dilluns, 4 de gener del 2021

ADORAR

  


ADORAR

Es prostraren a terra i el van adorar.

Herodes i la seva cort de Jerusalem representen el món dels poderosos. Tot val en aquest món per tal d'assegurar el propi poder: el càlcul, la estratègia i la mentida. Val fins i tot la crueltat, el terror, el menyspreu a l'ésser humà i la destrucció dels innocents. És un món que coneixem bé ja que respirem la seva atmosfera fins a la nàusea. Sembla un món gran i poderós, se'ns presenta com a defensor de l'orde i la justícia, però és dèbil i mesquí ja que acaba sempre cercant al nin «per a matar-lo”.

Segons el relat de Mateu, uns mags vinguts d'Orient irrompen en aquest món de tenebres. Alguns exegetes interpreten avui la llegenda evangèlica acudint a la psicologia del profund.

Els mags representen el camí que segueixen els que escolten els anhels més nobles del cor humà; l'estrella que els guia és la nostàlgia del diví; el camí que recorren és el desig.

Per a descobrir el diví en l'humà, per a adorar al nen en lloc de buscar la seva mort, per a reconèixer la dignitat del ésser humà en lloc de destruir-la, cal recórrer un camí molt diferent del que segueix Herodes.

No és un camí fàcil. No basta escoltar la crida del cor; cal que posar-se en marxa, exposar-se, córrer riscs. El ges final dels mags és sublim. No maten el nin, sinó que l'adoren. S'inclinen respectuosos davant la seva dignitat; veuen resplendir en ell l'estrella de Déu; descobreixen el diví en l'humà.

És el missatge central del Fill de Déu encarnat en el nin de Betlem.

Podem albirar també el significat simbòlic dels regals que ofereixen:

L' or reconeixen amb ell la dignitat i el valor inestimable de l'ésser humà; tot ha de romandre subordinat a la seva felicitat. Un nin mereix que es posin als seus peus totes les riqueses del món.

L' encens recull el desig de que la vida del nin es desplegui i la seva dignitat s'elevi fins al cel. Tot ésser humà està cridat a participar de la vida mateixa de Déu. 

La mirra és medicina per a curar la malaltia i alleujar el sofriment. L'ésser humà necessita cures i consol, no violència i agressió.

Amb la seva atenció al dèbil i la seva tendresa a l' humiliat, aquest Nin introduirà en el món la màgia de l'amor, única força de salvació, que ja des d'ara fa tremolar al poderós Herodes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada