dimecres, 3 de juliol del 2019

LA PAU DE DÉU






LA PAU DE DÉU
Pau a n'aquesta casa.
De poques paraules s'ha abusat tant com de la paraula “pau”. Tothom parla de “pau”, però el significat d'aquest terme ha canviat profundament i s'allunya cada cop més del seu sentit bíblic. L'ús interessat ha fet de la pau un terme ambigu i problemàtic. Avui, sovint, els missatges de pau resulten sospitosos i de poca credibilitat.
Quan a les primeres comunitats cristianes es parla de pau, no pensen en una vida tranquil·la i sense problemes, que vagi amb un cert orde per camins de progrés i benestar. A l'origen de tota pau individual o social hi ha la convicció de que tots som acceptats per Déu malgrat nostres errors i contradiccions, tots podem viure reconciliats i en amistat amb ell. Això és el primer i decisiu: “Estem en pau amb Déu” (Rm 5, 1).
Aquesta pau no és absència de conflictes, sinó vida més plena que neix de la confiança total en Déu i afecta al centre mateix de la persona. Aquesta pau no depèn de circunstàncies externes. És una pau que brolla en el cor, envaeix tota la persona i des d'ella s'estèn als altres.
Aquesta pau és do de Déu però és fruit també d'un treball que es  pot allargar a  tota la vida. Acollir la pau de Déu, guardar-la fidelment en el cor, mantenir-la enmig de conflictes i contagiar-la als altres exigeix l'esforç apassionant però fàcil d'unificar i arrelar la vida en Déu.
Aquesta pau no és una compensació sicològica devant la manca de pau en la societat; no és una evasió pragmàtica que allunya dels problemes i conflictes; no és un refugi còmode per a persones desenganades i escèptiques  en front d'una pau social quasi “impossible”. La vertadera pau de Déu és estímul per a viure i treballar per una convivència pacífica feta entre tots i per a bé de tots.
Jesús demana als seus deixebles que, en anunciar el Regne de Déu, el primer missatge sigui per a oferir pau a tots: “Digueu primer: pau en aquesta casa”. Si la pau és acollida, s'estendrà pels poblets de Galilea. Per contra, “tornarà” a ells, però mai romandrà desfeta en el cor, ja que és un regal de Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada