dimecres, 7 d’agost del 2019

VOSTRE TRESOR





¿QUÈ BUSCO JO?
On està vostre tresor...
Conferència de Teilhard de Chardin, a Pekin 1943, en torn al tema de la felicitat. Segons el científic i pensador, es poden distingir tres postures diferents davant la vida.
Primer, els pessimistes. Per aquestes persones, la vida és una cosa perillosa i dolenta. Important és fugir dels problemes, defensar-se de la millor manera. Segons Teilhard, aquesta actitud mena a l'escepticisme oriental o al pessimisme existencialista. De forma atenuada apareix en moltes persones: “¿què viure ?”, “tot dóna el mateix”, “¿què cercar ?”
Segon, els vividors que només es preocupen de gaudir de cada moment i de cada experiència. El seu ideal consisteix en organitzar-se la vida de la forma més plaent possible. Aquesta actitud mena a l'hedonisme. La vida és plaer, i si no, no és vida.
També, els ardents (“les ardents”). Són les persones que entenen la vida com un creixement constant. Sempre cerquen més, quelcom millor. Per a ells, la vida és inagotable. Un descobriment en el qual sempre es pot avançar.
A aquestes tres actituds diferents davant la vida corresponen, segons Teilhard, tres formes diferents d'entendre i cercar la felicitat.
Els pessimistes entenen la felicitat com a tranquil·litat. És l'únic que cerquen. Fugir dels problemes, els conflictes i compromisos. La felicitat es troba fugin cap a la tranquil·litat.
Els vividors entenen la felicitat com a plaer. L'important de la vida és assaborir-la. La meta de l'existència no és altra que disfrutar de tot plaer. Aquí es troba la felicitat.
Els ardents entenen la felicitat com a creixement. En realitat, no cerquen la felicitat com una cosa a conquistar. La felicitat s'experimenta quan la persona viu, creix i desplega amb encert son propi esser.
Segons Teilhard de Chardin, “home feliç és aquell que, sense cercar directament la felicitat, troba l'alegria en el fet d'anar cap a la plenitud, cap a la realització, cap endavant”
Aquestes reflexions de Theilard poden ajudar a descobrir millor a què donar importància en la vida i què és el que cerquem enmig de l'existència. No oblidem la sàvia advertència de Jesús: “Perquè on teniu el tresor, hi tindreu el cor”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada