dimecres, 27 de gener del 2021

ENSENYAR NOU

 




UN ENSENYAR NOU

Aquest ensenyar amb autoritat és nou.

L'episodi és sorprenent i colpidor. Tot esdevé a la «sinagoga», lloc on s'ensenya oficialment la Llei, tal com és interpretada pels mestres autoritzats. Passa en «dissabte», el dia en que els jueus observants es reuneixen per a escoltar el comentari dels dirigents. En aquest marc Jesús comença per primer cop a «ensenyar».

Res es diu del contingut de les seves paraules. No és això el que aquí interessa, sinó l'impacte que produeix la seva intervenció. Jesús provoca sorpresa i admiració. La gent capta en ell quelcom especial que no troba en els seus mestres religiosos: Jesús «no ensenya com els escribes, sinó amb autoritat».

Els lletrats ensenyen en nom de la institució. S'atenen a les tradicions. Citen un cop i un altre a mestres il·lustres del passat. La seva autoritat prové de sa funció d'interpretar oficialment la Llei. L'autoritat de Jesús és diferent. No ve de la institució. No es basa en la tradició. Té una altra font. Està ple del Esperit vivificador de Déu.

Ho comprovaran de seguida. De forma inesperada, un posseït irromp cridant la seva ensenyança. No la pot suportar. Està aterrit: «Has vingut a destruir-nos? » Aquell home se sentia bé amb l'ensenyança dels escribes. ¿Per què se sent ara amenaçat?

Jesús no ve a destruir ningú. La seva «autoritat» està en donar vida a les persones. La seva ensenyança humanitza i allibera d'esclavituds. Les seves paraules conviden a confiar en Déu. El seu missatge és la millor notícia que pot escoltar aquell home turmentat interiorment. Quan Jesús el cura, la gent exclama: «Una doctrina nova ensenyada amb autoritat! Fins i tot dóna ordres als esperits malignes i l'obeeixen! ».

Els sondeigs indiquen que la paraula de la Església perd autoritat i credibilitat No basta parlar de manera autoritària per anunciar la Bona Nova de Déu. No és suficient transmetre la tradició per a obrir els cors a la fe. Cal un «ensenyar nou».

No som «escribes», sinó deixebles de Jesús. Hem de comunicar el missatge, no nostres tradicions. Ensenyar curant la vida, no adoctrinant les ments. Anunciar son Esperit, no nostres teologies.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada