divendres, 1 d’octubre del 2021

PODER DEL MASCLE

 



CONTRA EL PODER DEL BARÓ

Els fariseus plantegen a Jesús una pregunta per posar-lo a prova. Aquest cop no és una qüestió sense importància, sinó un fet que fa sofrir molt a les dones de Galilea i és motiu de discussions entre els seguidors de diverses escoles rabíniques: "¿És lícit al baró divorciar-se de la seva dona?".

No se tracta del divorci modern que coneixem avui, sinó de la situació en que vivia la dona jueva dins del matrimoni, controlat absolutament pel baró. Segons la llei de Moisès, el marit podia rompre el contracte matrimonial i expulsar de casa a la seva esposa. La dona, per contra, sotmesa en tot al baró, no podia fer igual.

La resposta de Jesús sorprèn a tots. No entra en les discussions dels rabins. Convida a descobrir el projecte original de Déu, que està per sobre de lleis i normes. Aquesta llei "masclista", en concret, s'ha imposat en el poble jueu por la "duresa de cor" dels homes que controlen les dones i les sotmeten a la seva voluntat.

Jesús aprofundeix en el misteri original de l'ésser humà. Déu "els creà home i dona, mascle i femella ". Els dos han estat creats en igualtat. Déu no ha creat al baró amb poder sobre la dona. No ha creat la dona sotmesa al baró. Entre homes i dones no ha d'haver cap dominació per part de ningú.

Des d'aquesta estructura original de l'ésser humà, Jesús ofereix una visió del matrimoni que va més enllà de tot l'establert per la Llei. Dones i homes s'uniran per "ser una sola carn" i iniciar una vida compartida en la mutu entrega sense imposició ni submissió.

Aquest projecte matrimonial és per Jesús la suprema expressió de l'amor humà. El baró no té cap dret sobre dona com si fos amo. La dona no ha d'acceptar viure sotmesa al baró. És Déu mateix qui els atreu a viure units per un amor lliure i gratuït. Jesús conclou de manera rotunda: "Allò que Déu ha unit, que no el separi el baró".

Amb aquesta posició, Jesús destrueix d'arrel el fonament del patriarcat sota totes les formes de control, submissió i imposició del baró sobre la dona. No sols en el matrimoni sinó en qualsevol institució civil o religiosa.

Hem d'escoltar el missatge de Jesús. No és possible obrir camins al regne de Déu i la seva justícia sense lluitar activament contra el patriarcat. ¿Quan reaccionarem en la Església amb energia evangèlica contra tant abús, violència i agressió del baró sobre la dona? ¿Quan defensarem a la dona de la "duresa de cor" dels barons?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada