dijous, 5 de novembre del 2020

ELS LLUMS ENCESOS

 


ENCENDRE ELS LLUMS

Les nostres torxes s'apaguen.

Entre els primers cristians hi havia, sens dubte, deixebles «bons» i deixebles «dolents». Tanmateix, quan escriu l'evangeli, Mateu es preocupa de recordar que, dins de la comunitat cristiana, hi ha deixebles «assenyats» que actuen de manera responsable i intel·ligent, i deixebles «necis» que actuen de manera frívola i descurada. ¿Què vol dir això?

Mateu ho explica en recollir dues paràboles de Jesús. La primera és molt clara. N'hi ha que «escolten les paraules de Jesús», i «les posen en pràctica». Agafen seriosament el Evangeli i el tradueixen en vida. Són com el «home assenyat» que construeix sa casa sobre roca. És el sector més responsable: els que construeixen sobre l'autenticitat i la veritat de Jesús.

Però hi ha també els que escolten les paraules de Jesús, i «no les posen en pràctica». Són tan «necis» com l'home que «edifica sa casa sobre arena». La seva vida és un disbarat. Construeixen sobre el buit. Si fos sols per ells, el cristianisme seria pura façana, sense fonament real en Jesús.

Aquesta paràbola ens ajuda a captar el missatge fonamental de l'altre relat en el qual unes joves van, plenes d'alegria, a esperar l'espòs, per la festa de noces. Se'ns adverteix que unes són «assenyades» i altres «capbuits».

Les «assenyades» duen oli per mantenir enceses les torxes; les «nècies» res de això. L'espòs tarda, arriba a mitjanit. Les «assenyades» surten amb les torxes a il·luminar el camí, acompanyen l'espòs i «entren amb ell» a la festa. Les «capbuits», no saben com resoldre el problema: «se'ls apaguen les torxes». No poden acompanyar l'espòs. Arriben tard. La porta està tancada.

El missatge és clar. És una insensatesa seguir escoltant el Evangeli, i no fer un esforç major per a convertir-lo en vida: és construir un cristianisme sobre arena. I és una niciesa confessar a Jesucrist amb una vida apagada, buida de son esperit i sa veritat: és esperar a Jesús amb les «torxes apagades». Jesús pot tardar, però no podem retardar més nostra conversió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada