dimecres, 9 de setembre del 2020

VENJANÇA,...NO

 


CÒLERA, NO VENJANÇA

¿ Quantes vegades hauré de perdonar?

Les grans escoles de psicoteràpia no han estudiat gaire la força curadora del perdó; fins fa poc, els psicòlegs no li donaven un paper en el creixement d'una personalitat sana. Se pensava erròniament —i se pensa— que el perdó és una actitud purament religiosa.

Per altra banda, el missatge del cristianisme s'ha reduït sovint a exhortar a la gent a perdonar amb generositat i fonamentat aqueixa actuació en el perdó que Déu ens concedeix, però sense ensenyar sobre els camins a recórrer per a perdonar de cor. No és doncs estrany que hi hagi persones que ho ignorin quasi tot sobre el procés del perdó.

Tanmateix, el perdó és necessari per a conviure de manera sana. En la família on els frecs de la vida diària poden generar freqüents tensions i conflictes. En l'amistat i l'amor on cal saber actuar davant humiliacions,enganys i infidelitats possibles. En múltiples situacions de la vida en les quals hem de reaccionar davant agressions, injustícies i abusos. Qui no sap perdonar, pot romandre ferit interiorment.

És necessari aclarir una cosa. Molts se creuen incapaços de perdonar perquè confonen la còlera amb la venjança. La còlera és una reacció sana davant l'ofensa, l'agressió o la injustícia soferta: el'individu se rebel·la de manera instintiva per a defensar sa vida i sa dignitat. Per contra, l'odi, el ressentiment i la venjança van més enllà; la persona venjativa cerca fer mal, humiliar i fins i tot destruir a qui li ha fet mal.

Perdonar no vol dir reprimir la còlera. Per contra, reprimir aquests primers sentiments pot ser danyós si l'individu acumula en son interior que se desviarà a altres persones innocents o a un mateix. És més sa reconèixer i acceptar la còlera i compartir amb algú la ràbia i indignació.

Després, serà més fàcil asserenar-se agafar la decisió de no seguir alimentar el ressentiment ni les fantasies de venjança per a no afegir encara més mal ni fer-nos més dany. La fe en un Déu perdonador serà llavors per al creient un estímul i una força inestimable. Quan se viu de l'amor incondicional de Déu resulta més fàcil perdonar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada