dimecres, 18 de setembre del 2019

LES RIQUESES




DINERS
Guanya't amics amb la riquesa enganyosa.
La societat que Jesús va conèixer era molt diferent a la nostra. Només les famílies poderoses de Jerusalem i els grans terratinents de Tiberíades podien acumular monedes d'or i plata. Els camperols només podien fer-se amb qualque moneda de bronze o coure, de poc valor. Molts vivien sense diners, canviant-se productes de subsistència.
En aqueixa societat, Jesús parla dels diners amb freqüència sorprenent. Sense terres ni treball fix, la seva vida itinerant de Profeta dedicat a la causa de Déu li permet parlar amb tota llibertat. A banda, el seu amor als pobres, la seva passió per la justícia de Déu l'urgeixen a defensar sempre els més exclosos.
Parla dels diners amb un llenguatge molt personal. Diu espontàniament “diner injust” o “riqueses injustes”. Sembla no conèixer “diners nets”. La riquesa d'aquells poderosos és injusta perquè ha estat amassada de manera injusta i perquè la gaudeixen sense compartir-la amb els pobres i famolencs.
¿Què poden fer els que posseeixen aquestes riqueses injustes? Lluc ha conservat unes curioses paraules de Jesús. Malgrat la frase pugui semblar obscura per concisió, el contingut no ha de tombar en l'oblit: “Jo us dic: Guanyeu-vos amics a costa de la riquesa enganyosa perquè quan desaparegui trobeu qui us rebi eternament a casa seva”.
Jesús diu als rics: “Useu vostra riquesa injusta en ajudar als pobres; guanyeu-vos l'amistat compartint amb ells els vostres bens. Ells seran els vostres amics i, quan a l'hora de la mort els diners ja no serveixen per res, ells us acolliran a la casa del Pare”. Dit amb altres paraules: “Guanyeu-vos amics amb les riqueses injustes”.
Les seves paraules no foren ben acollides. Lluc ens diu que “estaven escoltant aquestes coses uns fariseus, que estimen les riqueses, i es burlaven d'ell”. No entenen el missatge de Jesús. No els interessa sentir parlar de diners. A ells els preocupa conèixer i complir fidelment la llei. La riquesa la consideren com a signe de que Déu beneeix la seva vida.
Encara que reforçada per una tradició bíblica, aquesta visió de la riquesa com a signe de benedicció no és evangèlica. Cal dir-ho ben alt perquè hi ha persones riques que de manera espontània pensen que el seu èxit econòmic i prosperitat és signe de que Déu beneeix la seva vida.
Un seguidor de Jesús no pot fer qualsevol cosa amb els diners; hi ha una manera de guanyar diners, de gastar-los i de disfrutar-los que és injusta ja que oblida els més pobres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada