dimecres, 17 de juliol del 2019

JESÚS I LA DONA





JESÚS DAVANT LA DONA
Estàs preocupada i neguitosa per moltes coses.
La nostra societat , sacsada per fortes corrents feministes, no se n'adona del caràcter vertaderament revolucionari del comportament de Jesús davant la dona que atenta contra costums venerables d'aquella societat.
La situació de la dona era llamentable. Sense personalitat jurídica, esclava de l'espòs, ignorant de la llei, fora accés a la cultura i vida pública, sospitosa d'impuresa ritual, religiosament discriminada, patia una marginació intolerable.
Significativa és la pregària que R. Jehuda recomana recitar a tots els barons cada dia: “Beneït siguis Déu perquè no m'has creat pagà, dona ni ignorant”
La dona és valorada únicament com a objecte de plaer per a l'espòs, instrument de f ecunditat per a la família i servei per a les feines de la llar.
L'actuació de Jesús en aquell context social fou una bona notícia per a la dona.
Trencant prejudicis i costums anteriors de tenir les dones al marge de les Escriptures, Jesús les accepta entre els seus deixebles i seguidors, en una actitud nova i inaudita per un “rabí” jueu.
Oposant-se a totes les escoles rabíniques de l'època, defensa la dona en el marimoni, condemna la poligàmia i el repudi decidit exclusivamenr pel baró.
Però, sobre tot, Jesús destrueix la falsa concepció vigent en aquella societat.
Primer, rebutja una visió que redueixi la dona a “mer objecte sexual , i demana per a ella un respecte absolut. “Tothom qui mira la dona de l'altre amb desig de posseir-la, ja ha comès adulteri amb ella en el seu cor”
Jesús rebutja també la valoració de la dona només com a instrument de fecunditat. Quan una dona senzilla alaba a sa mare, reduint tota la grandesa de la dona a un ventre fecund i uns pits per a alletar els fills, Jesús corregeix dient que és més important que la maternitat que la dona sap escoltar la paraula de Déu i orientar sa vida segons aquesta.
El relat evangèlic d'avui recorda una altra escena significativa Marta recrimina a sa germana perquè no té cura de les feines de la casa. Jesús respon amb aquestes paraules: “Marta, Marta, està  preocupada i neguitosa per moltes coses i hi ha necessitat de poques, o millor dit, d'una. Maria ha escollit la part millor i no li serà presa”.

La dona no ha de quedar reduïda a l'esclavitud de les feines de casa. Hi ha una cosa millor a la qual té dret. Escoltar la paraula de Déu i viure-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada