dimecres, 10 de febrer del 2021

DÓNA LA MÀ

 




ESTENDRE LA NOSTRA MÀ

Va estendre la mà i el tocà.

La felicitat només és possible allà on ens sentim acollits i acceptats. On falta acollida, falta vida, nostre ésser es paralitza, la creativitat se atròfia. Per això una «societat tancada és una societat sense futur. Una societat que mata l'esperança de vida dels marginats i que finalment s'enfonsa a ella mateixa» (J. Moltmann).

Són molts els factors que conviden els homes i dones de nostre temps a viure en cercles tancats i exclusivistes. En una societat en la que creix la inseguretat, la indiferència i l'agressivitat, és explicable que cada un cerqui assegurar «nostra petita felicitat» vora els que sentim iguals.

Les persones que són com nosaltres, que pensen i volen el mateix, ens donen seguretat. Les persones que són diferents, que pensen, senten i volen de manera distinta de nosaltres, ens produeixen inseguretat.

Per això s'agrupen les nacions en «blocs» que es miren amb hostilitat. Per això cada un cerquem nostre «recinte de seguretat», aquest cercle tancat de l'amistat amb aquells que són de nostra mateixa condició.

Vivim com «a la defensiva», excloent-nos mútuament, cada cop més incapaços de rompre distàncies i adoptar una postura d'amistat oberta a tota persona. Ens hem avesat a acceptar sols els més propers. Als altres els tolerem, o els mirem amb indiferència, si no amb repulsa.

Ingènuament pensem que si cada un se preocupa d'assegurar la petita parcel·la de felicitat, la humanitat seguirà cap al seu progrés. I no ens adonem de que creem marginació, aïllament i soledat. I que en aquesta societat, serà cada cop més difícil ser feliç.

Per això el gest de Jesús té especial actualitat per nosaltres. Jesús no sols neteja el leprós. Estén la mà i el toca, trencant prejudicis, tabús, temors i fronteres de aïllament i marginació que exclouen als leprosos de la convivència en la societat jueva. Els creients tindríem sentir-nos cridats a aportar amistat oberta als racons marginats de nostra societat. Molts són els que necessiten una mà estesa que arribi a tocar-los.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada