dimecres, 12 d’agost del 2020

SERVIDORS

 

NO CONQUISTAR SI NO SERVIR

Dona, .... Que es faci tal com tu vols.

És un dada afirmada per tots els investigadors: Jesús no entrà en les ciutats paganes del seu entorn a proclamar son missatge. No se considera un «conquistador religiós». Se sent més tost enviat al poble de Israel, cridat a ser un dia «llum dels pobles pagans» segons el profeta Isaïes. I dins Israel, se sent enviat a les «ovelles perdudes», els més pobres i oblidats, els més menyspreats, els malmenats per la vida i la societat.

Tanmateixin, en un moment en que s'ha retirat a la regió de Tir i Sidó, Jesús se troba amb una dona pagana que va cap a ell amb un gros sofriment: «La meva filla està endimoniada i sofreix molt». Cosa inquietant i sinistra s'ha apoderat d'ella; no se pot comunicar amb sa filla estimada; la vida és un infern. D'aquella mare pagana sols surt un crit a Jesús:« Senyor, Fill de David, tingues pietat de mi».

La reacció del profeta de Israel és sempre la mateixa. Solament aten al sofriment. El commou la pena d'aquella dona lluitant amb fe per la seva filla. El sofriment humà no té fronteres ni coneix els límits de les religions. Per això, tampoc la compassió i la misericòrdia han de romandre tancats en la pròpia religió. Jesús sap que Déu no vol veure sofrir a ningú. El que resa a Déu «es faci ta voluntat» diu a la pagana:«es faci tal com tu vols»

La relació del cristianisme amb altres religions ha estat sovint una relació de domini, violència i destrucció. Conscient de son poder, la Església s'esforçà per imposar la doctrina cristiana i implantar el seu sistema religiós, contribuint a destruir cultures i desarrelar poblacions senceres de ses pròpies arrels. Aquesta operació «colonitzadora» naixia d'un desig sincer de fer cristians a tots els pobles, però no era la manera més evangèlica de fer present l' Esperit de Crist en terres paganes.

Avui les coses han canviat. Els cristians hem après a acostar-nos al sofriment humà per a tractar d'alleugerir-lo. El treball dels missioners i missioneres ha conegut una profunda transformació. Sa missió no és «conquistar» pobles per a la fe, sinó servir per a alliberar a les gents de la fam, la misèria o la malaltia. Són els testimonis de Crist sobre la Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada