dimecres, 14 d’agost del 2019

BAIX MÍNIMS






BAIX MÍNIMS
He vingut a calar foc a la terra.
Passa sovint: Els debats d'interés per al futur no solen tenir “eco” social. Una cosa així passa amb “l'ètica civil”. Dita també “ètica mínima”.
Es pot entendre. Fa uns anys, la societat es regia per una moral derivada de la tradició cristiana. Avui ha canviat. Vivim en pluralisme ètic. No tothom creu els mateixos valors ètics ni els aplica igual. Polèmiques en torn a l'avortament o l'eutanàsia activa...
¿ Com funcionar en una societat secular i pluralista en la qual no tothom té la mateixa visió moral ? Sembla que cal establir uns “mínims ètics” exigibles per a tots, un consens o “substracte ètic comú” assolit per a tota la societat. Això és “l'ètica civil”.
Ningú pot esquivar les qüestions greus que suscita aquest fet. ¿Quin és el fonament últim de l'ètica?, ¿ quin valor pot tenir aquest consens social?, ¿la moralitat d'un acte dependrà de l'acord o desacord que es pugui donar a un moment determinat? ¿què dir si s'arriba a un pacte social, no per preocupacions ètiques sinó per interessos de grups?
Aquesta “ètica civil”, pròpia d'una societat democràtica moderna, no preten definir la veritat absoluta sobre el que ha de ser l'home. L'únic que cerca és un equilibri entre el màxim respecte a la llibertat de cada un i la necessitat de la convivència.
Per això, és necessari insistir un cop i un altre que aquesta “ètica civil” és insuficient per a satisfer les exigències morals de cada persona concreta. És una ètica que només marca els “mínims”. Si el subjecte vol créixer com a esser humà, ha d'anar més lluny i enfrontar-se a una “moral més alta” ( A.Cortina).
El cristià no configura sa vida moral segons el fil de “l'ètica civil” sinó escoltant a Déu en el fons de la consciència i interioritzant els valors i l'esperit de Crist. Ajustar-se exclusivament a una “ètica mínima” o limitar-se a les lleis penals i el terreny del prohibit i actuar sense cura més enllà d'aqueixa frontera, seria renunciar a ser cristià, seguidor de Jesucrist. Crist convida a viure i cercar sempre més veritat, més generositat, més amor. Tot menys viure baix mínims. “He vingut a calar foc a la terra”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada