dimecres, 30 d’octubre del 2019

JESÚS I ELS RICS



JESÚS ESTIMA ALS RICS
Avui mateix quedaré a casa teva.
L'encontre de Jesús amb el ric Zaqueu és un relat conegut. L'escena ha estat molt treballada per Lluc, preocupat tal volta per la dificultat que trobaven algunes famílies riques per a integrar-se en les primeres comunitats cristianes.
Zaqueu és un ric conegut a Jericó.  Petit d'estatura, però poderós patró dels cobradors que controlen les mercaderies en una important cruïlla de camins. No és un home estimat. La gent el considera un pecador, exclòs del poble creient. Viu explotant els altres. No és fil d'Abraham.
Tanmateix, aqueix home vol veure qui és Jesús. Ha sentit parlar d'ell, però no el coneix. No l'importa fer el ridícul i actuar de poc d'acord amb la seva dignitat: com un al·lotell més, corre per passar davant tothom i puja a un sicòmor. Només cerca veure Jesús. No sap que cerca pau, veritat, un sentit diferent per la seva vida.
Quan Jesús arriba allà, alça els ulls i veu en Zaqueu. El relat suggereix un intercanvi de mirades entre el profeta defensor dels pobres i aquell ric explotador. Jesús el crida pel seu nom: Zaqueu, baixa tot d'una. No perdis més temps. Avui mateix em quedaré a casa teva. Jesús vol entrar en el món d'aquest ric.
Zaqueu obre la porta de casa seva amb alegria. El permet entrar dins son món de diners i poder mentre per Jericó tots critiquen Jesús per haver entrat a casa d'un pecador.
Al contacte amb Jesús, Zaqueu canvia. Comença a pensar en els pobres: compartirà amb ells els bens. Es recorda dels que són víctimes dels seus negocis: els retornarà amb escreix el que ha robat.
Jesús s'alegra perquè la salvació ha arribat també a aquesta casa poderosa i rica. Ell ha vingut per això: cercar i salvar allò que s'havia perdut. Jesús és sincer: la vida dels que són esclaus dels diners són vides perdudes, vides sense justícia i sense compassió cap els que sofreixen. Però Jesús estima els rics. No vol que cap es perdi. El ric que el deixa entrar en son món, experimentarà la força salvadora.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada