divendres, 28 de maig del 2021

TENDRESA DE DÉU

 



TENDRESA

.... en el nom del Pare, i del Fill, i del Esperit Sant.

El misteri de Déu supera el que la ment humana pot captar. Però Déu ha creat nostre cor amb un desig infinit de cercar-lo de tal manera que no trobarà descans més que en Ell. Nostre cor, amb un desig insaciable d'estimar i ser estimat, ens obre una escletxa per a intuir el misteri inefable de Déu.

En el deliciós relat de «El Petit Príncep», A. de Saint Exupéry fa aquesta admirable afirmació:«Sols amb el cor es pot veure bé; l'essencial és invisible als ulls». És una forma bella d'exposar la intuïció dels teòlegs medievals:«Ubi amor, ibi est oculus»: «on regna l'amor, allà hi ha ulls que saben veure». Sant Agustí ho havia dit d'un mode más directe: «Si veus l'amor, veus la Trinitat».

Quan el cristianisme parla de la Trinitat vol dir que Déu, en el seu misteri més íntim, és amor compartit. Déu no és una idea fosca i abstracta; no és una energia oculta, una força perillosa; no és un ésser solitari i sense rostre, apagat i indiferent; no és una substància freda i impenetrable. Déu és Tendresa desbordant d'amor.

Aquest Déu trinitari és font i cim de tota tendresa. La tendresa inscrita en l'ésser humà té el seu origen i su meta en la Tendresa que constitueix el misteri de Déu. Per això, la tendresa no és un sentiment més; és signe de maduresa i vitalitat interior; brolla en un cor lliure, capaç d'oferir i de rebre amor, un cor «semblant» al de Déu.

La tendresa es la «empremta» més clara de Déu en la creació; el millor que ha desenvolupat la història humana; el que mesura el grau de humanitat d'una persona. Aquesta tendresa s'oposa a dues actituds molt difoses en nostra cultura: la «duresa de cor» entesa com barrera, com mur, com apatia i indiferència davant l'altre; el «replegament sobre un mateix», l'egocentrisme, l'absència de solicitud i cura de l'altre.

El món se troba davant una greu alternativa entre una «cultura de la tendresa» i, per tant, del amor i de la vida, o una «cultura del egoisme», i per tant, de la indiferència, la violència i la mort. Els que creuen en la Trinitat saben què han de promoure.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada