dimecres, 12 d’agost del 2020

MARIA MARE DE DÉU

 




MARIA

Els cristians d'ara vibrem manco que els creients d'altres èpoques davant la figura de Maria. Pot ser som víctimes de recels i sospites davant deformacions hagudes en la pietat mariana.

I és que s'insistia de manera unilateral en la funció protectora de Maria, la Mare que protegeix els seus fills de tot mal, sense convertir-los a una vida d'acord amb l' Esperit de Jesús. Alguns tipus de devoció mariana no han sabut exaltar a Maria com a mare sens crear una dependència d'una mare idealitzada i fomentar una immaduresa i infantilisme religiós.

Aquesta idealització de Maria com la “dona única” ha alimentat un menyspreu a la dona real i ser un reforç més del domini masculí. No hem de desatendre aquests retrets que se'ns fan als catòlics.

I tanmateix és lamentable que els catòlics empobrim nostra vida religiosa oblidant el regal que Maria significa per a nosaltres creients.

Una pietat mariana ben entesa no tanca en l'infantilisme, sinó que assegura en nostra vida de fe la presència enriquidora del femení.

Perquè Déu ha volgut encarnar-se en el si d'una dona, podem dir que “el femení és camí vers Déu i camí que ve de Déu”.

La humanitat necessita sempre d'aqueixa riquesa que associar-nos al femení perquè és la riquesa de la intimitat, acollida, sol·licitud, afecte, tendresa, entrega al misteri, gestació, donació de vida.

Avui també en molts ambients la dona segueix personificant la dependència i la submissió a l'home i és aqueixa injusta mentalitat la que està en l'origen de la humiliació i del maltractament. Aquí la tasca pendent: la plena equiparació de la dona amb l'home i sa consideració definitiva i conseqüent com a ser humà en totes les cultures. Apreciar el femení com element essencial de l' humà.

Però és que endemés, per a nosaltres els creients, sempre que menyspreem el femení, ens tanquem a vies possibles d'apropament a aquest Déu que se'ns ha oferit en els braços d'una mare. Sempre que marginem a Maria de nostra vida, els creients empobrim nostra fe.

La Verge sempre ens és una figura estimada, que sap actuar amb senzillesa, amb eficàcia amable, amb constància sense remugar. D'ella és la frase Feu tot el que ell us digui. Una bona actitud, sens dubte.

¿Quin és ton compromís com a cristià per a transformar la societat i la Església?

¿Què significa la figura de Maria en ta vida religiosa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada