dimecres, 11 de desembre del 2019

CURAR FERIDES




SANAR FERIDES
L'actuació de Jesús desconcertà al Baptista. Ell esperava un Messies que extirparia del món el pecat imposant el judici rigorós de Déu, no un Messies dedicat a curar ferides i aliviar sofriments. Des de la presó de Maqueront envia un missatge a Jesús: ¿Ets tu el qui ha de venir o n'hem d'esperar un altre?”.
Jesús li respon amb sa vida de profeta curador: Digueu-li a Joan el que veieu i sentiu: els cecs hi veuen i els invàlids caminen; els leprosos queden nets i els sords hi senten; els morts ressusciten i als pobres se'ls anuncia la Bona Nova”. Aquest és el vertader Messies: el que ve a aliviar el sofriment, curar la vida i obrir un horitzó d'esperança als pobres.
Jesús se sent enviat per un Pare misericordiós que vol per a tots un món més digne i feliç. Per això, s'esmerceix en curar ferides, guarir dolences i alliberar la vida. I per això demana tots: “Sigueu compassius com vostre Pare és compassiu”.
Jesús no se sent enviat per un Jutge rigorós per a jutjar als pecadors i condemnar el món. Per això, no atemoreix ningú amb gests justiciers, sinó qu ofereix a pecadors i prostitutes amistat i perdó. I per això demana a tots: “No jutgeu i no sereu judicats”.

Jesús no cura mai de manera arbitrària o per sensacionalisme. Cura mogut per la compassió, cerca restaurar la vida d'aquesta gent malalta, abatuda i trencada. Són els primers que experimentaran que Déu és amic d'una vida digna i sana.
Jesús no insisteix mai en el caràcter prodigiós de les curacions ni pensa en elles com a recepta fàcil per a suprimir el sofriment en el món. Presentà la seva activitat guaridora com a signe per a mostrar als seguidors en quina direcció actuar per a obrir camins a aquest projecte humanitzador del Pare que ell deia “regne de Déu”.
El Papa Francesc afirma que “curar ferides” és una tasca urgent: “Veig amb claredat que el que l' Església necessita avui és una capacitat de curar ferides i donar calor i proximitat als cors... Això és el primer: curar ferides, curar ferides”. Parla també de “adonar-nos de les persones, acompanyar-les com el bon samarità que renta, neteja i consola”. Parla també de “caminar amb les persones en la nit, saber dialogar i baixar a la seva nit i foscor sense perdre's.
Quan confia la missió als deixebles, Jesús no els imagina com a doctors, liturgistes o teòlegs, sinó com a guaridors. La seva tasca serà doble: anunciar que el regne de Déu és a prop i curar malalts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada