dijous, 13 de maig del 2021

ANUNCIAR EL EVANGELI

 


NOU COMENÇAMENT

Els evangelistes descriuen amb diferents llenguatges la missió que Jesús confia als seus seguidors. Segons Mateu, han de "fer deixebles" que aprenguin a viure com ell ha ensenyat. Lluc, han de ser "testimonis" del viscut. Marc ho resumeix dient que han de "proclamar el Evangeli a tota la creació".

Els que s'acosten avui a una comunitat cristiana no se troben directament amb l'Evangeli. El que perceben és el funcionament d'una religió envellida, amb greus signes de crisi. No poden identificar amb claredat en l'interior d'aqueixa religió la Bona Nova provinent de l'impacte provocat per Jesús fa vint segles.

Per altra banda, molts cristians no coneixen directament el Evangeli. Tot el que saben de Jesús i el seu missatge és el que poden reconstruir de manera parcial i fragmentària recordant el que han escoltat a catequistes i predicadors. Viuen la seva religió privats del contacte personal amb l'Evangeli.

¿Com podran proclamar-lo si no el coneixen en les seves pròpies comunitats? El Concili Vaticà II ha recordat quelcom massa oblidat en aquests moments: "El Evangeli és, en tots temps, el principi de toda la seva vida per a la Església". Ha arribat el moment d'entendre i configurar la comunitat cristiana com un lloc on el primer és acollir el Evangeli de Jesús.

Res pot regenerar el teixit en crisi de nostres comunitats com la força de l'Evangeli. L'experiència directa i immediata del Evangeli pot revitalitzar la Església. En pocs anys, quan la crisi obligui a centrar-nos en l'essencial, veurem amb claretat que res és més important avui per als cristians que reunir-nos a llegir, escoltar i compartir junts els relats evangèlics.

Primer és creure en la força regenerant del Evangeli. Els relats evangèlics ensenyen a viure la fe per atracció, no per obligació. Fan viure la vida cristiana no com deure, sinó com irradiació i contagi. És possible introduir en les parròquies una nova dinàmica. Reunits en petits grups, en contacte amb el Evangeli, recuperarem nostra vertadera identitat de seguidors de Jesús.

Hem de tornar al 'Evangeli com nou començament. Ja no serveix qualsevol programa o estratègia pastoral. Dins uns anys, escoltar junts el Evangeli de Jesús no serà una activitat més entre altres, sinó la matriu des de la qual començarà la regeneració de la fe cristiana en les petites comunitats disperses enmig d'una societat. secularitzada.

Té raó el papa Francesc quan ens diu que el principi i motor de la renovació de la Església en aquests temps l'hem de trobar en «tornar a la font i recuperar la frescor original del Evangeli».


CONFIANÇA I RESPONSABILITAT

Anuncieu la bona nova de l'evangeli a tota la humanitat.

A l'evangeli original de Marc s'afegí un apèndix on es recull aquest mandat final de Jesús: « Aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l'evangeli a tota la humanitat. ».El Evangeli no ha de quedar en l'interior del petit grup dels seus deixebles. Han de sortir i desplaçar-se per arribar a “tot el món” i portar la Bona Nova a tots els pobles, a «tota la creació».

Aquestes paraules eren escoltades amb entusiasme quan els cristians estaven en expansió i les comunitats es multiplicaven per el  Imperi, però ¿com escoltar-les avui quan ens veiem impotents per retenir els que abandonen nostres esglésies perquè no senten ja necessitat de la religió nostra?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada