la lucidesa i, en el cas del creient, la fe en un Déu del perdó del qual vivim tots.

Per perdonar és necessari de vegades compartir amb algú els nostres sentiments, records i reaccions. Perdonar no vol dir oblidar el mal que ens han fet, però sí que ho recorda d'una altra manera menys danyosa per a l'ofensor i per a un mateix. Qui arriba a perdonar es torna a sentir millor. És capaç de desitjar el bé a tots fins i tot els qui l'havien ferit.

Qui entén així el perdó, comprèn que el missatge de Jesús, lluny de ser una cosa impossible i irritant, és el camí més encertat per anar guarint les relacions humanes. sempre amenaçades per les nostres injustícies i conflictes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada