dimecres, 5 d’agost del 2020

NO TINGUEU POR




ENMIG DE LA CRISIS

No és difícil veure en la barca dels deixebles de Jesús, sacsada per les ones i desbordada pel vent, la figura de la Església actual, amenaçada des de fora per forces adverses i temptada des de dins per la por i poca fe. ¿Com llegir el relat des de la crisi en que la Església sembla naufragar?

Segons l'evangelista, “Jesús s'acosta a la barca caminant sobre l'aigua”. Els deixebles no són capaços de reconèixer-lo enmig de la turmenta i la fosca de la nit. Els sembla un “fantasma”. La por els té aterrits. L'únic real és aquella forta tempesta.

Aquest és el problema. Vivim la crisis de la Església contagiant desànim, por i poca fe. No veiem que Jesús se'ns acosta des d'aqueixa forta crisis. Ens sentim més tot sols i indefensos que mai.

Jesús els diu tres paraules: “Ànim. Som jo. No tingueu por”. Només Jesús els pot parlar així. Però només senten l'estrèpit de les ones i la força del vent. És també nostre error. Si no escoltem la invitació de Jesús a posar en ell la confiança incondicional, ¿a qui anirem?

Pere sent un impuls interior i sostingut per la crida de Jesús, bota de la barca i “se dirigeix cap a Jesús caminant sobre les aigües”. Així hem d'aprendre avui a caminar cap a Jesús enmig de la crisi: recolzant-nos, no en el poder, el prestigi i les seguretats del passat, sinó en el desig de trobar-nos amb Jesús enmig de la fosca i les incerteses d'aquest temps.

No és fàcil. També nosaltres podem vacil·lar i enfonsar-nos com Pere. Però com ell, podem experimentar que Jesús estén sa mà i ens salva mentre ens diu: “Homes de poca fe, ¿per què dubteu?”.

¿Per què dubtem tant? ¿Per què no aprenem res nou de la crisis? ¿Per què cerquem falses seguretats per a “sobreviure” dins nostres comunitats, sense aprendre a caminar amb fe renovada vers Jesús en l'interior mateix de la societat secularitzada de nostres dies?

Aquesta crisi no és el final de la fe cristiana. És la purificació que necessitem per a alliberar-nos d'interessos mundans, triomfalismes enganyosos i deformacions que allunyen sempre de Jesús. Ell actua en aquesta crisis. Ell ens mena cap a una Església més evangèlica. Revifem nostra confiança en Jesús. No tinguem por.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada