dimecres, 17 de juliol del 2019

ACOLLIR I ESCOLTAR






NECESSARI I URGENT
Maria ha escollit la millor part.
Mentre els deixebles fan el seu camí, Jesús entra sol a un poblet i es dirigeix a una casa on troba dues germanes que estima molt. La presència de l'amic Jesús provocarà en les dones dues reaccions prou diferents.
Maria, la més jove, ho deixa tot i roman “asseguda als peus del Senyor”. L'única preocupació és escoltar-lo. L'evangelista la descriu amb els trets que caracteritzen el vertader deixeble: als peus del Mestre, atenta a la seva veu, acull la seva Paraula i es nodreix de l'ensenyament.
La reacció de Marta és diferent. Des de que ha arribat Jesús, no fa sino desviure's per acollir-lo i obsequiar-lo com toca. Lluc la descriu atrafegada. Desbordada per la situació i dolguda amb la seva germana, es queixa a Jesús: “Senyor, ¿ no us fa res que la meva germana m'hagi deixat sola a servir ? Digueu-li, si us plau que m'ajudi”.

Jesús no perd la calma. Respon a Marta amb gran afecte, repeteix a poc a poc el seu nom... aleshores, li fa veure que a ell també l'enutja l'atrafegament, però ha de saber que escoltar-lo a ell és tan essencial i necessari que no pot deixar cap deixeble sense la Paraula: Marta, Marta estàs preocupada i neguitosa per moltes coses quan només n'hi ha una de necessària. La part que Maria ha escollit és la millor i no li serà presa”.
Jesús no critica el “servei” de Marta. ¿ Com ho podria fer si ell ensenya a acollir, servir i ajudar als altres? Critica la seva manera de treballar, neguitosa, amb presses, massa preocupacions.
Jesús no contraposa la vida activa i la contemplativa, ni l'escolta a seva Paraula i el compromís de viure l'entrega als altres. Alerta més tost del perill de viure absorts per l'activitat i l'agitació interior, apagar dins nosaltres l'Esperit, contagiar nerviosisme i angoixa en lloc de pau i amor.
Apressats per la disminució de forces, ens avesem a demanar als cristians més generosos molts compromissos dintre i fora de l'Església. Si no oferim espais i moments per a conéixer Jesús, escoltar la seva Paraula i alimentar-se de l'Evangeli, risquem de fer créixer l'agitació i nerviosisme però no son Esperit i sa Pau. Ens podem trobar amb unes comunitats animades per funcionaris afeixugats, però no per testimonis que irradien l'alè i la vida del Mestre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada