divendres, 1 d’octubre del 2021

SEPARATS... PARES

 




SEPARATS, PERÒ PARES

El que Déu ha unit…

Durant aquests anys he pogut compartir de pro el camí dur de la separació d'esposos que un dia s'estimaren de veres. Els he vist sofrir, dubtar i lluitar per un amor desaparegut. Els he vist suportar els retrets, la incomprensió i el distanciament dels que semblaven el seus amics. Al costat he vist també sofrir els fills.

No és del tot cert que la separació dels pares causi un trauma irreversible als fills. El que els fa mal és el desamor, l'agressivitat o la por que, a voltes, acompanya a una separació quan se realitza de forma poc humana.

Mai s'hauria d'oblidar que els que se separen són els pares, no els fills. Aquests tenen dret a seguir gaudint del seu pare i de la seva mare, junts o separats, i no tenen per què sofrir la seva agressivitat ni ser testimonis de les seves disputes i litigis.

Per això mateix, no han de ser coaccionats perquè prenguin partit per un o altre. Tenen dret a que els seus pares mantinguin davant ells una postura digna i de mutu respecte sense denigrar mai la imatge de l'altre; a no ser instrumentalitzats per obtenir informació sobre sa conducta; i no utilitzats com “armes llancívoles” en llurs combats.

És mesquí, per altra banda, “fer xantatge” als fills per guanyar-se l'afecte amb regals o conductes permissives. Al contrari, qui cerca realment el bé del nin  facilita l'encontre i la comunicació amb el pare o la mare ja que no viu amb ell.

Els fills tenen, endemés, dret a que els seus pares es reuneixin per a tractar de temes referents a la seva educació i salut, o per a prendre decisions sobre aspectes importants per la seva vida. La parella no ha d'oblidar que, tot i estant separats, segueixen essent pares d'uns fills que els necessiten.

Conec els esforços que fan no pocs separats per què els seus fills pateixin el menys possible les conseqüències doloroses de la separació. No sempre és fàcil ni per qui es queda amb la custòdia dels fills ni per qui ha de viure en endavant separat de ells. Aquests pares necessiten, en més d'una ocasió, suport, companyia o ajuda que no sempre troben en el seu entorn, la seva família, els seus amics o la Església.

Curiosament, en el text evangèlic de avui, el redactor ha unit dos episodis diferents: la ensenyança de Jesús sobre la indissolubilitat del matrimoni i l'acollida als nins en contra de la reacció dels seus deixebles.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada