dissabte, 7 de novembre del 2020

PARRÒQUIES DE MANACOR

    https://www.facebook.com/parroquiesmanacor/






ENCENDRE UNA FE GASTADA

La primera generació cristiana va viure convençuda de que Jesús, el Senyor ressuscitat, tornaria aviat ple de vida. No va ser així. A poc a poc, els seguidors de Jesús es van haver de preparar per a una llarga espera.

És fàcil imaginar les preguntes que se desvetllaren entre ells. ¿Com mantenir viu l'esperit dels començaments? ¿Com viure desperts mentre arriba el Senyor? ¿Com alimentar la fe sense deixar que s'apagui? Un relat de Jesús sobre el fet d'unes noces els ajudava a pensar la resposta.

Deu joves, amigues de la núvia, encenen les seves torxes i es preparen per rebre a l'espòs. Quan, en tombar el sol, arribi per prendre a l'esposa, acompanyaran a ambdós en el seguici fins a casa de l'espos on es celebrarà el banquet nupcial.

Hi ha un detall que el narrador vol destacar des del començament. Entre les joves hi ha cinc «assenyades» i previsores que porten oli para impregnar les seves torxes a mida que es es consumeixi la flama. Les altres cinc són unes «capbuits» i descurades que s'obliden de portar oli amb risc de que s'apaguin les torxes.

Aviat descobriran el seu error. L'espòs tarda i no arriba fins a mitjanit. Quan es sent la crida a rebre'l, les assenyades alimenten amb oli la flama de les torxes i acompanyen l'espòs fins a entrar la festa. Les capbuits no saben més que queixar-se: «Que s'apaguen les torxes». Cercant oli, arriben al banquet quan la porta està tancada. Massa tard.

Comentaristes cerquen un significat secret al símbol del «oli». ¿Parla Jesús del fervor espiritual, de l'amor, de la gràcia baptismal…? Tal volta és més senzill recordar son gran desig: «He vingut a calar foc a la terra, i com voldria que ja estigués encesa!». ¿Hi ha res que pugui encendre més nostra fe que el contacte viu amb ell?

¿No és una insensatesa pretendre conservar una fe gastada sense revifar-la amb el foc de Jesús? ¿No és una contradicció creure'ns cristians sense conèixer el seu projecte ni sentir-nos atrets pel seu estil de vida?

Necessitem una qualitat nova en nostra relació amb ell. Cuidar tot el que ens ajudi a centrar nostra vida en la seva persona. No gastar energies en el que ens distreu o desvia de son Evangeli. Encendre cada diumenge nostra fe, rumiar les seves paraules i combregar vitalment amb ell. Ningú pot transformar nostres comunitats com Jesús.

ENCENDRE ELS LLUMS



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada