dijous, 11 de juny del 2020

EL CORPUS


SOLEMNITAT DEL COS I LA SANG DE CRISTO(A)
EVANGELI
La meva carn és veritable menjar i la meva sang és veritable beguda.
+ Lectura del sant evangeli segons sant Joan 6, 51-58
51 Jo sóc el pa viu que ha baixat del cel. Qui menja aquest pa, viurà per sempre. I el pa que jo donaré és la meva carn per a la vida del món.
52 Llavors els jueus es posaren a discutir entre ells. Deien:
--Com pot donar-nos aquest la seva carn per a menjar?
53 Jesús els respongué:
--Us ho ben asseguro: si no mengeu la carn del Fill de l'home i no beveu la seva sang, no teniu vida en vosaltres.54 Qui menja la meva carn i beu la meva sang, té vida eterna, i jo el ressuscitaré el darrer dia. 55 La meva carn és veritable menjar i la meva sang és veritable beguda. 56 Qui menja la meva carn i beu la meva sang, està en mi, i jo, en ell. 57 A mi m'ha enviat el Pare que viu, i jo visc gràcies al Pare; igualment els qui em mengen a mi viuran gràcies a mi. 58 Aquest és el pa que ha baixat del cel. No és com el que van menjar els vostres pares. Ells van morir, però els qui mengen aquest pa, viuran per sempre.
Paraula de Déu.



ESTANCATS
El papa Francesc repeteix que les pors, els dubtes, la falta d'audàcia… poden impedir de rel impulsar la renovació que necessita avui la Església. En la seva Exhortació La alegria de l 'Evangeli diu que, si quedem paralitzats per la por, podem romandre simplement com «espectadors d'un estancament infecund de la Església».
Les seves paraules fan pensar. ¿Què podem percebre nosaltres? ¿Ens movem per a revifar la fe de nostres comunitats cristianes o seguim instal·lats en aqueix «estancament infecund» del qual para Francesc? ¿On podem trobar forces per a reaccionar?
Una aportació del Concili Vaticà II fou impulsar el pas des de la «missa», entesa com una obligació per a complir un precepte, a la «eucaristia» viscuda com a celebració gojosa de tota la comunitat per alimentar la fe, créixer en fraternitat i revifar l'esperança en Jesucrist ressuscitat.
Durant aquests anys hem donat passes importants. Queden lluny les misses celebrades en llatí en que el sacerdot «deia» la missa i el poble cristià venia a «oir» la missa o «assistir» a la celebració. Però, ¿no celebrem la eucaristia de manera rutinària i avorrida?
Hi ha un fet innegable. La gent s'allunya de manera imparable de la pràctica dominical, perquè no troba en nostres celebracions el clima, la paraula clara, el ritu expressiu, l'acollida estimulant que necessita per a alimentar la seva fe dèbil i vacil·lant.
Tots, preveres i laics, ens hem de preguntar què fem perquè la eucaristia sigui com diu el Concili, «centre i cim de la vida cristiana». ¿Com roman tan callada i immòbil la jerarquia? ¿Perquè els creients no manifestem nostra preocupació i nostre dolor amb més força?
El problema és greu. ¿Hem de seguir «estancats» en un mode de celebració eucarística poc atractiva per als homes i dones d'avui? ¿És aquesta litúrgia que repetim des de fa segles la que més pot ajudar-nos a actualitzar aquella cena memorable de Jesús en la qual se concentra de mode admirable el nucli de nostra fe?





Revifar la memòria de Jesús
La crisis de la missa és el símbol més expressiu de la crisis que se viu en el cristianisme actual. Cada vegada sembla més evident que el compliment fidel del ritual de la eucaristia, tal com ha quedat configurat durant segles, és insuficient per alimentar el contacte vital amb Crist que necessita avui la Església. L'allunyament silenciós de tants cristians que abandonen la missa dominical, l'absència generalitzada dels joves, incapaços d'entendre i gustar la celebració, les queixes i demandes dels que assisteixen amb fidelitat exemplar, ens criden a tots que la Església necessita en el centre mateix de les seves comunitats una experiència sagramental més viva i sentida.
Tanmateix, ningú sembla sentir-se responsable del que passa. Som víctimes de la inèrcia, la covardia o la peresa. Un dia, pot ser no llunyà, una Església més fràgil i pobre, però amb més capacitat de renovació, emprendrà la transformació del ritual de la eucaristia, i la jerarquia assumirà la seva responsabilitat apostòlica per a prendre decisions que avui no gosem ni plantejar.
Mentrestant no podem restar passius. Perquè un dia esdevingui una renovació litúrgica de la Cena del Senyor és necessari crear un nou clima en les comunitats cristianes. Hem de sentir de manera més viva la necessitat de recordar a Jesús i fer de la seva memòria el principi d'una transformació profunda de nostra experiència religiosa.
La última Cena és el gest privilegiat en el qual Jesús, davant la proximitat de la seva mort, recapitula el que ha estat la seva vida i el que serà la seva crucifixió. En aquesta Cena se concentra i revela de manera excepcional el contingut salvador de tota la seva existència: son amor al Pare i sa compassió vers els humans, duts fins a l'extrem.
Per això és tan important una celebració viva de la eucaristia. En ella actualitzem la presència de Jesús enmig de nosaltres. Reproduir el que ell va viure al terme de sa vida, plena i intensament fidel al projecte del seu Pare, és la experiència privilegiada que necessitem per a alimentar nostre seguiment a Jesús i nostre treball per a obrir camins al Regne.
Hem d'escoltar amb més profunditat el mandat de Jesús: "Feu això en memòria meva". Enmig de dificultats, obstacles i resistències, hem de lluitar contra l'oblit. Necessitem fer memòria de Jesús amb més veritat i autenticitat.
Necessitem revifar i renovar la celebració de la eucaristia.



EXPERIÈNCIA DECISIVA
El que em mengi viurà per mi.
Com és natural, la celebració de la missa ha canviat al llarg dels segles. Segons l'època, teòlegs i liturgistes han destacat uns aspectes i negligit altres. La missa ha servit per celebrar coronacions, retre homenatges o commemorar victòries. Els músics l'han convertida en concert. Els pobles, integrat en devocions i costums religioses...
Després de vint segles, pot ser necessari recordar alguns trets essencials de la última Cena del Senyor, tal com era recordada i viscuda per les primeres generacions cristianes.
En el fons d'aquesta cena hi ha quelcom que mai serà oblidat: els seus seguidors no quedaran orfes. La mort de Jesús no podrà rompre la comunió amb ell. Ningú ha de sentir el buit de l'absència. Els deixebles no se queden sols, a mercè dels avatars de la història. En el centre de tota comunitat cristiana que celebra la eucaristia està Crist viu i operant. Aquí està el secret de seva força.
D'ell se alimenta la fe dels seus seguidors. No basta assistir a aquesta cena. Els deixebles són invitats a «menjar». Per a alimentar nostra adhesió a Jesucrist, necessitem reunir-nos a escoltar les seves paraules i introduir-les en nostre cor, i acostar-nos a combregar amb ell identificant-nos amb son estil de viure. Cap altra experiència ens pot oferir aliment més sòlid.
No hem d'oblidar que «combregar» amb Jesús és combregar amb algú que ha viscut i ha mort «entregat» pels altres. Així insisteix Jesús. Son cos és un «cos entregat» i sa sang és una «sang derramada» per la salvació de tots. És una contradicció acostar-nos a «combregar» amb Jesús, sentint-nos preocupats del que no sigui nostre propi interès.
Res més central i decisiu per als seguidors de Jesús que la celebració d'aquesta cena del Senyor. Per això cal cuidar-la tant. Ben celebrada, la eucaristia ens modela, ens uneix a Jesús, ens alimenta de sa vida, ens familiaritza amb l'evangeli, ens convida a viure en actitud de servei fratern, i ens sosté en l'esperança del re-encontre final amb ell.




CADA DIUMENGE
Jo som el pa viu...
Per a celebrar la eucaristia dominical no basta seguir les normes prescrites o pronunciar les paraules obligades. No basta tampoc cantar, persignar-se o donar-nos la pau en el moment adequat. És molt fàcil assistir a missa i no celebrar res en el cor; oir les lectures corresponents i no escoltar la veu de Déu; combregar piadosament sense combregar amb Crist; donar-nos la pau sense reconciliar-nos. ¿Com viure la missa del diumenge com una experiència que renova i enforteix nostra fe?
Per a començar, cal escoltar amb atenció i alegria la Paraula de Déu l'evangeli de Jesús. Durant la setmana hem vist la televisió, hem escoltat la ràdio i hem llegit la premsa. Vivim atabalats per missatges, veus, sorolls, notícies, informació i publicitat. Necessitem escoltar altres veus diferents que ens curin per dintre.
És un respir escoltar les paraules directes i senzilles de Jesús. Porten veritat a nostra vida. Ens alliberen d'enganys, pors i egoismes que ens fan mal. Ens ensenyen a viure amb més senzillesa i dignitat, amb més sentit i esperança. És una sort fer el recorregut de la vida guiats cada diumenge per la llum de l'evangeli.
La pregària eucarística constitueix el moment central. No ens podem distraure. «Elevem el cor» per donar gràcies a Déu. És bo, és just i necessari agrair a Déu per la vida, per la creació entera, pel regal que és Jesucrist. La vida no és sols feina, esforç i agitació. És també celebració, acció de gràcies i lloança a Déu. És un respir reunir-nos cada diumenge per a sentir la vida com a regal i donar gràcies al Creador.
La comunió amb Crist és decisiva. És el moment d'acollir a Jesús en nostra vida per a experimentar-lo en nosaltres, per a identificar-nos amb ell i per a deixar-nos treballar, consolar i enfortir pel seu Esperit.
Tot això no ho vivim tancats en nostre petit món. Cantem junts el Parenostre ens sentim germans de tots. Demanem que a ningú manqui pa ni el perdó. Ens donem la pau i la cerquem per a tots.



ABUSOS
El que menja la meva carn... habita en mi.
S'ha publicat un document romà que té com a finalitat «protegir» la celebració litúrgica de la eucaristia en front de «abusos» en la observança del ritual. Tanmateix, el mateix document adverteix que «la mera observança externa de les normes, com resulta evident, és contrària a la essència de la sagrada litúrgia».
No basta observar correctament els ritus. Ens pot preocupar que no s'observi estrictament la normativa, però el que ens ha d'inquietar és seguir celebrant rutinàriament la Cena del Senyor sense plantejar-nos una renovació més profunda de nostra vida. Ho va dir Jesús. Decisiu no és cridar-li «Senyor, Senyor», sinó fer la voluntat del Pare. Per això, hem de recordar altres possibles abusos.
És un greu abús convertir la missa en una «coartada religiosa» que tranquil·litza nostra consciència, i ens dispensa de viure dia a dia el seguiment fidel a Jesús. El teòleg i biblista Von Allmen diu: «La Cena fa emmalaltir a les Esglésies quan no és un lloc d'un amor confessat i compartit, i quan no llança als creients al món per a que donin en ell testimoni de l'evangeli».
És un abús combregar amb Crist ritual sense preocupar-nos de combregar amb els germans; compartir el pa eucarístic ignorant la fam de milions d'éssers humans privats de pa, justícia i dignitat; celebrar «correctament» el memorial del Crucificat i seguir insensibles davant els crucificats que prolonguen avui sa passió.
És un abús celebrar cada setmana el sacrament de l'amor sense fer res per suprimir nostres egoismes i sense cultivar més la amistat i la solidaritat. És una «comèdia» donar-nos la pau del Senyor i no eliminar de nostre cor ressentiments, odis i actituds d'exclusió.
Avui celebrem els cristians la festa del «Corpus Christi» ¿Què diría avui Jesús de nostres eucaristies? ¿Quina cosa el preocuparia? ¿Ens manaria de nou interrompre nostres ritus davant l'altar, per a anar abans a crear una societat més justa i reconciliada?


EL NOU DIUMENGE
El que menja aquest pa viurà per a sempre.
El diumenge ja no és el que era fa uns anys. En poc temps ha crescut i ha esdevingut el «cap de setmana», que comença ja el divendres a la tarda i en el qual gran part de la població pot viure de manera diferent i fugir de les obligacions del treball, dels horaris imposats i de la rutina diària.
No tots vivim aquest «nou diumenge» de la mateixa manera. Per a alguns és una vertadera sort; tenen iniciativa, possibilitats i fantasia per a fruir a son gust aquests dies. Per a altres és un temp cruel, ja que senten més la soledat, malaltia o vellesa; el diumenge sols desvetlla en ells tedi i nostàlgia. Altres temen el diumenge, no saben què fer amb ell, s'avorreixen; si no fos pel futbol seria insuportable.
Teòlegs i liturgistes se demanen avui com serà en el futur el diumenge cristià. ¿Se reduirà a una celebració de la missa, aïllada i sense cap connexió amb el cap de setmana de la gent? Per contra, «¿no serà possible una integració dinàmica dels valors humans del cap de setmana en la mística del diumenge?»
Un liturgista basc ofereix algunes pistes.
El diumenge cristià pot ser l'ànima del cap de setmana, que ajudi als creients a experimentar millor sa llibertat de fills de Déu, sense imposicions ni fins utilitaris. La Eucaristia podria ajudar a recuperar el assossec i revifar l'alè interior. El cap de setmana podem ser un poc més «nosaltres mateixos».
Per altra banda, se podria recuperar el dissabte com a festa de la creació; d'aquesta manera se podria prosseguir el diumenge amb la celebració de la salvació. Així pensen alguns liturgistes. La fe ajudaria aleshores a viure el cap de setmana com una celebració al Creador i un encontre amb la natura, no per mitjà del treball, sinó del gaudi i de la contemplació.
Per últim, la celebració de la «assemblea eucarística» pot animar i donar un sentit més profund a aqueixa altra dimensió del cap de setmana que és la comunicació entranyable i gratificant amb amics i familiars o l'encontre amb altres persones i altres pobles. El cap de setmana pot ser experiència d'encontre i comunió de germans. ¿Creixerà el diumenge cristià fins a ser «ferment i sal» del cap de setmana de l'actual cultura? En qualsevol cas, podem fer-nos una pregunta en aquesta festa de la Eucaristia: ¿sabem els cristians extreure de la Eucaristia dominical alè i alegria per a viure el nou diumenge?


LA EXPERIÈNCIA DE LA MISSA
El que menja aquest pa viurà per a sempre.
El poble cristià ja no és mer espectador en la celebració de la eucaristia dominical. Pot escoltar la Paraula de Déu en la pròpia llengua, pren part activa amb els cants i oració, i bastants intervenen animant l'acció litúrgica, llegeixen o distribueixen la comunió. Tot fa un dels fruits més positius del últim Concili.
Bastants, tanmateix, no coneixen l'estructura bàsica de la eucaristia, ignoren el sentit dels símbols i les expressions més habituals, ningú els ha ensenyat de manera pràctica com viure cada moment de la missa. Una tasca urgent de nostra Església és oferir als fidels una catequesis que els ajudi a viure millor la eucaristia del diumenge.
Suggerències elementals.
La missa comença amb un conjunt de ritus de introducció (cant d'entrada, salutació, ritu penitencial, glòria i oració). No se tracta de minuts sense importància per a donar temps a que la gent s'acomodi. És el moment de recollir nostra vida concreta de la setmana amb ses alegries i sofriments, ses preocupacions i pecats, per a preparar-nos a viure un encontre amb Déu. Ell ens espera. Cantem, meditem el que diem, demanem perdó, ens sentim units als altres creients i preparem nostre cor.
Llavors, la escolta de la Paraula de Déu (lectures bíbliques, homilia). Durant aquest temps estem asseguts, en actitud d'escolta a Déu. Important no és oir el que diu el sacerdot, sinó escoltar internament a Jesucrist. Hem oït tota classe de paraules, veus i renous durant la setmana. Ara escoltem quelcom diferent, que pot il·luminar nostra vida i posar una altra alegria en nostro cor. És un moment important per a alimentar nostra fe.
Després de l'ofertori, comença la pregària eucarística que se inicia amb el prefaci i conclou amb una lloança final. És el moment de «elevar el cor» fins a Déu i agrair son amor salvador manifestat en la mort i resurrecció de Crist. És «just i necessari», és «nostre deure i salvació», és el més gran que podem fer. Per a un creient, el moment més gojós i intens de la setmana.
Segueix després la comunió. Ens preparem tots junts, com a germans. Per això recitem o cantem el «Pare nostre» i ens donem la pau del Senyor. Després ens acostem amb fe a rebre a Crist. L'acollim amb alegria, ja que ell alimenta i sosté nostra vida. Ens sentim més units que mai a ell. No sabríem ja viure sense Crist.
La missa termina amb uns ritus de conclusió. Ens acomiadem i rebem la benedicció de Déu. Comencem així una nova setmana renovats interiorment. Déu ens acompanya.



UN PAS DECISIU
El que menja d'aquest pa viurà per a sempre.
Un fet sociològic significatiu d'aquests anys, i que més impacte tindrà en el futur de Europa, és el «distanciament religiós». Moltes persones se distancien de la experiència religiosa que havien viscut.
¿Com es produeix aquest fenómen que diuen «revolució silenciosa»? ¿Què passa en aqueixes persones que abandonen la fe? Sens dubte, l'itinerari de cada persona és únic, però els estudis que se fan permeten descriure algunes etapes fonamentals d'aqueix distanciament.
Tot comença en abandonar l'assistència regular a la missa dominical. Les raons són de tot tipus. De fet, s'abandona la pràctica habitual. La persona segueix afirmant «som creient, però no practicant».
Aquesta situació evoluciona vers un allunyament progressiu de la Església. El no practicant se sent cada cop menys integrat en la comunitat cristiana. Perd el contacte. Mira a la Església cada vegada més des de fora. És fàcil llavores dir: «Crec en Jesucrist, però no en la Església.»
Tanmateix, a poc a poc, la persona perd el «sentit cristià» de la vida. La seva experiència religiosa se dissol. La fe no és re-actualitzada. L'individu se organitza sa vida des de ses pròpies opcions i interessos. «Jo no faig mal a ningú. ¿Per a què necessito res més?»
En aquest moment se pot ja perdre la fe en sentit estricte. La persona oblida totalment a Jesucrist. Cada vegada és més estrany resar. Ja no hi ha comunicació amb un Déu personal. Quan se li pregunta, la persona titubeja: «No sé si crec o no. Tal volta hi hagi qualque cosa.»
Pot créixer la indiferència religiosa i la apatia. Déu no interessa ja ni com a plantejament. La persona viu un «ateisme pràctic». Procés acabat.
Aquest esquema de distanciament, posa de relleu un fet constatat a Europa. Està clar que no se pot identificar l'abandó de la pràctica religiosa amb la no creença. Però, de fet, qui abandona la missa dominical dona una passa decisiva cap a la deterioració i la pèrdua progressiva de sa fe.
La festa del «Corpus» o festa de la Eucaristia ens recorda una experiència elemental. Qui no alimenta sa fe, la perd. Qui no se troba mai amb altres creients per a recordar l' Evangeli, orar a Déu i revifar son esperit, buidarà sa vida de fe.




DE LA MISSA A LA EUCARISTIA
El que menja d'aquest pa viurà per sempre.
Durant segles, «la missa» ha estat el terme usat per a designar la reunió eucarística dels cristians. Com és sabut, aquesta paraula ve del comiat dit en llatí: «Itte, missa est». «Missa» significava la benedicció final i, després, tota la celebració.
Aquest nom de «missa» té ressonàncies socio-religioses i ve a ser com l'indicador d'una determinada mentalitat que ha configurat la pràctica religiosa de molts cristians («oir missa», «dir missa», «missa homenatge», «missa polifònica», «misses gregorianes»...).
S'observa una tendència generalitzada a substituir el nom de «missa» per «eucaristia», terme més antic, d'arrels bíbliques més profundes i que significa «acció de gràcies». Aquest canvi de paraules no és un capritx de teòlegs i liturgistes. Suggereix tot un canvi d'actitud, el descobriment d'uns valors nous i una voluntat de viure aquesta celebració en tota la seva riquesa. Com diu X. Basurko: «Celebrar la eucaristia no és el mateix que dir missa o oir missa».
El canvi apunta a passar d'una missa entesa com acte religiós individual vers una eucaristia que alimenta i construeix a tota la comunitat.
D'un assumpte que concern al clero que «diu la missa» mentre els altres assisteixen passius «oint-la», a una celebració viscuda per tots de manera activa i intel·ligible.
D'una obligació sagrada, unida a un precepte baix pecat mortal, a una reunió gojosa que la comunitat necessita celebrar tots els diumenges per a alimentar la fe, créixer en fraternitat i revifar l' esperança en Crist ressuscitat.
D'una missa que ha servit de marc per a tota classe d'aniversaris, festes, homenatges o lluïment de cors i solistes, a la celebració de la Cena del Senyor per la comunitat creient.
De la commemoració ritual del sacrifici expiatori de Crist a la creu, a una celebració que reculli també les altres dimensions de la eucaristia com a banquet eucarístic, comunió fraterna i acció de gràcies a Déu.
Del compliment d'un deure religiós que res a veure té amb la vida, a una celebració que és exigència d'amor solidari als més pobres i de lluita per un món més just.
La festa del «Corpus Christi» pot ser moment adequat perquè, en cada comunitat parroquial, pastors i creients ens demanem què fem perquè la eucaristia sigui, com vol el Concili, «centre i cim de tota la vida de la comunitat cristiana».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada