dimecres, 18 de setembre del 2019

DÉU I LES RIQUESES


DESAFIAMENT
No podeu servir a Déu i a les riqueses.
L'evangelista Marc resumeix el missatge de Jesús quan diu que “proclamava la Bona Nova de Déu” i predicava: “El Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la Bona Nova”. Pocs sospiten el desafiament i provocació que contenen aquestes paraules, pietoses i inofensives en aparença.
Jesús qüestiona la manera d'entendre la realitat que domina avui en el món occidental. Nostra visió és estreta i unidimensional. Per l'home modern, la realitat acaba on acaba la curiositat de comprovar les coses. No hi ha res que no puguem verificar (!) . Davant aquest “ateisme pràctic” que configura la cultura moderna, Jesús parla de Déu. Hi ha una dimensió que està més enllà del món visible de nostra experiència ordinària; la realitat és més rica i profunda que el que la ciència ens vol fer creure: hi ha Déu.
Aquesta Realitat que Jesús anomena Déu no és cosa tenebrosa per l'ésser humà. No és tampoc in ídol insaciable al qual les religions s'esforcen per aplacar. Déu és una “Bona Nova”, ja que l'únic que cerca és una vida digna i feliç per a tots. És greu error de la cultura moderna arrabassar de les consciències la fe en aquest Déu, ja que és deixar l'ésser humà sense la força d'orientació i realització.
Oblidat aquest Déu qe defensa la vida i la dignitat de tot l'ésser humà, comprès el més indefens i desgraciat, Occident desenvolupa una idolatria cada cop més massiva i decadent. Obsessionats pel culte als diners, al benestar, a la satisfacció material o el poder, cada vegada estem més cecs per a ser víctimes sacrificades en honor dels nostres ídols. Els polítics més poderosos justifiquen de manera vergonyosa l'egoisme d'Occident, i les Esglésies, domesticades per la cultura del benestar, no tenen força per a cridar i desvetllar les consciències.
La crida de Jesús és més actual que mai. “No podeu servir a Déu i als diners”. Cal canviar nostra manera de veure la realitat. Cal centrar de bell nou la història en aquest Déu que ens recorda la dignitat de tot esser humà. Hem de transformar les consciències i rebelar-nos front a la indignitat d'aquesta civilització. Al manco, que no comptin amb els que volem seguir Jesús.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada