dijous, 5 de desembre del 2019

LA IMMACULADA



Maria va dir: "Sóc l'esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules". I l'àngel es va retirar.
La Inmaculada Concepció de Santa María Verge (A)

EVANGELI

Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu.
Anunci del naixement de Jesús
26 El sisè mes, Déu envià l'àngel Gabriel en un poble de Galilea anomenat Natzaret, 27 a una noia verge, unida per acord matrimonial amb un home que es deia Josep i era descendent de David. La noia es deia Maria. 28 L'àngel entrà a trobar-la i li digué:
--Déu te guard, plena de la gràcia del Senyor! Ell és amb tu.
29 Ella es va torbar en sentir aquestes paraules i pensava per què la saludava així. 30 L'àngel li digué:
--No tinguis por, Maria. Déu t'ha concedit la seva gràcia. 31 Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. 32 Serà gran i l'anomenaran Fill de l'Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare. 33 Regnarà per sempre sobre el poble de Jacob, i el seu regnat no tindrà fi.
34 Maria preguntà a l'àngel:
--Com podrà ser això, si jo sóc verge?
35 L'àngel li respongué:
--L'Esperit Sant vindrà sobre teu i el poder de l'Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit que naixerà serà sant i l'anomenaran Fill de Déu. 36 També Elisabet, la teva parenta, ha concebut un fill a les seves velleses; ella, que era tinguda per estèril, ja es troba al sisè mes, 37 perquè per a Déu no hi ha res impossible.
38 Maria va dir:
--Sóc l'esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules.
I l'àngel es va retirar.
Paraula de Déu




AMB ALEGRIA I CONFIANÇA
El Concili presenta a Maria, Mare de Jesucrist, com a “prototipus i model per a l'Església”, i la descriu com a dona humil que escolta a Déu amb confiança i alegria. Des d'aquesta actitud hem d'escoltar a Déu en l'Església actual.
«Déu te guard”.
És el primer que Maria escolta de Déu i el primer que hem d'escoltar també avui. Entre nosaltres manca alegria. Sovint ens contagiem per la tristesa d'una església envellida i gastada. ¿ Ja no és Jesús la Bona Nova ? ¿ Ja no sentim l'alegria de ser seguidors seus ? Quan manca l'alegria, la fe perd perd frescor, la cordialitat desapareix, la amistat entre els creients refreda. Tot se fa més dificil. Urgent és desvetllar la alegria dins nostres comunitats i recobrar la pau que Jesús ens ha deixat per herència.
«El Senyor és amb tu»
No es fàcil la alegria en l' Església de nostres dies. Només pot néixer de la confiança en Déu. No estem orfes. Vivim invocant cada dia a un Déu Pare que ens acompanya, ens defensa i busca sempre el bé de tot ser humà.
Aquesta Església, a voltes tan desconcertada i perduda, que no encerta a tonar a l' Evangeli, no està sola. Jesús, el Bon Pastor, ens cerca. Son Esperit ens atreu. Comptem amb son alè i comprensió. Jesús no ens ha abandonat. Amb ell tot és possible.
«No tinguis por».
Són moltes les pors que ens paralitzen als seguidors de Jesús. Po al món modern a la secularització. Por a un futur incert. Por a nostra debilitat. Por a la conversió a l'Evangeli. La por ens fa molt mal. Ens impedeix caminar cap al futur amb esperança. Ens tanca en la conservació estéril del passat. Creixen nostres fantasmes. Desapareix el realisme sa i la sensatesa cristiana. És urgent construir una Església de la confiança. La fortalesa de Déu no se revela en una Església poderosa sinó humil.
«Tindràs un fill i li posarás per nom Jesús».
També a nosaltres, como a Maria, se'ns confía una missió: contribuir a posar llum enmig de la nit. No estem cridats a jutjar el món sinó a sembrar esperança. Nostra tasca no és apagar la metxa que s'extingeix sinó encendre la fe que torna a brotar: Déu és una pregunta que humanitza.
Des de nostras comunitats, cada cop més petites i humils, podem ser llevat d'un món més sa i fratern. Estem en bones mans. Déu no està en crisi. Nosaltres gosem seguir a Jesús amb alegria i confiança.


Vivim en un món ple de violència, injustícies, corrupció i destrucció de la natura, tot està contaminat. Els joves es troben davant d´un  futur molt fosc, els grans enyorem el passat  perdut. I encara que el temps d´advent ens parla de  d´esperança, de preparar els camins del Senyor, molts no troben motius per esperar. Alguns pensen que vivim deixats de la mà de Déu. Sembla que la mort sigui més forta que la vida.
Enmig d´aquesta foscor i d´aquest pessimisme, la festa de la litúrgia d´avui ens presenta la figura de Maria, plena de gràcia, és a dir, plena de l´Esperit Sant, com un senyal  que Déu no s´oblida de la humanitat, que Déu vol entrar a la nostra història i ser un, com nosaltres, a través de Maria de Natzaret, una jove pobre i senzilla, filla d´un poble pobre i desconegut,  per començar el seu Regne a la terra, un Regne d´amor, de justícia i de pau. Maria és el model i la llavor d´aquest Regne.
La lògica de Déu no és com la nostra, Jesús s´encarna en el si d´una dona desconeguda, per ensenyar-nos que l´Esperit del Senyor actua des de baix i, des de baix, vol renovar el món, que tot és misericòrdia, bondat i gràcia, que cal obrir-se al Senyor com Maria, acceptar la seva paraula i la seva voluntat, col.laborar com Maria al projecte de Déu.
Aquest Regne ens supera, no el construïm amb poder, armes o diners, sinó com Maria amb disponibilitat a l´Esperit, amb justícia, amor als  altres, confiança en Déu.
Per això la festa de l´Immaculada és al mateix temps un signe d´esperança i una crida a la conversió al món de l´evangeli, a la Paraula, a Jesús, un món reconciliat amb els altres, amb la natura i amb Déu.
Moltes vegades els poetes són els que millor expressen els misteris de la fe. Joan Maragall ens presenta la nit de la Puríssima com una obertura a l´ Infinit:
Quin cel més blau aquesta nit!
Sembla que es vegi l´Infinit
en  tota sa grandesa,
en tota sa dolcesa,
l´Infinit sense vels
més enllà de la lluna i els estels.
(...)
Aquesta és bé, una nit divina:
la Puríssima, del cel
va baixant per´quest blau que ella il.lumina,
deixant més resplendors en cada estel.
Per la nit de Desembre ella davalla,
l´ aire s´atempera, i el món calla.
Davalla silenciosa...
Ai, quina nit més blava i més hermosa!” .
Contemplem en silenci el misteri de la Puriíssima, i deixem-nos il·luminar i omplir d´esperança per la seva llum que davalla del cel i ens omple d´esperança. Només l´Esperit del Senyor que ompli Maria,  pot transformar aquest món en un món nou, ple d´esperança i de vida. Maria és la gran figura de l´Advent, més enllà d` Isaïes i Joan Baptista. Amb ella hem de preparar els camins del Senyor avui.



UN ANUNCI SORPRENENT
L'àngel li diu: Déu te guard
Lluc conta l'anunci del naixement de Jesús en paral·lelisme amb el del Baptista. El contrast entre ambdues escenes és tan sorprenent que en permet entreveure amb noves llums el Misteri del Déu encarnat en Jesús.
L'anunci del naixement del Baptista passa a “Jerusalem”, la gran capital d'Israel, centre polític i religiós del poble jueu. El naixement de Jesús s'anuncia a un poble desconegut de les muntanyes de Galilea. Un llogaret sense relleu, anomenat “Natzaret”, d'on ningú espera que pugui sortir res de bo. Anys més tard, aquests pobles humils acolliran el missatge de Jesús anunciant la bondat de Déu. Jerusalem per contra, el rebutjarà. Sempre solen ser els petits i insignificants els que més entenen i acullen el Déu encarnat en Jesús.
L'anunci del naixement del Baptista es dóna en l'espai sagrat del “temple”. El de Jesús a una casa pobre d'un “llogaret”. Jesús es farà present allà on viu la gent, allà on viuen, treballen, gaudeixen i sofreixen. Viu entre ells alleugerint el sofriment i oferint el perdó del Pare. Déu s'ha fet carn, no per estar en els temples, sinó per “posar sa morada entre els homes” i compartir nostra vida.
L'anunci del naixement del Baptista és escoltat per un “baró” venerable, el sacerdot Zacaries, en una solemne celebració ritual. El de Jesús es fet a Maria, una “jove” d'uns dotze anys. No s'indica on és ni que fa. ¿ A qui pot interessar el treball d'una dona? Tanmateix, Jesús, el Fill de Déu encarnat, mirarà les dones de manera diferent, defensarà la seva dignitat i les acollirà entre els seus deixebles.
Del Baptista s'anuncia que naixerà de Zacaries i Elisabet, una parella estèril, beneïda per Déu. De Jesús es diu una cosa absolutament nova. El Messies naixerà de Maria, una jove verge. L' Esperit de Déu estarà a l'origen de la seva aparició en el món. Per això, “serà anomenat Fill de Déu”. El Salvador del món no neix com a fruit de l'amor d'uns esposos que s'estimen. Neix com a fruit de l' Amor de Déu a tota la humanitat. Jesús no és un regal que ens fan Maria i Josep. És un regal que ens fa Déu.



COM MARIA
Que es compleixin en mi les teves paraules.
Quan ve Nadal, la litúrgia ens presenta la figura de Maria acollint en goig a Déu dins sa vida. Com digué el Concili, Maria és model per a l'Església. D'ella podem aprendre a ser més fidels a Jesús i a son evangeli. ¿Quins podrien ser els trets duna Església més mariana en nostre temps ?
Una Església que fomenta la «tendresa maternal» a tots els seus fills i té cura del calor humà en les relacions amb ells. Una Església de braços oberts, que no rebutja ni condemna, sinó que acull troba un lloc adient per a cada un.
Una Església que, com María, proclama amb alegría la grandesa de Déu i sa misericòrdia també amb les generacions actuals i futures. Una Església que se converteix en signe d'esperança per sa capacitat de donar i transmetre vida.
Una Església que sap dir «sí» a Déu sense saber molt bé a on le portarà l'obediència. Una Església que no té respostes per a tot, però busca amb confiança, oberta al diàleg amb els que no se tanquen al bé, la veritat i l'amor.
Una Església humil com María, sempre a l'escolta del seu Senyor. Una Església més preocupada per comunicar l' Evangeli de Jesús que per tenir-ho tot definit.
Una Església del «Magníficat», que no es complau en els superbs, potentats i rics d'aquest món, sinó que cerca pa i dignitat per als pobres i afamats de la Terra, i sap que Déu està de sa part.
Una Església atenta al sofriment de tot esser humà, que sap, com María, oblidar-se d'ella mateixa i «anar de pressa» per a estar prop de qui necessita ser ajudat. Una Església preocupada per la felicitat de tots els que «no tenen vi» per a celebrar la vida. Una Església que anuncia l'hora de la dona i promou goig sa dignitat, responsabilitat i creativitat femenina.
Una Església contemplativa que sap «guardar meditar en son co» el misteri de Déu encarnat en Jesús per a transmetre-lo com experiència viva. Una Església que creu, prega, sofreix i espera la salvació de Déu anunciant amb humilitat la victòria final de l'amor.



ALEGRA'T
Alegra't... el Senyor és amb tu.
El relat de l'anunciació a Maria que llegim el darrer diumenge d'Advent, és una invitació a desvetllar en nosaltres les actituds bàsiques amb les quals viure a les festes de Nadal i en tota la nostra vida. Recordem el missatge que es posa en boca de l' Àngel.
Alegra't.
És el primer que Maria escolta de Déu i el primer que hem d'escoltar també nosaltres. «Alegra't»: aqueixa és la primera paraula de Déu a tota criatura. Enmig d'aquests temps que a nosaltres ens semblen d'incertesa i foscor, plens de problemes i dificultats, el primer que sorprenent se'ns demana és no perdre l'alegria. Sense alegria la vida se fa més difícil i dura.
El Senyor está amb tu.
L'alegria a la qual se'ns convia no és un optimisme forçat ni un auto-engany fácil. És l'alegria interior i la confiança que neix en qui s'enfronta a la vida amb la convicció de que no està tot sol. Una alegría que neix de la fe. Déu ens acompanya, ens defensa i vol sempre nostre bé. Podem queixar-nos de moltes coses, però mai podrem dir que estem sols perquè no és veritat. Dins cada un, en el més pregon de nostre esser está Déu nostre Salvador.
No tinguis por.
Podem tenir por a les nostres contradiccions i incoherències. La por és un mal i fa mal. La por ofega la vida, paralitza les forces, ens impedeix caminar. Necessitem confiança, seguretat, llum.
Déu t'ha concedit el seu favor.
No sols María, també nosaltres podem escoltar aquestes paraules perquè tots vivim i morim sostinguts per la gràcia l'amor de Déu. La vida segueix aquí amb les seves dificultats i preocupacions. La fe en Déu no és una recepta per a resoldre els problemes diaris. Però tot és diferent quan se viu cercant en Déu llum i força per a enfrontar-se a ells.
Ara ve Nadal. No serà una festa igual per a tots. Cada un viurà en son interior son propi nadal. ¿Per què no despertar aquests dies en nosaltres la confiança en Déu i l'alegria de saber-nos acollits per Ell? ¿Per què no alliberar-nos de pors i angoixes enfrontar-no a la vida des de la fe en un Déu que està a prop?




AVE MARIA
Alegra't, plena de gràcia, el Senyor està amb tu.
Fa anys me vaig trobar amb una persona que, després d'una crisi religiosa, cercava de bell nou a Déu. Després d'una conversació, em confessà que volia pregar. Feia temps que havia abandonat tota pràctica religiosa. Havia oblidat el Parenostre. No recordava cap oració. De cop, la cara  s'il·luminà: “Tal volta..., l'Ave Maria”. Mentre recitàvem junts la senzilla pregària, vaig veure que dels seus ulls brollaven dues llàgrimes d'alegria i emoció. Les grans oracions són sempre profundament humanes i humils. No calen paraules complicades ni frases sublims. Important és la fe amb la qual s'invoca.
L'Ave-maría, unida sovint al res del Parenostre, és una de les oracions cristianes més populars. Consta de tres parts. La primera está agafada de l'anunci de l'àngel a Maria. «Déu vos salve, Maria, plena sou de gràcia, el Senyor és amb vos La segona evoca les paraules de lloança que Isabel dirigeix a Maria: «Beneïda sou vos entre totes les dones i beneït és el fruit del vostre sant ventre. » La darrera part és una invocació medieval d'origen incert: «Santa Maria, Mare de Déu, pregau per nosaltres, pecadors, ara i en l'hora de nostra mort. »
Cada un sap com i per quins camins discorre sa vida, però sempre és bo encontrar-se amb Maria. Ella és Mare de Déu i també nostra. Maria no és Déu, no és font de nostra salvació, però Déu és amb ella i l'ha colmada de gràcia. Enmig d'un món que, a voltes, sembla maleït, ella és beneïda perquè ha estat beneïda per Déu per a sempre. Podem acudir a ella amb confiança.
No necesitem defensar-nos ni donar explicacions. Ella és nostra Mare. Coneix nostre cor cansat y, tal vez, nuestra vida rota o desquiciada. Conoce nuestros errores i nostra mediocritat. En Maria, plena de la gràcia de Déu, sempre encontrarem l'amor i el perdó del mateix Déu. Units a tants homes i dones, podem també nosaltres invocar-la amb humilitat: «Pregau per nosaltres, pecadors.»
María ens acompanya sempre.





L'EXPERIÈNCIA DEL NADAL
El Senyor està amb tu.
No és fàcil en aquesta societat celebrar profundament l'experiència central de Nadal. Tal volta el millor camí per a intentar-ho sigui el silenci.
Així ens ho suggereix un text litúrgic que proclama que la irrupció de Déu en la humanitat passà «quan un silenci assossegat ho envoltava tot».
Unes suggerències per als que desitgen aquest any viure Nadal “de manera diferent”.
Primer, preparar-se. Fer el propòsit de dedicar temps a preparar aquestes festes. És difícil sostreure's a l'ambient trivial i enganyós que aquests dies sembla impregnar-ho tot.
Després és necessari tenir valor per a estar sols amb nosaltres mateixos. Si ho assolim, tal volta podem descobrir quelcom nou. Una habitació tranquil·la, una església solitària, un passeig retirat poden servir per a “fer silenci”.
Deixar-se penetrar pel silenci no és fàcil, sobre tot quan se viu sempre en el renou. En començar, te sentiràs ple de sensacions, impressions, records. Si saps esperar i romandre, poc a poc vindran dins tu les vertaderes preocupacions, les pors, ta tristesa o alegría.
Si escoltes, podràs sentir una impressió inquietant. La soledat. Estás sol enmig de la vida. Aquestes persones amb les quals te relaciones tot el dia, a les que rebutges o estimes, estan lluny. En el fons, tots estem sols. Tu ho experimentes ara amb més llu en aqueixa sensació estranya que te envaeix.
Aleshores, deixa que el silenci te parli. Gosa escoltar aqueixa presència propera de Déu. No pensis en pors ni en ta misèria. No pensis si ets cristià o no. Senzillament, acull el misteri.
Com diu K. Rahner, “aquesta experiència és la més decisiva per a comprendre el missatge central de Nadal: Déu s'ha fet home. El diví ha irromput en e'interior del humà».
Tal volta sentis ton cor renovat. Serà el millor regal que pots rebre a Nadal. Serà també el millor regal que podràs fer als que t'envolten.



EL REGAL DE NADAL
Alegra't.
¿Quants són els que creuen de veritat en el Nadal? ¿Quants els que saben celebrar-ho en el més íntim de son cor? Estem tan entretinguts amb nostres compres, regals i cenes que resulta difícil acordar-se de Déu i acollir-lo enmig de tanta confusió.
Pensem molt aquests dies que no manqui res en nostra casa, però ningú es preocupa si manca Déu. A banda, anem tan plens de coses que no sabem ja alegrar-nos de la “proximitat de Déu” .
I un cop més, aquestes festes passaran sense que molts homes i dones hagin pogut escoltar res nou, viu i gojós dins son cor. I desmuntaran “el Betlem” i retiraran l'arbre i les estrelles, sense que res hagi renascut dins llurs vides.
Nadal no és una festa fàcil. Només pot celebrar-la des de dintre qui gosa creure que Déu pot tornar néixer entre nosaltres, en nostra vida de cada dia. Aquest naixement serà pobre, fràgil, dèbil com ho fou el de Betlem. Però pot ser un esdeveniment real. El vertader regal de Nadal.
Déu és infinitament millor que el que creim. Més proper, més comprensiu, més tendre, més audaç, més amic, més alegre, més gran del que podem sospitar. ¡Déu és Déu!
Els homes no gosem creure del tot en la bondat i tendresa de Déu. Necessitem aturar-nos davant el que significa un Déu que se'ns ofereix com nin dèbil, vulnerable, indefens, somrient, irradiant pau, goig, tendresa. Se despertaria en nosaltres una alegria diferent, ens inundaria una confiança desconeguda. Ens adonariem de que no podem fer alotra cosa sinó donar gràcies.
Aquest Déu és més gran que tots nostres pecats i misèries. Més feliç que totes nostres imatges tristes i raquítiques de la divinitat. Aquest Déu és el regal millor que se'ns pot fer als homes.
La nostra equivocació és pensar que no nec essitem Déu. Creure que ens basta un poc més de benestar, diners, salut, sort, seguretat. I lluitem per tenir-ho tot. Tot manco Déu.
Feliços els que tenen un cor senzill, net i pobre perquè Déu és per a ells. Feliços els que senten necessitat de Déu perquè Déu pot néixer encara en ses vides.
Feliços els que, enmig del bullici i atordiment d'aquestes festes, saben acollir amb cor creient i agraït el regal d'un Déu Infant. Per a ells haurà estat Nadal.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada