dimecres, 31 de juliol del 2019

INTEL·LIGENTS




DE MANERA INTEL·LIGENT
Neci.
Reposa, menja, beu i diverteix-te.": aquesta consigna de l'home ric de la paràbola evangèlica no és nova. Ha estat l'ideal de molts sempre, però avui es viu a gran escala i baix una pressió social forta que fa difícil cultivar un estil de vida més sobri i sa.
La societat moderna ha institucionalitzat el consum: tot s'orienta a disfrutar de productes, serveis i experiències sempre noves. La consigna del benestar és clara: “dona't bona vida”. A través de marques i models d'objectes se'ns ofereix joventut, elegància, seguretat, feminitat o virilitat, naturalitat, poder, vitalitat. Cal nodrir la vida en el consum.
Factor decisiu en la societat és la moda. Sempre hi ha hagut en la història dels pobles corrents i gusts fluctuants. La novetat és “l'imperi de la moda” que s'ha convertit en guia principal de la societat moderna. Ja no són les religions ni les ideologies les que orienten els comportaments. La publicitat i la seducció de la moda substitueixen l'Església, la família o l'escola. És la moda la que ensenya a viure i satisfer les ”necessitats artificials” del moment.
Un altre tret que marca l'estil modern de vida és la seducció dels sentits i la cura de l'extern. Cal atendre el cos, la “línea”, el pes, la gimnàsia i les “revisions”; cal aprendre teràpies i remeis nous; cal seguir els programes dels consells mèdics i culinaris. Cal aprfendre a “sentir-se bé” amb un mateix i amb els altres; cal saber moure's de manera hàbil en el “sexe”: conéixer totes les formes possibles de disfrut, goig i experiències noves.
Error seria “satanitzar” aquesta societat que ofereix tantes possibilitats per les diverses dimensions de l'esser humà i per a desnvolupar una vida integral i integradora. Però també és error deixar-se dur frivolament per qualsevol moda o reclam i reduir l'existència a un mer benestar material. La paràbola evangèlica convida a descobrir l'insensatesa que s'amaga en aquest plantejament de la vida.
Per encertar en la vida no és suficient passar-s'ho bé. L'esser humà no és només un animal famolenc de plaer i benestar. Està fet també per a cultivar l'esperit, conéixer l'amistat i la tendresa, experimentar el misteri del transcendent, agrair la vida, viure la solidaritat. És inútil queixar-se de la societat actual. L'important és acturar de manera intel·ligent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada