dijous, 5 de desembre del 2019

SORPRENENT


UN ANUNCI SORPRENENT
L'àngel li diu: Déu te guard
Lluc conta l'anunci del naixement de Jesús en paral·lelisme amb el del Baptista. El contrast entre ambdues escenes és tan sorprenent que en permet entreveure amb noves llums el Misteri del Déu encarnat en Jesús.
L'anunci del naixement del Baptista passa a “Jerusalem”, la gran capital d'Israel, centre polític i religiós del poble jueu. El naixement de Jesús s'anuncia a un poble desconegut de les muntanyes de Galilea. Un llogaret sense relleu, anomenat “Natzaret”, d'on ningú espera que pugui sortir res de bo. Anys més tard, aquests pobles humils acolliran el missatge de Jesús anunciant la bondat de Déu. Jerusalem per contra, el rebutjarà. Sempre solen ser els petits i insignificants els que més entenen i acullen el Déu encarnat en Jesús.
L'anunci del naixement del Baptista es dóna en l'espai sagrat del “temple”. El de Jesús a una casa pobre d'un “llogaret”. Jesús es farà present allà on viu la gent, allà on viuen, treballen, gaudeixen i sofreixen. Viu entre ells alleugerint el sofriment i oferint el perdó del Pare. Déu s'ha fet carn, no per estar en els temples, sinó per “posar sa morada entre els homes” i compartir nostra vida.
L'anunci del naixement del Baptista és escoltat per un “baró” venerable, el sacerdot Zacaries, en una solemne celebració ritual. El de Jesús es fet a Maria, una “jove” d'uns dotze anys. No s'indica on és ni que fa. ¿ A qui pot interessar el treball d'una dona? Tanmateix, Jesús, el Fill de Déu encarnat, mirarà les dones de manera diferent, defensarà la seva dignitat i les acollirà entre els seus deixebles.
Del Baptista s'anuncia que naixerà de Zacaries i Elisabet, una parella estèril, beneïda per Déu. De Jesús es diu una cosa absolutament nova. El Messies naixerà de Maria, una jove verge. L' Esperit de Déu estarà a l'origen de la seva aparició en el món. Per això, “serà anomenat Fill de Déu”. El Salvador del món no neix com a fruit de l'amor d'uns esposos que s'estimen. Neix com a fruit de l' Amor de Déu a tota la humanitat. Jesús no és un regal que ens fan Maria i Josep. És un regal que ens fa Déu.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada