dilluns, 23 de desembre del 2019

EL NADAL




EL COR DEL NADAL
Us ha nascut un Salvador.
A poc a poc ho assolirem. Ja hem celebrat unes festes entranyables, sense conèixer exactament la seva raó de ser. Ens felicitem uns als altres i no sabem perquè. S'anuncia el Nadal i s'amaga el motiu. Molts no recorden ja on està el cor d'aquestes festes. ¿Perquè no escoltar el «primer pregó» de Nadal? El va compondre l'evangelista Lluc el primer segle.
Segons el relat, és de nit tancada. De cop, una «claredat» envolta amb son resplendor a uns pastors. L'evangelista diu que és la «glòria del Senyor». La imatge és grandiosa: la nit queda il·luminada. Tanmateix, els pastors «s'esglaien». No tenen por a les tenebres sinó a la llum. Per això, l'anunci comença amb aquestes paraules: «No tingueu por».
No ens hem d'estranyar. Preferim viure en tenebres.
Ens fa por la llum de Déu. No volem viure en la veritat. El que no posi aquests dies més llum i veritat en sa vida, no celebrarà el Nadal.
El missatger continúa: «Us anuncio la Bona Nova que portarà gran alegria per a tot el poble». L'alegria de Nadal no és una més entre altres. No confondre-la amb qualsevol benestar, satisfacció o gaudi. És una alegria «gran», inconfundible, que ve de la «Bona Nova» de Jesús. Per això, és «per a tot el poble» i ha d'arribar, sobre tot, als que sofreixen i vien trists.
Si ja Jesús no és una «bona notícia»; si el seu evangeli no ens diu res; si no coneixem l'alegria que només ens pot arribar de Déu; si reduïm aquestes festes a fruir cada un de son benestar o a alimentar un goig religiós egoista, celebrarem qualsevol cosa menys Nadal.
La única raó per a celebrar-la és aquesta: «Us ha nascut avui el Salvador». Aquest nin no ha nascut a Maria i Josep. No és seu. És de tots. És «el Salvador» del món. L'únic en el qual podem posar nostra última esperança. Aquest món que coneixem no és la veritat absoluta. Jesucrist és l'esperança de la qual la injustícia que avui envolta tot no prevaldrà per a sempre.
Sense aquesta esperança, no hi ha Nadal. Despertarem nostres millors sentiments, fruïm de la llar i l'amistat, ens regalarem moments de felicitat. Tot això és bo. Molt bo. Encara no és Nadal.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada