dimecres, 30 de setembre del 2020

DECEBUT DÉU ??

 



NO DEFRAUDAR A DÉU

.Per això us dic que el Regne de Déu us serà pres .

La paràbola dels «vinyaters homicides» és tan dura que als cristians ens costa pensar que aquesta advertència profètica, dirigida per Jesús als dirigents religiosos del seu temps, tingui res a veure amb nosaltres.

El relat parla d'uns pagesos encarregats per un amo per a treballar sa vinya. Arribat el temps de la verema, succeeix una cosa sorprenent i inesperada. Els pagesos se neguen a entregar la collita. L'amo no recollirà els fruits que tant espera.

La seva gosadia és increïble. Un rere l'altre, maten els criats que el senyor els envia per a recollir els fruits. Més encara. Quan els envia el seu propi fill, el fan «fora de la vinya» i el maten para quedar-se com únics amos de tot.

¿Què pot fer aqueix amo de la vinya amb aquests pagesos? Els dirigents religiosos, que escolten nerviosos la paràbola, treuen una conclusió terrible: els farà morir i traspassarà la vinya a uns altres vinyaters que «li donin els fruits al seu temps». Ells mateixos se condemnen. Jesús els ho diu a la cara: «Per això us dic que el Regne de Déu us serà pres i serà donat a un poble que el faci fructificar».

En la «vinya de Déu» no hi ha lloc per als que no aporten fruits. En el projecte del regne de Déu, que Jesús anuncia i promou, no poden ocupar un lloc «treballadors» indignes que no reconeguin el senyoriu de son Fill, perquè se senten propietaris, senyors i amos del poble de Déu. Han de ser substituïts per «un poble que produeixi fruits».

A voltes pensem que paràbola tan amenaçant val per abans de Crist, per al poble del Antic Testament, però no per a nosaltres que som el poble de la Nova Aliança i tenim ja la garantia de que Crist estarà sempre amb nosaltres.

És un error. La paràbola parla també de nosaltres. Déu no té per què beneir un cristianisme estèril del qual no rep els fruits que espera. No té per què identificar-se amb nostres incoherències, desviacions i poca fidelitat. Ara també Déu vol que els treballadors indignes de sa vinya siguin substituïts per un poble que produeixi fruits dignes del regne de Déu.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada